5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Συνάντηση Μέρκελ – Μ. Νίμιτς
για την ονομασία των Σκοπίων

«Σύντομη» συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, είχε την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Οι δύο αξιωματούχοι «συμφώνησαν ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με την ανάλογη πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες Αθήνα και Σκόπια». Η καγκελάριος, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «διαβεβαίωσε τον κ. Νίμιτς για τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στις περαιτέρω εργασίες του».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ «ευχαρίστησε τον κ. Νίμιτς για την πολυετή διαμεσολαβητική δράση του και συζήτησε μαζί του την παρούσα κατάσταση των προσπαθειών του».

Σε σημείωση, η οποία συνοδεύει την ανακοίνωση, η Καγκελαρία αναφέρεται στο ζήτημα της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής χώρας και διευκρινίζει ότι η Γερμανία τηρεί τη διατύπωση που προέκυψε από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Προσθέτει δε ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν, επανειλημμένα, ομόφωνα αποφασίσει ότι η αμοιβαία διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ