5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΠΓΔΜ:
Συναντήσεις Ιβάνοφ - Γκρούεφσκι
με Αμερικανούς βουλευτές

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, είχε σήμερα συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης σημείωσε ότι η προ ημερών επιστολή 54 μελών του Κογκρέσου προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία ζητούν να διασφαλίσει ο κ. Ομπάμα την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στο Σικάγο, συνιστά επιβεβαίωση της φιλίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και των ΗΠΑ και χαίρει υψηλής εκτίμησης εκ μέρους των πολιτών της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβάνοφ ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου και για την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, "αποτελεί επιβεβαίωση της ορθής πολιτικής της χώρας.

Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά και την ετυμηγορία του ΔΔΧ, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα επανεξετάσουν τις θέσεις τους και το συμπέρασμα της Συνόδου του Βουκουρεστίου, όσον αφορά την ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση με τα μέλη του Κογκρέσου συζητήθηκε και το ζήτημα της ονομασίας. Σχετικά με αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε τη θέση πως η ΠΓΔΜ "συνεχίζει να έχει εποικοδομητική προσέγγιση και είναι προσηλωμένη στη διαδικασία για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης το ταχύτερο δυνατό, κάτι που απαιτεί σεβασμό του πλαισίου των υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεων, απαραίτητη διάθεση και υπεύθυνη προσέγγιση και από την πλευρά της Ελλάδας".

Η αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία είναι εξαιρετικής σημασίας και θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, υπογράμμισε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του, την ισχυρή δέσμευση της χώρας του για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα, το οποίο, όπως σημείωσε "είναι το μόνο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Ο κ. Γκρούεφσκι, ακόμη, ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία που έχει υποστηριχθεί από 54 βουλευτές των ΗΠΑ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στην επερχόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Σικάγο, σημειώνοντας ότι η στήριξη αυτή είναι πάντα ευπρόσδεκτη και εκτιμάται ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ.

Η αντιπροσωπεία αυτή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια στο πλαίσιο του προγράμματος "House Democracy Partnershir" (HDP), το οποίο έχει ιδρυθεί το 2005 από το αμερικανικό Κογκρέσο με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης αποτελεσματικών θεσμών σε χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

ΠΗΓΗ: .e-typos.com