11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Συνάντηση   του  Πατριάρχη  Βαρθολομαίου
με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ  Γκέοργκι Ιβάνοφ

Tην ελπίδα ότι θα αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου, αμοιβαίου σεβασμού και με «χριστιανικό πνεύμα», το πρόβλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκέοργκι Ιβάνοφ, μετά τη συνάντησή του στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι ορθόδοξες μητροπόλεις της δικαιοδοσίας της ΠΓΔΜ, διεκδικούν, ως γνωστόν, καθεστώς αυτοκεφάλου εκκλησίας, το οποίο ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από το αρμόδιο Πατριαρχείο της Σερβίας.

«Οι εκκλησίες ασχολούνται με εκκλησιαστικά θέματα. Οι πολιτικοί έχουν περιορισμένη εντολή σε αυτά. Είμαι ικανοποιημένος από τη διαδικασία που συνεχίζεται και πιστεύω ότι τελικά οι εκκλησίες θα φτάσουν σε μία λύση», είπε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ.

«Όλοι μας χρειάζεται να πάμε πίσω, στην πηγή της πίστεως και στον σεβασμό των πνευματικών αξιών, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις σημερινές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι οι σκέψεις του και οι προσευχές του επίσης και οι προσπάθειές του είναι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και (να υπάρξει) ορθόδοξη ενότητα. Συνεχάρη δε τον κ. Ιβάνοφ για την δέσμευση του στις πνευματικές αξίες, στον διάλογο και στην ανοχή του στη διαφορετικότητα.

ΠΗΓΗ: e-typos.com