3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

54 Αμερικανοί γερουσιαστές υπέρ
της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Επιστολή προς των πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απέστειλαν 54 γερουσιαστές, ζητώντας την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στην προσεχή σύνοδο του Μαίου στο Σικάγο. Στην επιστολή τους, 22 Ρεπουμπλικανοί και 32 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ζητούν από τον Ομπάμα, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ως «επιβράβευση» για τη συνεισφορά τους στις διεθνείς αποστολές της συμμαχίας, στο Αφγανιστάν κ.α.

Η ενεργοποίηση των 54 γερουσιαστών υπέρ των Σκοπίων, είναι αποτέλεσμα της επιρροής του φιλοτουρκικού λόμπι στην Ουάσινγκτον, που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει «εργολαβία» τα Σκόπια.

Πάντως παρά την επιστολή, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να παραμένει σταθερά στην απόφαση της συνόδου του 2008 στο Βουκουρέστι, πως τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ εφόσον επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Πολ Βόλερς, που να μεν χαρακτήρισε «σημαντική» την επιστολή των 54 γερουσιαστών, ωστόσο επανέλαβε πως για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη η συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα, το ζήτημα της ονομασίας που εμποδίζει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ " δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν μια γρήγορη λύση ώστε να καταστεί η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το θέμα των Σκοπίων αναμένεται να συζητηθεί ανεπίσημα, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον αμερικανό ομόλογο του Λέον Πανέτα. Σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν πάντως, πως ίσως οι ΗΠΑ προωθήσουν λύση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr