2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση  του Σκοπιανού
από την εφημερίδα  «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13»

ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση του Σκοπιανού με τίτλο «ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ» «αλιεύσαμε» την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου, στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13», την οποία υπογράφει ο διευθυντής της έκδοσης κ. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ. Αναδημοσιεύουμε την ανάλυση, μαζί με τις φωτογραφίες, που συνοδεύουν το δημοσίευμα και αποδίδουν το μέγεθος της γελοιότητας των Σκοπιανών.


«Να ανατρέψουν την απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008 επιδιώκουν τα Σκόπια και όσοι τους στηρίζουν, ώστε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια τους κινείται μεταξύ... καρναβαλιού και απειλητικού. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι πάντες αποτιμούν το πρόβλημα, μεταθέτοντας τις όποιες κινήσεις μετά τις εκλογές. Μόνο που τότε θα είναι αργά. Καλείται η σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να ενεργήσουν ΣΗΜΕΡΑ, να κόψουν το βήχα σε όλους όσοι επιδιώκουν αλλαγές αποφάσεων, πριν φτάσουμε στο Σικάγο. Ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει σύντομα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Και να θες να τους πάρεις στα σοβαρά, όταν βλέπεις τέτοιο καρακιτσαριό, δεν μπορείς. Ο μεσαίος είναι όλα τα λεφτά, όπως και ο «τζινάτος» στην άκρη!

Η Σύνοδος Κορυφής τη Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τις τελευταίες μέρες του Μαΐου στο Σικάγο θα είναι η κορύφωση της προσπάθειας που καταβάλλει η σκοπιανή ηγεσία μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008. Τότε αποφασίστηκε ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Από τότε έως και σήμερα η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της, χρησιμοποιεί κάθε τρόπο ώστε να ανατρέψει τη συγκεκριμένη απόφαση.

1. Στο εσωτερικό η προπαγάνδα έχει ξεπεράσει τα όρια του γελοίου, με αγάλματα με καρναβαλικές παρελάσεις της... μακεδόνικης φάλαγγας, με προσπάθεια οικειοποίησης κάθε στοιχείου που μπορεί να θυμίζει τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες.
2. Στο εξωτερικό στηρίζεται και πάλι στη βοήθεια που προσφέρουν οι... φίλοι και σύμμαχοι (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Τουρκία), σ' ένα λόμπι που έχει δημιουργηθεί στην Αμερική με μπόλικο χρήμα προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ από το... παράθυρο.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης (Δεκέμβριος του 2012) η οποία έκρινε πως η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, βάζοντας βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αναπτέρωσε τις ελπίδες του Γκρουέφσκι και της κυβέρνησης του να ανατρέψουν την απόφαση του 2008.
Η προσπάθεια φάνηκε και μέσω του διαμεσολαβητή Νίμιτς. Όπως γράψαμε ήδη στις αρχές Μαρτίου, προτείνουν να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με προσωρινή σύνθετη ονομασία, κάτι μεταξύ «Άνω Μακεδονίας» και «Άνω Νέας Μακεδονίας», την οποία πέταξε στο τραπέζι των συνομιλιών πριν από λίγες βδομάδες ο Μάθιου Νίμιτς.
Η Αθήνα διά του Παπαδήμου και άλλων αρμόδιων παραγόντων απέρριψε την «πρόταση», αφού το έργο έχει επαναληφθεί και δεν οδηγεί πουθενά.
Όμως, γίνονται προσπάθειες ώστε η πρόταση αυτή να εμφανισθεί στο ΝΑΤΟ το Μάιο. Το λόμπι στις ΗΠΑ κινείται δραστήρια με ομιλίες και επαφές σε όλα τα επίπεδα. Την Τρίτη (27.3) έγινε μια ακόμα ημερίδα για τη «Μακεδονία και το ΝΑΤΟ» στην Ουάσινγκτον με ομιλητές Σκοπιανούς πολιτικούς. Η ένταξη της ΠΓΔΜ παρουσιάζεται ως στοιχείο της ασφάλειας της... Ευρώπης παρακαλώ.


Οι προσπάθειες θα κορυφωθούν και με διαδηλώσεις των Σκοπιανών στην Ουάσινγκτον και στο Σικάγο, από την ομογένεια των Σκοπιανών.
Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια τα Σκόπια να γίνουν υποψήφιο για ένταξη μέλος της Ε.Ε., με προσωρινή ονομασία.
Όλες αυτές οι προσπάθειες επιβεβαιώνονται από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ στα Σκόπια. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η ιδέα της προσωρινής ονομασίας, ώστε να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανήκει στον Τόνι Ντεσκόβσκι, ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος της ΠΓΔΜ στη δίκη της Χάγης. Εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι διευκρίνισαν πως ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και διατηρούν συχνή επικοινωνία με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, με την αξιωματική αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσβερνκόβσκι να διαμηνύει
πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να λαμβάνονται από την κυβέρνηση και όχι από μεμονωμένα άτομα, νομικούς σύμβουλους και κάθε λογής ιδιώτες που θέλουν να μετάσχουν στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι ερωτώμενος για τα συμπεράσματα από τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες είχε πει: Ήταν μια σοβαρή συνάντηση, αλλά ήταν η πρώτη, θα ήθελα να περιμένω πρώτα να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα. Να σημειωθεί πως στην τελευταία συνάντηση του με τον κ. Μπαρόζο ο Νίκολα Γκρουέφσκι είχε ενημερωθεί πως οι ενταξιακές συνομιλίες για την είσοδο της χώρας του στην Ε.Ε. θα ξεκινήσουν όταν το θέμα του ονόματος της χώρας είναι σε πορεία επίλυσης με την Ελλάδα και αρθεί το σχετικό βέτο.

Η ανησυχητική
ελληνική ψυχραιμία

Όλες αυτές οι προτάσεις έχουν αποκρουστεί από την ελληνική πλευρά παρασκηνιακά. Τις τελευταίες μέρες η ελληνική κυβέρνηση διά του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη είχε επαφές στις ΗΠΑ με την αμερικανική ηγεσία αλλά και με διάφορα λόμπι στο Κογκρέσο, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ελληνικές θέσεις. Η εκτίμηση μετά τις επαφές είναι πως η προσπάθεια του λόμπι που στηρίζει τα Σκόπια είναι να φτάσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Εκεί θα προκύψει μια ακόμα ιδιομορφία. Αν πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης είναι ο Αντώνης Σαμαράς -όπως αυτό διαφαίνεται-, τότε θα κατηγορηθεί πως έχει ήδη βεβαρημένο (εθνικιστικό) παρελθόν από την πρώτη σύγκρουση του 1991. Η προσπάθεια του λόμπι θα είναι να γίνει το
Σκοπιανό το πρώτο θέμα σύγκρουσης Ελλάδας - ΗΠΑ, ώστε να προκληθούν με το καλημέρα προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Μένει λοιπόν να δούμε αν θα υπάρξουν ενέργειες πριν φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής. Ο υπολογισμός ότι η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη και υπό την τρόικα, άρα θα υποχωρήσει σε όλα, μπορεί να είναι μπούμερανγκ, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης θα κόψει κάθε συζήτηση για παρόμοια θέματα. Μένει σε Ευρωπαίους (και Αμερικανούς) να πάρουν τις
αποφάσεις τους.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Οι "Μακεδόνες» ετοιμάζονται για παρέλαση, σε αντιπερισπασμό της παρέλασης των ΛΟΚ στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου. Απ' αυτή την "εκδήλωση» επιτέλους μαθαίνουμε ότι οι
αρχαίοι Μακεδόνες πολεμούσαν φορώντας κάλτσες, αθλητικά παπούτσια και σαγιονάρες!






 ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (κάτω):

 Οι εικόνες από παρελάσεις της «μακεδόνικης φάλαγγας» τις ημέρες του καρναβαλιού σε πόλεις της ΠΓΔΜ δείχνουν για μία ακόμα φορά τη γελοιότητα που χαρακτηρίζει την ηγεσία των Σκοπίων. Δεν είναι μόνο το αισθητικά αποκρουστικό θέαμα, είναι η αντίληψη που διακρίνει τη συγκεκριμένη ηγεσία
για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα έθνος ή να αποκτήσει μια εθνότητα ιστορία.
Στα Σκόπια στήθηκε με παράτες και παρελάσεις το υπερ-άγαλμα του Μακεδόνα στρατιώτη (που υπονοεί ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος) όπως και το άγαλμα του πατέρα του Φίλιππου Β΄

Οι εικόνες δείχνουν τη γελοιότητα της προσπάθειας που υποβαθμίζει και υποτιμά και τους πολίτες της ΠΓΔΜ σε όποιον θεό και αν πιστεύουν και όποια συνείδηση και αν έχουν. Κάτι τέτοιο δεν τους αξίζει.»