2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ
ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ – ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Αναδημοσιεύουμε πληροφορίες και σχόλια τριών αθηναϊκών εφημερίδων για τη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Παπαδήμου και Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι συνθήκες, πάντως, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι μπορεί να αναμένεται ουσιαστική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το όνομα». Η «δημοκρατία» χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως «επικίνδυνο παιχνίδι του κ. Παπαδήμου», ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι η συνάντηση ήταν χωρίς αποτέλεσμα, αφού «δεν αλλάζουν τακτική τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας». Αναλυτικότερα τα δημοσιεύματα είναι:



«Συνάντηση Παπαδήμου με Γκρούεφσκι

Της Δωρας Aντωνιου

Τη βούλησή τους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατύπωσαν χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, που συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, περιγράφεται ως ευκαιρία να γνωριστούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και να περιορίσει αρνητικές δηλώσεις και ενέργειες από πλευράς Σκοπίων, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Οι συνθήκες, πάντως, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι μπορεί να αναμένεται ουσιαστική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το όνομα. Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επιλέγει να οχυρωθεί πίσω από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την οποία επικαλείται σε κάθε ευκαιρία ως δικαίωση των θέσεων και της στάσης της. Στο εσωτερικό, δε, εξακολουθεί να καλλιεργεί κλίμα αλυτρωτισμού.

Παραινέσεις

Ωστόσο, τα μηνύματα που φθάνουν στα Σκόπια από πολλές πλευρές δεν είναι θετικά. Ετσι, το ζήτημα της διεύρυνσης δεν αναμένεται να βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Μάιο στο Σικάγο. Στην προσπάθειά της, δε, να κερδίσει συμμάχους, προκειμένου να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δέχεται παραινέσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας σε σύντομο χρόνο.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα, καθώς θα πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, οι επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις από πλευράς Σκοπίων θα ενισχυθούν. Μια τέτοια εξέλιξη, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.»


«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΠΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ.

ΤΕΛΙΚΑ ο δοτός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν απέφυγε και το εθνικό λάθος, επιλέγοντας να συναντηθεί χθες στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι. Η συνάντηση αυτή, που ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις τις οποίεξ έχει αναλάβει ο κ. Παπαδήμος όταν
δημιουργήθηκε η κυβέρνηση (ΡSΙ και νέα δανειακή σύμβαση), έρχεται σε συνέχεια της απαντητικής επιστολής του Ελληνα κυβερνήτη προς τον προκλητικό κ. Γκρούεφσκι, στην οποία του πρότεινε να βρεθούν στη βελγική πρωτεύουσα.
Ειδικότερα, η πορεία των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ και οι διάφορες πτυχές συνεργασίας των δύο χωρών τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Λουκάς Παπαδήμος με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νικόλα Γκρούεφσκι. Για το ζήτημα της ονομασίας της Π ΓΔΜ εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η πολιτική βούληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.


Πρόκληση

Υπενθυμίζεται ότι με μια προκλητική του κίνηση στα μέσα Φεβρουαρίου ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να συναντηθούν για να συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών! Η κίνηση αυτή βρίσκεται εκτός πάσης εθνικής λογικής και έρχεται τη στιγμή που ο κ. Γκρούεφσκι διεθνώς βάλλεται πανταχόθεν για την αλυτρωτική του πολιτική (έχει γεμίσει τα Σκόπια αγάλματα του
Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις παλιές σημαίες των Σκοπίων πριν από την ενδιάμεση συμφωνία). Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν Δ Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απορρίψει δυο φορές αίτημα του πρωθυπουργού των Σκοπίων να συναντηθούν για να συζητήσουν για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ακόμη, ο κ. Παπαδήμος στην επιστολή του εκείνη είχε προχωρήσει σε ένα ακόμη «φάουλ», καθώς διαχώριζε την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αποδίδει μείζονα σημασία»» και εκφράζοντας την ελπίδα να βελτιωθούν περαιτέρω, προς όφελος των δύο λαών.»



«ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ – ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή κάποια ορατή μεταβολή στη στάση των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του κ. Παπαδήμου αναφέρει ότι «στο ζήτημα της ονομασίας εκφράστηκε από αμφότερες τις πλευρές η πολιτική βούληση για συνέχεια των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση». Η τυπική ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς ενισχύει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς,
ερχόμενος στη Αθήνα προ ημερών από τα Σκόπια, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι δεν θα
πρέπει να περιμένει ουσιαστικές κινήσεις από τη ηγεσία της γείτονος. Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ έχει εκφράσει την πρόθεση της να καταθέσει εκ νέου αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο στο Σικάγο, αλλά τόσο ο γ.γ. Της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όσο και η Ουάσιγκτον έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή του αιτήματος, όσο παραμένει η διαφορά με την Ελλάδα για την ονομασία.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ»