15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ την πάγια θέση του τα τελευταία χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα με το οποίο ζητεί από τα κράτη-μέλη να καθορίσουν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει μόνο πολιτική και όχι πρακτική σημασία δεδομένου ότι ο ρόλος της Ευρωβουλής στο θέμα της επιλογής των υποψήφιων χωρών και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι καθαρά συμβουλευτικός. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Συμβούλιο της Ε.Ε. και μάλιστα με ομοφωνία.
Πάντως, δεν παύει να είναι μια δυσμενής απόφαση για τη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων ευρωβουλευτών να την εμποδίσουν. Ειδικότερα, με το ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση προόδου για το 2011, η Ευρωβουλή ζητά να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ, χώρα υποψήφια προς ένταξη από το 2005, ενώ επισημαίνει ότι η καθυστέρηση του Συμβουλίου να ορίσει ημερομηνία προκαλεί «δικαιολογημένη απογοήτευση και δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 15 Μαρτίου 2012