22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μ. ΝΙΜΙΤΣ:

«Ειλικρινής η διάθεση της Αθήνας,
για λύση στο θέμα της ονομασίας »

Την ειλικρινή διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, διαπίστωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γγραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή που είχε, νωρίτερα σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα. (φωτογραφία)

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νίμιτς, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό για τις πρόσφατες επαφές του στην ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι διαπίστωσε την ειλικρινή διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Ο κ. Δήμας με ενθάρρυνε να συνεχίσω την εντολή μου στα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης», υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, "η ελληνική πλευρά τόνισε επίσης, ότι για την επίτευξη λύσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πολιτικής βούλησης από τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει την εποικοδομητική της στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Η ομάδα του κ. Δήμα "εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες ενέργειες και δηλώσεις που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και υπονομεύουν τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων" τονίζοντας ότι "η Ελλάδα επιθυμεί οι σχέσεις των δύο χωρών να διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένοντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά".


Ερωτηθείς δε, εάν οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα επηρεάσουν τη διαδικασία για το όνομα, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Δημοκρατίας είναι φυσικό να υπάρχουν και οι εκλογές, προσθέτοντας ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές θα αναμένει την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πάντως ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή λειτουργική κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να ασχοληθεί και με το ζήτημα της επίλυσης του ονόματος.

Προτού επισκεφθεί την Αθήνα, ο κ. Νίμιτς ταξίδεψε στα Σκόπια απ' όπου επανέλαβε ότι μεταφέρει το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας "να διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν".

Βαρύνουσας σημασίας είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Νίμιτς -ένας εκ των συντακτών της Ενδιάμεσης Συμφωνίας- στο ερώτημα των Σκοπιανών αν η ΠΓΔΜ μπορεί να εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία. "Αυτή είναι μια απόφαση που αφορά τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς, σε ορισμένους από τους οποίους η ΠΓΔΜ έχει γίνει δεκτή υπό την προσωρινή ονομασία", σχολίασε ο κ. Νίμιτς.

«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο». Τη Δευτέρα πάντως, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι δεν κομίζει προτάση στις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια. Σε ερώτηση εάν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν θέτει ποτέ χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την επίσκεψη του Μ. Νίμιτς στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Δήμα για τις πρωτοβουλίες που αναλήφθησαν από την Αθήνα και για εκείνες που χειρίστηκε ο ίδιος για το θέμα με την ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του ως πρωθυπουργού, διαμορφώνοντας ένα «θετικό πλαίσιο». Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, βάζει «φωτιά» στις εξελίξεις, καθώς τάσσεται υπέρ της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος τώρα, με άσκηση επιθετικής διπλωματίας από την Αθήνα.

ΠΗΓΕΣ: skai.gr – protothema.gr - Real.gr - tovima.gr