20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΝΙΜΙΤΣ

Οι συναντήσεις του με την ηγεσία της ΠΓΔΜ


Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στα Σκόπια (φωτογραφία) και στην Αθήνα.

«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο», ανέφερε ακόμη ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών που είχε σήμερα στα Σκόπια με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς είπε ότι σκοπός των συναντήσεων του στα Σκόπια ήταν να ακούσει τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. «Η κυβέρνηση εδώ μου μετέφερε με σαφήνεια τις θέσεις της και μου εξέφρασε τη βούληση της για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις. Θα μεταφέρω τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχω στην Αθήνα την Τετάρτη και από εκεί και πέρα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας απασχολεί τη Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σχετίζεται με την περιοχή και την ασφάλεια. Σε ερώτηση εάν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν θέτει ποτέ χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις. Σε άλλη ερώτηση αν η χώρα μπορεί να καταστεί μέλος διεθνών οργανισμών με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η χώρα είναι ήδη μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών υπό την προσωρινή ονομασία. «Το θέμα αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς και όχι από εμένα και ως εκ τούτου δεν έχω να σας απαντήσω κάτι περισσότερο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα αφορούν και ζητήματα εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά για το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας είναι θέμα προσωπικό του κάθε λαού και δεν είναι δική του δουλειά να καθορίζει την ταυτότητα λαών. Τέλος, ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο Ιβάνοφ

Νωρίτερα κ. Νίμιτς, συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση αξιολογήθηκε η τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη και συμμετέχει με εποικοδομητική προσέγγιση στη διαπραγματευτική διαδικασία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 από την πλευρά της Ελλάδας".

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και πρόσθεσε ότι η ευημερία της ΠΓΔΜ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, από την οποία, όπως σημείωσε, θα προέκυπτε όφελος τόσο για την περιοχή όσο και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ.

Επίσης ο κ.Ιβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εποικοδομητική προσέγγιση από τις δύο πλευρές και στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαπραγμετεύσεων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημείωσε "ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία δεν θα θα σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η οποία θα είναι επιβλαβής για ζητήματα ταυτότητας και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο".

Ο κ.Νίμιτς συναντήθηκε επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

ΠΗΓΗ: Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ