20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Διάβημα για την κηδεία»!

Η αντίδραση από το ΥΠΕΞ για τα αίσχη κατά της Ελλάδας
στο γνωστό καρναβάλι στην πόλη Βέβτσανι των Σκοπίων.

Σε διάβημα, με σημαντική καθυστέρηση είναι αλήθεια, προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προχώρησε η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με αφορμή τις άκρως προκλητικές και προσβλητικές για την Ελλάδα εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του καρναβαλιού της πόλης Βέβτσανι.

Η κυρία Παπαδοπούλου διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το εν λόγω καρναβάλι, το οποίο λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμου της ΠΓΔΜ, είχε θέμα την αναπαράσταση της «κηδείας της Ελλάδος», όπου οι συμμετέχοντες έφεραν ενδυμασίες που αποτύπωναν χάρτη αλυτρωπκού περιεχομένου με τον Ηλιο της Βεργίνας και έκαψαν την ελληνική σημαία. Προς το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υπογραμμίστηκε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε επίσημη καταδίκη των εκδηλώσεων αυτών, αλλά, αντιθέτως, το καρναβάλι χαρακτηρίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού της ΠΓΔΜ «διαμάντι της "μακεδόνικης" παράδοσης».

Η κυρία Παπαδοπούλου ζήτησε από το ΥΠΕΞ των Σκοπίων να καταδικάσει επίσημα και απερίφραστα τα έκτροπα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, τα οποία δεν βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και δεν συνάδουν με τις αξίες της Ε.Ε. Και τις αρχές καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η «κηδεία της Ελλάδας» αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλιού στην κωμόπολη Βέβτσανι της ΠΓΔΜ (φωτογραφία). Στη διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, παρουσιάστηκε ένα φέρετρο τυλιγμένο με χη σημαία της Ελλάδας και με ένα κηδειόχαρτο στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Καλά νέα. Απρόσμενα, έπειτα από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία -Ελλάδα ή Γιουναντστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί- στην ηλικία των 181 χρόνων. 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) – 2011 (Χάγη). Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Οι πενθούν ιες: Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία...».

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Τα προκλητικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του «Καρναβαλιού» της πόλης Βέβτσανι στην ΠΓΔΜ, με αποκορύφωμα το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, έθεσε με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημειώνοντας... πως η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει πως τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση, έπειτα από πολύ καιρό, των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, με σκοπό την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε συνέχεια αυτών και εν όψει της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τα εν λόγω γεγονότα, αν προτίθεται να θέσει τον απαράδεκτο χαρακτήρα τους με σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, καθώς και αν θεωρεί ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και γεγονότα υποσκάπτουν τις προοπτικές επιτυχίας μιας ούτως ή άλλως δύσκολης διαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΕΣ: Εφημερίδα «δημοκρατία» και fimotro.gr, 20 Ιανουαρίου 2012