16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ: ΤΥΠΩΣΑΝ ΚΗΔΕΙΟΧΑΡΤΑ
ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΦΕΡΕΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!..

Έκαναν την... κηδεία της Ελλάδας!..

ΑΠΤΟΗΤΑ συνεχίζουν τα Σκόπια τις προκλήσεις τους κατά της Ελλάδας, είτε σε επίσημο πολιτικό
επίπεδο, με τις όλο και πιο συχνές δηλώσεις του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούφεσκι και διαφόρων αξιωματούχων, είτε με ποικίλα «γεγονότα» σε επίπεδο κοινής γνώμης, τα οποία όμως αντανακλούν την ανθελληνική ατμόσφαιρα που με συνέπεια καλλιεργεί η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους.
Στην πόλη Βέβτσανι, όπου σύμφωνα με το έθιμο ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς (έγινε την Παρασκευή με το Ιουλιανό Ημερολόγιο) συνοδεύεται από καρναβαλική φιέστα, κεντρικό θέμα της φετινής παρέλασης ήταν η «κηδεία της Ελλάδας».
Οι συμμετέχοντες στην καρναβαλική πομπή μετέφεραν ένα φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική
σημαία, στο οποίο υπήρχε ένα κηδειόχαρτο όπου αναγράφονταν τα εξής: «Καλά νέα. Απρόσμενα, ύστερα από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία -Ελλάδα ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί-, στην ηλικία των 181 χρόνων. 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) - 2011 (Χάγη). Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και τις 14 Ιανουαρίου. Οι πενθούνχες: Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία...».

Στη λίστα των «πενθούντων» συμπεριελήφθησαν και Σκοπιανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν πάρει αποστάσεις από την αδιάλλακτη πολιτική έναντι της Ελλάδας.
Η κορύφωση της πρόκλησης έγινε με το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, η οποία σκέπαζε το φέρετρο, ενέργεια η οποία προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και σκοπιανών ΜΜΕ. Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Καρναβαλική τρέλα: Το Βέβτσανι κήδευσε την Ελλάδα ενώπιον δέκα χιλιάδων επισκεπτών», ενώ σε επίσημο επίπεδο δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καταδίκη του γεγονότος. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ότι «αυτά τα απαράδεκτα συμβάντα είναι απόρροια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Γκρούεφσκι».

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 16 Ιανουαρίου 2012

(Στις φωτογραφίες το κηδειόχαρτο και στιγμιότυπο από την παρέλαση με το φέρετρο.)