15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Κλίμα καχυποψίας από τον Γκρούεφσκι
Η στρατηγική του απέναντι στην Ελλάδα

Του Σταυρου Tζιμα

Ο κ. Nίκολα Γκρούεφσκι οικοδομεί τη στρατηγική του απέναντι στην Ελλάδα στο πρόσωπο του κ. Αντώνη Σαμαρά. Προτού καν ο κ. Σαμαράς γίνει πρωθυπουργός, επιχειρεί να του φιλοτεχνήσει την εικόνα του αδιάλλακτου ηγέτη με τον οποίο δεν υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης και επομένως, με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, το αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας θα παραταθεί και εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές.

Η αρχή έγινε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο μήνα στη Μασσαλία, όπου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιδίωξε μέσω συνεργατών του ανεπίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε. Με τη μέθοδο της διαρροής στον Τύπο, ο κ. Γκρούεφσκι δημοσιοποίησε την άρνηση του κ. Σαμαρά παρουσιάζοντάς την ως δείγμα αλαζονικής συμπεριφοράς του Ελληνα πολιτικού ηγέτη. Η Ν.Δ. «τσίμπησε» στο δόλωμα και μέσω «κύκλων» απάντησε πως δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απέστειλε αμέσως στον κ. Σαμαρά επιστολή με την οποία του ζητούσε να συναντηθούν.

Σημαία

Η επιστολή - απάντηση του προέδρου της Ν.Δ., με την οποία απέρριπτε την έγγραφη πρόσκληση, έγινε από τον κ. Γκρούεφσκι, βοηθούντος και του ύφους στο οποίο ήταν διατυπωμένη, σημαία στην προσπάθειά του να εμφανίσει τον κ. Σαμαρά εθνικιστή και να τον ακυρώσει ως αξιόπιστο μελλοντικό συνομιλητή. Το θέμα όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς τη σκυτάλη πήρε την επομένη της Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Απευθυνόμενος, ο εκλεκτός του κ. Γκρούεφσκι, στο Κοινοβούλιο, κατονόμασε τον κ. Σαμαρά ως εμπνευστή, από κοινού με τον Μιλόσεβιτς, σερβοελληνικού σχεδίου με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας του στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο κ. Γκρούεφσκι «πυροβολεί» έναν υποψήφιο πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντός και εκτός της χώρας του κλίμα, ενόψει μιας –όπως όλα δείχνουν– διαγραφόμενης νέας αποτυχίας στους κορυφαίους εθνικούς στόχους, που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής του Σικάγου και η λήψη στο τέλος του έτους ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης τροφοδοτώντας στην κοινή γνώμη της χώρας του κλίμα αισιοδοξίας ότι έπειτα από αυτήν τα Σκόπια βρίσκονται με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και τώρα επιχειρεί να το «μαζέψει» ενώπιον πιθανών δυσάρεστων εξελίξεων στο Σικάγο και τις Βρυξέλλες, με την προσφιλή μέθοδο της μετάθεσης των ευθυνών στον φριχτό γείτονα.

Ο κ. Γκρούεφσκι δεν περιμένει τίποτα από τη συνάντηση των διαπραγματευτών κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι υπό τον κ. Νίμιτς, αύριο και μεθαύριο στη Νέα Υόρκη, την οποία μάλλον σωστά χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου». Οπως βέβαια δεν περιμένει τίποτα και η Αθήνα, που υπό τις παρούσες συνθήκες ενδιαφέρεται απλώς να διατηρείται εν ζωή η διαδικασία στον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012