18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΤΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Δηλώνει ότι τα αποδέχεται ο Γκρούεφσκι.
Προς συμφωνία με Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη;

Του ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

■ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ το Σκοπιανό είναι έντονο απωθημένο: Εφτασε πολύ
κοντά στη λύση το 2001 ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά η διαδικασία χάθηκε μέσα στην εμφύλια σύρραξη που ξέσπασε στα Σκόπια. Για τον Αντώνη Σαμαρά, το ζήτημα αυτό είναι το απόλυτο ορόσημο της πολιτικής του διαδρομής: Τον οδήγησε στην έξοδο από την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην ιδεολογική δέσμευση σε εθνοκεντρικές αντιλήψεις.
Το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημαντικό και για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για άλλους λόγους και με άλλο τρόπο, μπορεί να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς
κυοφορείται στην αθέατη πλευρά νέα πρωτοβουλία -με απρόβλεπτη έκβαση- για την άρση του αδιεξόδου. Παρόλο που ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι θεωρείται αναξιόπιστος από τις δυτικές κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το ζήτημα, δρομολογείται μια ακόμη προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Συναντήσεις

Republika Severna Makedonija ή Republic of North Macedonia (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republic of Vardar Macedonia (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) είναι τα ονόματα τα οποία -σύμφωνα με ασφαλείς
πληροφορίες- βρίσκονται στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να κορυφωθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι έχει μεταφέρει σε ξένους συνομιλητές του την πρόθεση του να αποδεχθεί ένα από αυτά τα ονόματα για διεθνή χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνει υποχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της ταυτότητας και ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα.
Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σοβαρές παρασκηνιακές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων, ενώ έχουν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αναθεωρήσει τη στάση της.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη τόσο με τον γενικό
γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουνόσο και με τον ομόλογο του των Σκοπίων, ο οποίος πέρυσι ματαίωσε την τελευταία στιγμή τη μετάβαση του στις ΗΠΑ για να αποφύγει την εμπλοκή του σε μια τριμερή συνάντηση.
Ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για επικείμενες εξελίξεις στο Σκοπιανό, επισημαίνουν ότι ο Ν. Γκρούεφσκι έχει πολλές φορές στο παρελθόν καλλιεργήσει
προσδοκίες τις οποίες διέψευσε στη συνέχεια, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα ακόμη και τους πλέον πιστούς συμμάχους του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου δεν έχει πλέον συμπάθειες.

Θα χύσει την καρδάρα;

Στον κύκλο όσων ασχολούνται με το Σκοπιανό υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι ο Ν. Γκρούεφσκι, στην τρίτη πρωθυπουργική του θητεία, θα κάνει ένα βήμα μπροστά για να σπάσει τη διεθνή απομόνωση και να απελευθερωθεί η πορεία προσέγγισης στις ευρωατλαντικές δομές.
Οι επιφυλακτικότεροι εκτιμούν ότι και πάλι θα χύσει την καρδάρα μετο γάλα, επενδύοντας σε μια ευνοϊκή για τη χώρα του απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η ετυμηγορία σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ, που έχει εγκαλέσει την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με το βέτο στο Βουκουρέστι, αναμένεται να εκδοθεί τον Νοέμβριο. Στο εσωτερικό της ελληνικής διπλωματίας υπάρχει ανομολόγητη ανησυχία. Ηδη εξετάζονται εισηγήσεις για κατάθεση προσφυγής και από την πλευρά της Ελλάδας εναντίον της ΠΓΔΜ, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.
Μια τέτοια προσφυγή, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, θα ήταν απολύτως βάσιμη, καθώς τα Σκόπια με την αλυτρωτική πολιτική τους έχουν παραβιάσει θεμελιώδεις διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αλλά είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή θα ήταν παραγωγική αν είχε γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Γεγονόςείναι ότι το τελευταίο διάστημα κάτι κινείται μακριά από το φώτα της δημοσιότητας γύρω από το Σκοπιανό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αλυτρωτικές υπερβολές που έγιναν στα Σκόπια στη διάρκεια του εορτασμού της επετείου ανεξαρτησίας αντιμετωπίστηκαν από την Αθήνα με εξαιρετική νηφαλιότητα, στα όρια της απάθειας.
Ούτε είναι τυχαίες οι συνεχείς δηλώσεις καλής θέλησης που γίνονται από την πλευρά της ΠΓΔΜ, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται και μετρούν τις τάσεις της κοινής γνώμης σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας το συνεχές πήγαινε - έλα Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, που προσπαθούν να φέρουν στον δρόμο του ορθολογισμού τον Ν. Γκρούεφσκι.
Η κυβέρνηση έχει πει ότι αν διενεργηθούν δημοψηφίσματα εδώ, μπορεί να επιλεγούν και θέματα εξωτερικής πολιτικήςγια να τεθούν στη λαϊκή κρίση. Το Σκοπιανό είναι το πρώτο στη λίστα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα REAL NEWS, 18 Σεπτεμβρίου 2011.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΑΚΕΔΝΟΥ: Η αναφερόμενη προσεχής συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι δεν θα πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ματαιώθηκε.