16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η ΠΓΔΜ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ
Τονίζει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών

Στην ανάγκη να επιδείξει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ πραγματική βούληση για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ενόψει και της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη...
με το Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας και μέχρι σήμερα, αλλά, όπως παρατήρησε με έμφαση, δεν έχουν γίνει αντίστοιχα βήματα από την άλλη πλευρά.

«Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας και την εποικοδομητική της διάθεση από τη μία πλευρά και το γεγονός ότι θα πρέπει επιτέλους και η πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να κάνει τα βήματα που της αναλογούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να φτάσουμε σε λύση και παρατήρησε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική πορεία και προοπτική της ΠΓΔΜ και έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη και το εννοεί, ότι θα είναι ο στενότερος σύμμαχός της όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί αυτή να μη βασίζεται σε γερά θεμέλια, σε σχέσεις καλής γειτονίας» και στάθηκε στο γεγονός ότι «έχουμε συνεχείς προκλήσεις, οι οποίες λειτουργούν διχαστικά και στην ίδια τη χώρα, όπως είναι η τοποθέτηση αγαλμάτων και οι οποίες ουσιαστικά δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο δεν είναι κατάλληλο για την επίτευξη προόδου».
Μάλιστα, κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αλλάξει τη στάση της και υπενθύμισε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της εξεύρεσης λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, διότι διαφορετικά, όπως ανέφερε διαιωνίζουμε τη σημερινή κατάσταση και έχουμε την εμπειρία των παραβιάσεων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν τη λογική. Πρέπει να φτάσουμε σε μία λύση η οποία θα μας επιτρέψει πραγματικά να αναπτύξουμε το δυναμικό των σχέσεών μας. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν τη σχέση, αλλά αυτή η σχέση πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρα θεμέλια, δηλαδή σε σχέσεις καλής γειτονίας», κατέληξε ο κ. Δελαβέκουρας.