14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά το Λούβρο!
Το περίφημο μουσείο του Παρισιού, με αφορμή τα εγκαίνια
της έκθεσης για τον Ελληνα στρατηλάτη, θα προβάλει ντοκιμαντέρ
(με τη σφραγίδα της ΕΡΤ) για τη ζωή και τη δράση του

Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Την ώρα που τα Σκόπια καταβάλλουν προσπάθειες να οικειοποιηθούν την ελληνική Ιστορία, με πιο πρόσφατη την προκλητική τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας τους, η ΕΡΤ και το Λούβρο βάζουν την υπογραφή τους σε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του, Ελληνα στρατηλάτη αλλά και τη συμβολή του στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού από τη Μακεδονία έως την Ινδία.
Η διάρκειας 52 λεπιών ταινία με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μπέρναρνι Τζορτζ, θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο του Λούβρου. Εκεί θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα και τα εγκαίνια της έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αρχαία Μακεδονία», η οποία θα παραμείνει έως τις 3 Ιανουαρίου 2012. Η εκδήλωση αποτελεί μια διακρατική πολιτιστική διοργάνωση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία έχει στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και ιδιαίτερα του μακεδόνικου πολιτισμού.
Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το ντοκιμαντέρ, που είναι συμπαραγωγή της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, του Λούβρου, του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και του τηλεοπτικού σταθμού ΑΚΤΉ.

Οι μαρτυρίες

Οι εικόνες του θα ταξιδέψουν νοερά τούς τηλεθεατές στους τόπους όπου γαλουχήθηκε ο Αλέξανδρος, μέσα από τις μαρτυρίες και τις ανακαλύψεις συντηρητών και αρχαιολόγων Από το τεράστιο ανάκτορο της Πέλλας, όπου γεννήθηκε ο στρατηλάτης, και τα Στάγιρα, γενέτειρα του δασκάλου του, του Αριστοτέλη, ο οποίος ενίσχυσε την αγάπη του για τον πολιτισμό, έως τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Κι από τις αρχαίες Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου
της Μακεδονίας, όπου ήρθε στο φως ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου του Β', πατέρα του Αλεξάνδρου, έως το Δίον, μία από τις τρεις πολιτείες όπου έκανε θυσία πριν από την εκστρατεία του και διέταξε την κατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς ναού αφιερωμένου στον Δία. Παράλληλα με τις αφηγήσεις, η δραματοποιημένη φωνή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τη φαντάστηκε ο συγγραφέας Λορέν Γκοντ, μεταφέρει τους θεατές στη συνάντηση με τον Βουκεφάλα, τη δολοφονία του πατέρα του, Φιλίππου του Β', τις μάχες στα Γαυγάμηλα και τον Υδάσπη ποταμό, και τον θάνατο του στη Βαβυλώνα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «δημοκρατία», 14 Σεπτεμβρίου 2011