13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Πιέσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ για λύση στο Σκοπιανό

Δέσμευση των κομμάτων της ΠΓΔΜ για επίλυση του προβλήματος
της ονομασίας μετεκλογικά ζητούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Της Αγγελικής Σπανού

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vreme, η ΕΕ και οι ΗΠΑ «ζητούν κοινή διακήρυξη για το όνομα», δηλαδή ζητούν από τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας να δεσμευτούν σε γραπτό κείμενο ότι το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, η θέση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον είναι ότι, αντί να καταπιαστούν με την επίλυσή του, τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν το ζήτημα της ονομασίας για στόχους μικροπολιτικής και ότι υπό αυτές τις συνθήκες το ζήτημα ενδέχεται να διαιωνιστεί. Οι πηγές της Vreme ανέφεραν ότι για τη συγκεκριμένη πρόταση-αίτημα της διεθνούς κοινότητας έγινε λόγος και στις συναντήσεις που είχαν το προηγούμενο Σάββατο στην Αχρίδα οι ηγέτες του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, του SDSM της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, απέφυγαν να σχολιάσουν επίσημα τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ώστε η ΠΓΔΜ να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα, που συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ανεπίσημα, αναφέρει η εφημερίδα, στο VMRO-DPMNE αλλά και στο SDSM δεν υπάρχει διάθεση να υπογράψουν οποιοδήποτε έγγραφο διά του οποίου θα υποσχεθούν ότι θα λύσουν το ζήτημα της ονομασίας, διότι έτσι εκ των προτέρων καταδικάζονται σε ήττα στις εκλογές. Στις επικείμενες εκλογές, σημειώνει το ρεπορτάζ, τα δύο κόμματα «θα παίξουν με το ήδη ελεγμένο χαρτί» επικρίνοντας τον αντίπαλο επειδή δεν έχει λύσει μέχρι τώρα το ζήτημα της ονομασίας, δίχως ωστόσο να προτείνουν συγκεκριμένη λύση για την υπέρβαση του ζητήματος.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμπληρώνει το δημοσίευμα, πρόταση για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας παρουσίασε και ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι (VMRO-Λαϊκό), ζητώντας από τα πολιτικά κόμματα να συνυπογράψουν Διακήρυξη για την Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ, δεσμευόμενα ότι όποια από αυτά σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση θα διευθετήσουν το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της ονομασίας δίχως διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ το όνομά δεν θα χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση «για επίθεση» προς τη νέα κυβέρνηση.»

(Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο: 13/04/2011)