27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1986


Τεράστια πυρκαϊά και εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της JET OIL, στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία) . Τραυματίζονται 19 πυροσβέστες και τελωνειακοί. Σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ διαβάζουμε, μεταξύ άλλων για τυην πυρκαϊά και τους κινδύνους που υπήρχαν για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το θέμα πάντως προκάλεσε και σχετικές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως.
«ΕΝΑΣ σπινθήρας κατά τη συγκόλληση ρωγμής σε αγωγό της πρώτης δεξαμενής που κάηκε, προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκατάστασης της «Τζετ - 'Οιλ» στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με βραδινές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ». επιβεβαιώνεται η αρχική υποψία ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης.
Μάλιστα - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - οι τεχνίτες επιχειρούσαν να συγκολλήσουν ρωγμή στον αγωγό της πρώτη; δεξαμενής που κάηκε Η ρωγμή είχε σημειωθεί στον αγωγό σε απόσταση 4
μέτρων από τη δεξαμενή, αλλά κάποιος σπινθήρας μεταδόθηκε προφανώς στη γεμάτη δεξαμενή.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις καυσίμων της Τζετ - Όιλ. τέθηκε τελικά χτες τα ξημερώματα υπό έλεγχο, αφού έκαψε συνολικά πέντε δεξαμενές αργού πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, από προχτές το βράδυ άρχισε η διαδικασία εκκένωσης της μεγάλης αποθήκης υγρής αμμωνίας της βιομηχανίας «Σινγκ», που απέχει μόνο τριακόσια μέτρα από το σημείο της πυρκαγιάς και πιθανή επέκταση της φωτιάς σ' αυτή θα δημιουργούσε πολλούς κινδύνους. Μεγάλος θα ήταν και ο κίνδυνος – όπως αποκάλυψε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνης Δροσυγιάννης - αν το υπουργείο Βιομηχανίας είχε εγκρίνει τη δημιουργία δύο ακόμα δεξαμενών αερίου, ακριβώς μεταξύ αυτών που κάηκαν και της μεγάλης δεξαμενής της Τζετ - Όιλ.»