30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1953

Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη ελληνοβουλγαρική συνοριακή συμφωνία. Στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 31ης Δεκεμβρίου διαβάζουμε στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα: «Εις την Θεσσαλονίκην και εις την αίθουσαν του ξενοδοχείου “Μεντιτερράνεαν” υπεγράφη χθες την 2 μ. μ. υπό της ελληνικής και της βουλγαρικής αντιπροσωπείας εις την Μικτήν Ελληνοβουλγαρικήν Επιτροπήν δια τα σύνορα, το τελικόν πρωτόκολλον περί διαρρυθμίσεως των συνόρων εις τον Έβρον και τοποθετήσεως των οροσήμων. Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Στεφανόπουλος, εις δηλώσεις του επί τη υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ετόνισεν ότι η ελληνική κυβέρνησις θεωρεί ικανοποιητικήν την επιτευχθείσαν συμφωνίαν και ότι δι΄ αυτής εξασφαλίζονται εις την Ελλάδα υπολογίσιμα εδαφικά τμήματα επί των νησίδων του ποταμού. Ο κ. Στεφανόπουλος ετόνισεν επ΄ ευκαιρία, ότι η Ελλάς επιθυμεί την αποκατάστασιν ειρηνικών σχέσεων με όλας τας Βαλκανικάς χώρας, βασιζομένων επί του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας καλής πίστεως.»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε σχόλιό της, υπογράμμιζε ότι το πρωτόκολλο «δικαιώνει τας ελληνικάς απόψεις επί όλων των αμφισβητουμένων νησίδων και τερματίζει οριστικώς μίαν αιτίαν διενέξεων μεταξύ των δύο χωρών. Σημαντικά ελληνικά τμήματα αναγνωρίζονται ήδη οριστικώς ως ελληνικά.»
Στη φωτογραφία η 1η σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της 31ης Δεκεμβρίου 1953, όπου δημοσίευε ως βασικό θέμα την είδηση, καθώς και φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας.
- Τις ίδιες ημέρες διεξάγονταν ελληνοβουλγαρικές συνομιλίες, μεταξύ των πρεσβευτών Ραφαήλ και Νεντέλκωφ, και στο Παρίσι, στις οποίες είχε σημειωθεί «ικανή πρόοδος», όπως ανέφεραν ανταποκρίσεις από τη γαλλική πρωτεύουσα.