26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944

Ο Αμερικανός Υπουργός των Εξωτερικών της κυβερνήσεως Ρούζβελτ, Έντουαρτ Στεττίνιους (φωτογραφία), που διείδε τον απώτερο στόχο των επεκτατικών σχεδίων της Σοβιετικής Ενώσεως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με την υπ΄αριθ. 868614/26-12-1944 Εγκύκλιό του προς τους Πρεσβευτές και τους Προξένους των ΗΠΑ τους δίνει οδηγίες να πληροφορήσουν ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση θεωρεί δημαγωγία ( δηλαδή ως απάτη ) την ύπαρξη «Μακεδονικού Έθνους» και «Μακεδονικής συνείδησης». Έγραφε συγκεκριμένα:
«Το Υπουργείο (Εξωτερικών) σημείωσε με σημαντικό ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από Γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού «κράτους», Μακεδονικής «πατρίδας» ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με τη σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας.» Και πρόσθετε: « Η Αμερικανική Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που θα βοηθήσουν τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία να δημιουργήσουν θέμα Μακεδονίας.»
Αυτά τόνιζε το 1944 ο τότε Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και απειλούσε όσους δημιουργήσουν θέμα Μακεδονίας. Η σημερινή Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Κλίντον γνωρίζει άραγε αυτές τις απόψεις του προ 56 ετών προκατόχου της; Γι΄ αυτό και τις της θυμίζουμε εμείς. Όπως τις θυμίζουμε και στον μάλλον ανιστόρητο πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπούς τζούνιορ, που ανεγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία...
Και με την ευκαιρία θα της θυμίσουμε και τα λόγια ενός άλλου διάσημου ξένου, του αείμνηστου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιττεράν. Είχε δηλώσει το 1982, όταν είχε επισκεφθεί τις ανασκαφές της Βεργίνας, όπως γράφει σε βιβλίο του ο τέως υπουργός κ. Νίκος Μάρτης, που τον είχε συνοδεύσει στην επίσκεψη: «Μπόρεσα να βυθιστώ στο παρελθόν της Ελληνικής Ιστορίας έχοντας γύρω μου ένα σκηνικό φορτισμένο από Ελληνικό πολιτισμό του Βυζαντίου και της Αρχαιότητας. Δεν γνώριζα για τις ανασκαφές και δεν φανταζόμουν τόσο έντονη τη σφραγίδα της Ελλάδος εδώ. Έμεινα βαθύτατα εντυπωσιασμένος τόσο από την πολιτιστική πραγματικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας, όσο και από την απλότητα των Μοναχών του Αγίου Όρους που φυλάττουν τόσους αιώνες έναν άλλο Πολιτισμό, τον Βυζαντινό.»

Και θα κλείσουμε αυτές τις ιστορικές αναμνήσεις με μια δήλωση του Μακαριστού Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, που έγινε παρουσία Αξιωματούχωνν του Βατικανού, προς την συνεργάτιδα της εφημερίδας ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κυρία Μαίρη Πίνη και την παρουσίαζε η εφημερίδα ως βασικό της θέμα στο φύλλο της 21ης Ιουνίου 1992 (φωτογραφία). « Η Μακεδονία είναι η πατρίδα του Φιλίππου, Αλεξάνδρου και των αδελφών Μεθοδίου και Κυρίλλου. Η Μακεδονία είναι Ελληνική.» Με λίγα λόγια ο Σλάβος Πάπας επιβεβαίωνε την ταυτότητα των Μακεδόνων Αρχαίων και Νεωτέρων ως Ελλήνων και την ταυτότητα της Μακεδονίας ως Ελληνικής.