27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912


Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη συμπληρωματικό πρωτόκολλο και παραδίδονται στον ελληνικό στρατό ως αιχμάλωτοι 25.000 Τούρκοι στρατιώτες και 1.000 αξιωματικοί. Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος τηλεγραφεί στον πατέρα του βασιλιά Γεώργιο και τον πρωθυπουργό Βενιζέλο: «Χθες την εσπέραν υπεγράφη εν Θεσσαλονίκη σύμβασις παραδόσεως του τουρκικού στρατού, της πόλεως και του Καραμπουρνού. Ο τουρκικός στρατός, δυνάμεως 25.000 ανδρών, καταθέτει τα όπλα, αποκαθιστάμενος αιχμάλωτος. Οι αξιωματικοί θα τηρήσωσι τα όπλα των, παραμένοντες ελεύθεροι επί τω λόγω τιμής αυτών ότι δεν θα λάβωσι μέρος εις τον παρόντα πόλεμον. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ.»
Σχετικά με την μεταχείριση των αξιωματικών οι εφημερίδες έγραφαν ότι: «Οι Τούρκοι αξιωματικοί έδωσαν μόνον τον λόγον των, ότι δεν θα λάβουν πλέον μέρος εις τον παρόντα πόλεμον. Κατά τα διεθνή δε νόμιμα, εάν τίς εξ αυτών παραβαίνων τον λόγον του λάβη και πάλιν μέρος εις αυτόν τον πόλεμον, εάν συλληφθή εκ νέου, η εις αυτόν επιβαλλομένη τιμωρία είναι ο τουφεκισμός.»

*Απόσπασμα Ευζώνων καταλαμβάνει το Διοικητήριο. Σώματα εθελοντών απελευθερώνουν Καβάλα και   Ελευθερούπολη.


Στην πρώτη φωτογραφία η 1η σελίδα του ΣΚΡΙΠ της 28ης Οκτωβρίου, με την είδηση για την υπογραφή της συνθήκης παραδόσεως και σκίτσο από την «θριαμβευτικήν είσοδον του στρατού μας εις την Θεσσαλονίκην.» και στη δεύτερη το πανηγυρικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ την επόμενη μέρα της απελευθέρωσης.