26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1949


Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης παραδίδεται και πάλι στη λατρεία των πιστών χριστιανών. Βιογραφία του Αγίου Δημητρίου μεταφέρομε από την εφημερίδα ΣΚΡΙΠ της 26ης Οκτωβρίου 1912, που είχε δημοσιευθεί μαζί με εικόνα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. (Φωτογραφία)
«Εν Θεσσαλονίκη εγεννήθη και ήκμασε κατά το έτος 290 ή 296 ο υπέροχος και στεφανωμένος της Εκκλησίας ήρως, ο Άγιος Δημήτριος, ο καταλαμπρύνας δια των θαυμάτων αυτού τον πνευματικόν της Εκκλησίας ημών ορίζοντα. Ήκμασε δε καθ΄ ήν ακριβώς εποχήν η εκκλησία ευρίσκετο εν διωγμώ και υφ΄ όλων των βασιλέων της γης κατεδιώκετο η θρησκεία του Χριστού. Η γενέτειρα του Μεγαλομάρτυρος Θεσσαλονίκη διέτρεχε τον έσχατον των κινδύνων από τον τότε κακή μοίρα διακυβερνώντα το Ρωμαϊκόν κράτος Μαξιμιανόν και όλοι οι εν αυτή χριστιανοί εφυλακίζοντο και βασανιζόμενοι εθανατούντο.
»Ο Μαξιμιανός επισκεφθείς την Θεσσαλονίκην εφυλάκισε τον Άγιον Δημήτριον μόλις έμαθεν ότι ήτο μαθητής και οπαδός του Χριστού. Από του σκότους όμως της φυλακής του ο Άγ. Δημήτριος εφώτιζε την πατρίδα του Θεσσαλονίκην. 

Γνωστόν δε είναι το γεγονός της ήττης και του φόνου του τρομερού παλαιστού Λυαίου, τον οποίον ενίκησε και εφόνευσεν ο μαθητής του Αγ. Δημητρίου Νέστωρ, παλαίσας μετ΄ εκείνου εις το στάδιον, αφού προηγουμένως μετέβη εις την φυλακήν του Αγίου Δημητρίου και εζήτησε τας ευχάς του και την ευλογίαν του.
»Το γεγονός τούτο, το θριαμβευτικόν δια την θρησκείαν του Χριστού και την πίστιν, εξώργισε τον Μαξιμιανόν, όστις διέταξε τον απαγχονισμόν του Νέστωρος και τον λογχισμόν του Αγίου Δημητρίου.»
Η δεύτερη εικόνα του Αγίου Δημητρίου είχε δημοσιευθεί στο ΕΜΠΡΟΣ της 26ης Οκτωβρίου 1949.