18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1925

Μετά από επίθεση των Βουλγάρων στο ελληνικό φυλάκιο του Δεμίρ Καπού στο Μπέλες, ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος διατάσσει το Γ΄ Σώμα Στρατού να εισβάλει στη Βουλγαρία και να καταλάβει το Πετρίτσι. Ο Πάγκαλος σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΕΜΠΡΟΣ δήλωνε τα εξής:
«Κατά την γνώμην μου, πρόκειται περί επιθέσεως προμελετημένης ως αποδεικνύει η συγκέντρωσις μεγάλων δυνάμεων στρατού εις το μέρος εκείνο, και οφειλομένης εις την δρώσαν εν Βουλγαρία παρακυβέρνησιν των αυτονομιστών Βουλγαρομακεδόνων, εις την επιρροήν της οποίας υπάγεται η περιφέρεια εις την οποίαν εσημειώθησαν αι συμπλοκαί. Ελπίζω, ότι το επεισόδιον δεν θα έχη έκτασιν, πάντως όμως δεν θα μείνη άνευ συνεπειών.»


Οι εφημερίδες των επομένων ημερών δημοσίευαν πληροφορίες και αιτιολογίες γιατί εισήλθε ο ελληνικός στρατός στο Πετρίτσι, τονίζοντας ότι δεν βομβαρδίσθηκε η πόλη, αλλά μία βουλγαρική διλοχία ενισχύσεων, ενώ οι Βούλγαροι είχαν εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος το βράδι της 23ης Οκτωβρίου. Μετά από μερικές μέρες Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών (ο τότε ΟΗΕ) κατεδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει αποζημιώσεις 50.000 χρυσών λιρών. Στη φωτογραφία γελοιογραφία του ΕΜΠΡΟΣ για το επεισόδιο, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 1ης Νοεμβρίου.