17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1948

Επίσημες ανακοινώσεις υπουργών για την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Ας δούμε χρονολογικά πώς εξελίχθηκε η ανάκριση. Στις 14 Αυγούστου συνελήφθη ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος και στις 16 η μητέρα του. Στις 2 Σεπτεμβρίου οι εφημερίδες ανέγραφαν ότι: «Συνελήφθησαν οι δολοφόνοι του Πολκ. Όλοι είναι σημαίνοντες κομμουνισταί.» Την ίδια μέρα ο εισαγγελέας απαγόρευε τη δημοσίευση πληροφοριών για την υπόθεση, είδηση που καταχωρούσαν οι εφημερίδες την επομένη.

Σαράντα μέρες μετά, στις 13 Οκτωβρίου, το ΕΜΠΡΟΣ είχε ένα πρωτοσέλιδο μονόστηλο που ανέφερε ότι «εξιχνιάσθη το έγκλημα. Η υπόθεσις Πολκ ετερματίσθη. Ενημερώθη ο κ. Ντόνοβαν»  (Πρόκειται για τον Αμερικανό στρατηγό που παρακολουθούσε τις ανακρίσεις και ενημέρωνε τους ομοεθνείς του δημοσιογράφους).
Στις 15 Οκτωβρίου το ΕΜΠΡΟΣ ανέφερε στην 1η σελίδα ότι: «Κατέχει όλα τα στοιχεία δια τους δράστας της στυγεράς δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Γεωργίου Πολκ. Εν τούτοις υπήκον εις θερμήν σύστασιν του κ. Υπουργού της Δικαιοσύνης, γενομένην χθες την νύκτα και σεβόμενον προηγουμένην απαγόρευσιν της εισαγγελικής αρχής θεωρεί υποχρέωσίν του να μη φέρη εις την δημοσιότητα σήμερον ουδέν εξ όσων λεπτομερώς γνωρίζει, εν αναμονή των επισήμων κυβερνητικών ανακοινώσεων.»
Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου οι πρωινές εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δημοσίευαν τις ανακοινώσεις, με τίτλους όπως: «Πλήρες φως εις την υπόθεσιν της δολοφονίας του Τζωρτζ Πολκ. Πως εξετελέσθη από κομμουνιστάς εντός μιας λέμβου εις τα ανοικτά του κόλπου Θεσσαλονίκης. Αι πρώται υπόνοιαι κατρά του Γρηγορίου Στακτόπουλου. Τι αποδεικνύει η γραφολογική έρευνα.» (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) - «Πώς η ανάκρισις ετέθη επί τα ίχνη των δραστών της μυστηριώδους δολοφονίας. Αι πρώται έρευναι του διοικητού της Γενικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κ. Ν. Μουσχουντή, δια να αποκαλύψη τους δολοφόνους. Πώς επέτυχε να λάβη από την μητέρα του Στακτόπουλου «ανύποπτον» δείγμα γραφής. Η αποστολή του φακέλλου εις την Αστυνομίαν «μοιραίον λάθος» των εγκληματιών. Η γραφολογική έκθεσις και η ανάλυσις της μελάνης.» (ΕΜΠΡΟΣ)

Σχετικά με τις ανακοινώσεις η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δημοσίευε την πληροφορία ότι «τακτικόν δικαστήριον θα δικάση τους ενόχους της δολοφονίας Πολκ» και το εξής πρωτοσέλιδο σχόλιο: « Μία από τας μεγαλυτέρας εγκληματικάς υποθέσεις της ιστορίας – η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ εις την Θεσσαλονίκην – η οποία επί πέντε μήνας εκαλύπτετο με μυστήριον και εκράτει εν αγωνία την Ελλάδα και την παγκόσμιον κοινήν γνώμην, διελευκάνθη πλέον, αποδειχθέντος ότι διεπράχθη υπό του ΚΚΕ. Αι ομολογίαι του εκ των συνεργών ευρισκομένου εις χείρας της δικαιοσύνης είναι τόσον κατηγορηματικαί, ώστε να μην αφήνουν πλέον καμμίαν αμφιβολίαν περί της πολιτικής παρατάξεως, η οποία συνέλαβε και εξετέλεσε το έγκλημα. Απομένουν βεβαίως αρκετά σημεία τα οποία χρήζουν εξακρτιβώσεως και διαλευκάνσεως. Το καθήκον αυτό απόκειται πλέον εις την τακτικήν ελληνικήν δικαιοσύνην.»
Στη φωτογραφία το δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ, που εικογραφείται με φωτογραφίες του Πολκ, του διοικητού της Γενικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Μουσχουντή ( διαβολική σύμπτωση ο Μουσχουντής εμπλέκεται και στη δολοφονία Λαμπράκη!) και των κατηγορουμένων ως δολοφόνων Μουζενίδη, εκτελεστού και Βασβανά, συνεργού, μελών του ΚΚΕ.