Η μάχη στα Γαυγάμηλα. Η περιγραφή που δίνει ο Αρριανός για τη μάχη αυτή είναι συγκλονιστική. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα που αναφέρεται στο σημείο εκείνο της μάχης, που ο Δαρείος τρέπεται σε φυγή:
« Μετά πάροδον ολίγου χρονικού διαστήματος εμάχοντο εκ του συστάδην σώμα προς σώμα. Όταν όμως οι ιππείς του Αλεξάνδρου και ο ίδιος ο Αλέξανδρος επετέθησαν με ορμητικότητα, απωθούντες βιαίως και κτυπούντες με τα δόρατα τα πρόσωπα των Περσών και η Μακεδονική φάλαγξ αδιαπέραστος εκ της πυκνότητος αυτής προεκάλει τον τρόμον δια των σαρισσών και είχεν ήδη εισχωρήσει εντός των τάξεων των εχθρών, ώστε όλα τα δεινά να εμφανίζωνται από κοινού εις τον Δαρείον, ο οποίος ήδη προ πολλού ήτο κατατρομαγμένος, πρώτος τότε ο ίδιος εστράφη οπίσω και ετράπη εις φυγήν. Συγχρόνως κατελήφθησαν από φόβον και οι επελαύνοντες κατά της πτέρυγος του Αλεξάνδρου ιππείς των Περσών, επειδή επέπεσεν εναντίον των με ορμητικότητα το ιππικόν του Αρέτου. Εδώ, λοιπόν, η φυγή των Περσών ήτο ακατάσχετος, και οι Μακεδόνες κατεδίωκον και εφόνευον τους τρεπομένους εις φυγήν.»
Ακολούθως ο Αρριανός, αφού περιγράφει και άλλες συγκρούσεις των δύο στρατευμάτων, αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος «επεδόθη ορμητικώς εις την καταδίωξιν του Δαρείου. Τον κατεδίωξεν έως ότου έφεγγε το φως της ημέρας, ακολουθούμενος από την παράταξιν του Παρμενίωνος, αλλ΄ ο Αλέξανδρος αφού διέβη τον ποταμόν Λύκον, εστρατοπέδευσε εκεί πλησίον, δια να αναπαύση ολίγον τους άνδρας και τους ίππους, ενώ ο Παρμενίων εκυρίευσε τόσον το στρατόπεδον των βαρβάρων όσον και τα σκευοφόρα, τους ελέφαντας και τας καμήλους.»
Στις φωτογραφίες το ψηφιδωτό που βρέθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πομπηίας στo "Casa del Faunο" και σήμερα ειναι ένα απο τα πιο γνωστά Ρωμαϊκά ψηφιδωτά. Σε διαστάσεις 5,28 x 3,13 μέτρα παρουσιάζει παράσταση απο την μάχη των Γαυγαμήλων, ενώ κατ΄ άλλους της Ισσού.
Το ψηφιδωτό έχει καταστραφεί σε ορισμένα σημεία – όπως φαίνεται και στη φωτογραφία – και στη δεύτερη είναι αντίγραφο.
Στην τρίτη φωτογραφία ζωγραφική αναπαράσταση από την επίθεση των δρεπανοφόρων περσικών αρμάτων.