16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1916

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει με τον Παύλο Κουντουριώτη προσωρινή κυβέρνηση στα Χανιά και αποστέλλει στην Επιτροπή Εθνικής Αμύνης, στη Θεσσαλονίκη, το εξής τηλεγράφημα: “Κρητικός λαός, συνελθών χθες εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον ενταύθα και αποφασίσας να αναλάβη εις χείρας του τον ιερόν αγώνα της Σωτηρίας της Πατρίδος, εψήφισε προς τον σκοπόν τούτον τα εξής: Συγκροτεί προσωρινήν κυβέρνησιν εκ των Ελευθερίου Βενιζέλου και Παύλου Κουντουριώτη, αντιναυάρχου, ούς εξιουσιοδοτεί να προσλάβωσι και τρίτον μέλος αυτής και αναθέτει εις την κυβέρνησιν όπως δια πάσης θυσίας και δι΄ ών μέσων ήθελεν αύτη αποφασίση, επιδιώξη την σωτηρίαν του Έθνους παρά το πλευρόν των Συμμάχων Δυνάμεων. Συνεπεία του ψηφίσματος τούτου ανελάβομεν την προσωρινήν κυβέρνησιν του Κρητικού Λαού. Τας αποφάσεις επιδέξατο ολόκληρον το ενταύθα εδρεύον πεζικόν Σύνταγμα εκτός του διοικητού αυτού αντισυνταγματάρχου Μπάκα, δώδεκα άλλων αξιωματικών και είκοσι πέντε εν όλω οπλιτών. Επίσης προσεχώρησεν ολόκληρον το σώμα της Χωροφυλακής πλην του ταγματάρχου Κοντογεώργου. Διοικητήν του Συντάγματος, δυνάμεως περίπου δύο χιλιάδων ανδρών, διωρίσαμεν αντισυνταγματάρχην Πεζικού Μπραντούναν. Η προσωρινή Κυβέρνησις Ε. Βενιζέλος, Π. Κουντουριώτης.”
Η Επιτροπή της Εθνικής Αμύνης απήντησε ότι: “συμμερίζεται επ΄ ονόματι Μακεδονικού λαού και στρατού Εθνικής Αμύνης απόφασιν Κρητικού λαού και αναγνωρίζει προσωρινήν Κυβέρνησιν αποσκοπούσαν δια πάσης θυσίας και δια μέσων της εκτιμήσεως υμών σωτηρίαν του έθνους παρά το πλευρόν των Συμμάχων Δυνάμεων. Η Επιτροπή χαίρει βλέπουσα τιθεμένους επί κεφαλής ιερού σκοπού τον Μέγαν Έλληνα Πολίτην όστις εδιπλασίασε και ελάμπρυνε την Ελλάδα και τον ένδοξον Ναύαρχον, τον εξασφαλίσαντα την νίκην της Ελλάδος κατά τον βαλκανικόν πόλεμον.”
Τα τηλεγραφήματα δημοσίευε η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο φύλλο της 16ης Σεπτεμβρίου, ενώ το ΣΚΡΙΠ στις 17, με τον εξής πικρόχολο πρόλογο: “ Ο αρχιστασιαστής Βενιζέλος μόλις αυτεχειροτονήθη Κυβερνήτης εξαπέλυσε διάγγελμα προς τους στασιαστάς της Θεσσαλονίκης. Το διάγγελμα δε τούτο φέρει και την υπογραφήν του Κουντουριώτου. Οι στασιασταί της Θεσσαλονίκης απήντησαν τηλεγραφικώς, εκφράζοντες την χαράν των και την υπερηφάνειαν διότι έκαμαν αρχήν αυτοί της στάσεως, παρέχουσι δε την συγκατάθεσίν των , όπως ο κ. Βενιζέλος... σύρη την Ελλάδα παρά το πλευρόν της Αντάντ.”