12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1916

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ξεκινούν από τον Πειραιά, με το πλοίο του Εμπειρίκου “Εσπερία” για να φθάσουν μετά 13 ημέρες ( 26 Σεπτεμβρίου ) και μέσω Χανίων, Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης στη Θεσσαλονίκη και να αναλάβουν ως “Τριανδρία” (με τον στρατηγό Δαγκλή) την ηγεσία του Κινήματος της “Εθνικής Αμύνης”. Θα παρακολουθήσουμε σχετικές ειδήσεις από τις εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, των ημερών εκείνων.
Να σημειώσουμε ότι σε όλες τις μετακινήσεις, από ξηρά και θάλασσα, τον Βενιζέλο συνόδευε, για προστασία, στρατιωτική δύναμη Άγγλων και Γάλλων καθώς και συμμαχικά πολεμικά σκάφη. Στο ΕΜΠΡΟΣ της 13ης Σεπτεμβρίου διαβάζουμε ότι «Εις τον κ. Βενιζέλον κατελθόντα εις την Ηετιωνείαν ακτήν (Σ. Σ. Η Ηετιωνεία ακτή και Πύλη βρίσκονταν εκεί που σήμερα είναι οι εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στον Πειραιά) περί την 3ην και ημίσειαν πρωινήν ώραν εγένετο επίσημος δεξίωσις και προπομπή εκ μέρους των αναμενόντων εκεί αξιωματικών και άλλων φίλων του. Μετά ταύτα δύο ατμάκατοι παρέλαβον τον κ. Βενιζέλον και τους συνοδεύοντας αυτόν πρώην υπουργούς του και φίλους του κ. κ. Π. Κουντουριώτην, Μ. Νεγρεπόντην, Ρέπουλην, Α. Μιαούλην, Δ. Εμπειρίκον εφοπλιστήν και τον ιδιαίτερον γραμματέα του κ. Μαρκαντωνάκην και τους μετέφερον εις το ατμόπλοιον “Εσπερία”, το οποίον την 4 και 30΄ απέπλευσε κατευθυνόμενον εις Κρήτην, συνοδευόμενον υπό συμμαχικών πολεμικών.»
Με άλλο ατμόπλοιο, το “Ατρόμητος” ανεχώρησαν για Θεσσαλονίκη οι εξής αξιωματικοί: Κομνηνός Μηλιώτης, υποστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Φικιώρης, συνταγματάρχης, ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ηλίας Μαυρουδής, οι αντισυνταγματάρχες Πραντούνας και Σπηλιάδης, οι ταγματάρχες Νικόλαος Ζαφειρίου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Τ. Ταβουλάρης ,Γ. Σκανδάλης και Λασκαράκης, οι λοχαγοί και ίλαρχοι Χ. Αδαμίδης, Κ. Νταής, Δ. Κουρέας, Θ. Βουτσινάς, Ν. Μουντουρίδης, Β. Παπακώστας και Μαρκογιάννης και οι υπολοχαγοί Μπουρδάρας και Ζελής. Οι δύο εφημερίδες τιτλοφορούσαν τις σχετικές ειδήσεις η μεν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΞΗΛΘΕΝ ΕΚ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ – ΤΟΝ ΗΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ” το δε ΕΜΠΡΟΣ: “ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ” (Φωτογραφία)


Για την “Τριανδρία” η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αφιέρωνε στο φύλλο της 16ης Σεπτεμβρίου εξάστηλο κύριο άρθρο, στο οποίο τόνιζε στον πρόλογο: «Παρά την φωτοβόλον διάνοιαν του μεγάλου πολιτικού, ετέθησαν ήδη και οι δύο Ηρακλείς, φύλακες, ουχί πλέον Στέμματος ξένου προς τα ιδανικά της Φυλής, αλλά του νέου Συμβόλου της εθνικής αποκαταστάσεως, όπερ απετέλεσεν η υπεροχωτέρα τριανδρία την οποίαν είδε μέχρι τούδε η Ιστορία. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ – ΔΑΓΚΛΗΣ. Τρία ονόματα, τα οποία ξυπνούν τας αναμνήσεις, και λάμπουν εις την Ιστορίαν της νεωτέρας Ελλάδος, ως τα τρία φωτεινότερα άστρα.»