28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1916

Προσπάθεια της 6ης Μεραρχίας να διαφύγει από την Καβάλα, κρυφά τη νύκτα, με μεταγωγικά πλοία που είχε στείλει ο Σαράϊγ, αποτυγχάνει. Οι Γερμανοί ζητούν από τον Σωματάρχη Χατζόπουλο να συγκεντρωθεί το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Δράμα. Ο Χατζόπουλος αντιλαμβάνεται τον άμεσο κίνδυνο να αιχμαλωτισθούν όλοι από τους Βουλγάρους, ζητάει γερμανικές εγγυήσεις και συγκαλεί πολεμικό συμβούλιο για να αποφασίσει.
Απόφαση: Να παραδοθεί το Σώμα στους συμμάχους και να μεταφερθεί από τους Άγγλους στον Πειραιά. Ο Σωματάρχης, όμως, όταν του ζητήθηκε να προσχωρήσει στην “Εθνική Άμυνα” για να τους επιτραπεί η επιβίβαση στα καράβια, αρνήθηκε. Έτσι έμειναν στην Καβάλα.
Για την προσπάθεια της 6ης Μεραρχίας να διαφύγει από την Καβάλα αντλούμε λεπτομέρειες από ολοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο 31ης Αυγούστου 1916, με τίτλο: “ΚΛΑΥΣΑΤΕ, Ω ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΛΑΥΣΑΤΕ! ΠΩΣ ΑΠΕΣΥΝΕΤΕΘΗ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟ Δ΄ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ.” ( στη φωτογραφία η σχετική σελίδα).


Στη Θεσσαλονίκη κατώρθωσαν να φτάσουν οι ανθυπολοχαγοί της 6ης Μεραρχίας Πολιουδάκης και Ψαρούλης, με 4 υπαξιωματικούς και 87 στρατιώτες. Ο Πολιουδάκης παρουσιάστηκε στο Επαναστατικό Αρχηγείο της “Εθνικής Αμύνης” και περιέγραψε την προσπάθεια των ανδρών της Μεραρχίας να διαφύγουν από την Καβάλα και αυτές τις πληροφορίες αναγράφει η εφημερίδα.
Κατά την περιγραφή του Πολιουδάκη, όταν οι διαφυγόντες έφυγαν από την Καβάλα με το ατμόπλοιο “Έλση” πληροφορήθηκαν ότι «είς Γερμανός αξιωματικός κατέφθασεν δρομαίως εις Καβάλλαν και ανεκοίνωσεν εις τον Χατζόπουλον ότι, κατά νεωτέραν απόφασιν του Επιτελείου ο ελληνικός στρατός δύναται να παραμείνη εις την Καβάλλαν, με την διαφοράν ότι οπότε ήθελε κριθή αναγκαίον θα μετεστάθμευεν εις Δράμαν. Ο Χατζόπουλος ηρώτησεν τον Γερμανόν αξιωματικόν και ποία θα είναι η τύχη αυτού, των αξιωματικών και του στρατού εν περιπτώσει κηρύξεως του ελληνοβουλγαρικού πολέμου. Απαντήσαντος δε τούτου ότι θα ήσαν αιχμάλωτοι, ο πρωτότυπος υπερασπιστής της Πατρίδος, σύμφωνα πάντοτε με τας διαταγάς της Μαφίας (Σ.Σ. Εννοεί την κυβέρνηση της Αθήνας) παρεκάλεσεν – ακούσατε, ακούσατε! Να μεταφερθούν εν τοιαύτη περιπτώσει εις... γερμανικόν έδαφος!» Και πράγματι στη Γερμανία κατέληξε ένα μέρος του Δ΄ Σώματος Στρατού, μετά από λίγο καιρό, όπως θα δούμε στη συνέχεια.