1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931

Αιματηρά επεισόδια κομμουνιστών στις Σέρρες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την αντιπολεμική ημέρα. Νεκρός ένας υπολοχαγός της Χωροφυλακής και πολλές συλλήψεις. Θα δούμε τα γεγονότα ανατρέχοντας στις εφημερίδες των ημερών εκείνων και συγκεκριμένα τις ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
Από μέρες πριν η εφημερίδα του ΚΚΕ προπαγάνδιζε τις διαδηλώσεις που διοργάνωνε σε όλη την Ελλάδα τις οποίες χαρακτήριζε αντιπολεμικές. Έγραφε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σε προμετωπίδα στο φύλλο της 31ης Ιουλίου: «ΟΧΙ ΦΑΣΙΣΜΟ! ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ! ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ! Εμποδίστε άμεσα την κεφαλαιοκρατία να σάς εκμεταλλεύεται, να σάς καταπιέζει με το φασισμό, να προετοιμάζει καινούργιες Ουκρανικές εκστρατείες. Αν οι ιμπεριαλιστές αφαιρέσουν τις καταχτήσεις των ελευθερωμένων Ρώσσων εργατοαγροτών θα βουτήξουν και σάς σε μεγαλύτερη ακόμη αθλιότητα και καταπίεση. ΔΙΑΔΗΛΩΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΝΤΙΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ! Η αγωνία λοιπόν του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ήταν να μη γίνει πόλεμος εναντίον της Ρωσίας!»
Οι συγκεντρώσεις έγιναν, αλλά στις Σέρρες τα πράγματα εκτραχύνθηκαν. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είχε στο φύλλο της 2ας Αυγούστου σχετικό ρεπορτάζ από τις Σέρρες: « Η κοινωνία των Σερρών εξακολουθεί να διατελή εν αναστατώσει από τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα, αποτέλεσμα των οποίων υπήρξεν ο φόνος του υπολοχαγού Γ. Καραμπινάκη και ο τραυματισμός του μοιράρχου Αλεξάκη και του ανθυπομοιράρχου Γεωργοτόλη. Μεγάλη επιτροπή πολιτών εζήτησε από τον Νομάρχην κ. Νίκογλου την άδειαν να συγκροτήση συλλαλητήριον κατά των κομμουνιστών. Ο Νομάρχης κατόπιν συνεργασίας μετά του εισαγγελέως και των λοιπών αρχών απηγόρευσαν την συγκροτήσιν συλλαλητηρίου. [...] Οι συλληφθέντες ως υπαίτιοι του φόνου κρατούνται και θα παραπεμφθούν αύριον εις τον ανακριτήν. Οι συλληφθέντες 12 κομμουνισταί ως πρωταίτιοι των σκηνών εισήχθησαν εις δίκην εις το αυτόφωρον πλημμελειοδικείον. Εκ τούτων ο Χρήστος Ζησάκης και Θ. Κοκκινογιάννης κατεδικάσθησαν εις 5ετή φυλάκισιν και 3ετή εξορίαν εις Γαύδον. Οι λοιποί δέκα Άγγελος Γιαννάκης, Δημ. Κατσιαμάκης, Ν. Βασιλείου, Κων. Κελεμετζής, Γ. Πήττας, Παν. Κολεσίδης, Ματθαίος Αρναούτογλου, Αντ. Βλάχος και Χρ. Νάνος κατεδικάσθησαν εις 4 1/2 ετών φυλάκισιν και 2 εκτόπισιν εις Γαύδον.»


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ίδιας ημέρας σε κορυφαίο 4στηλο δημοσίευμα (φωτογραφία) τόνιζε: “ Αιματηρά γεγονότα εις τας Σέρρας. Οι κομμουνισταί εφόνευσαν τον υπασπιστήν του Φρουραρχείου και ετραυμάτισαν τον διοικητήν της Χωροφυλακής. Έρριψαν χειροβομβίδας εις τους στρατώνας της πόλεως. Έκτακτα στρατιωτικά μέτρα δια την πρόληψιν νέων ταραχών.”
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ πάντως είχε διαφορετική άποψη. Τόνιζε σε τίτλο στο φύλλο της 2ας Αυγούστου: «Η κυβέρνηση του διχτάτορα Βενιζέλου εξαπέλυσε την πιο ωμή και στυγνή τρομοκρατία για την κατάπνιξη κάθε αντιπολεμικής εκδήλωσης των εργατών και αγροτών. Στη Θεσσαλονίκη γεμάτα τα αστυνομικά τμήματα από τους συλληφθέντες. Αυτός που επεχείρησε τη δολοφονική επίθεση κατά των εργατών στις Σέρρες υπολοχαγός Καραντινάκης πέθανε προχτές υποκύψας στα τραύματά του. Αθρόες καταδίκες εργατών στις Σέρρες για τα προχθεσινά αιματηρά γεγονότα.» Δηλαδή η δολοφονική επίθεση ήταν του υπολοχαγού και όχι εναντίον του! Τέρας... αντικειμενικότητας η περιγραφή... Στη 2η φωτογραφία το επάνω μέρος του φύλλου του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, την 1η Αυγούστου 1931. Το ενδιαφέρον για την “Υπεράσπιση της Σοβιετικής Ρωσίας”...