11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1942

Αρχίζει ο συστηματικός διωγμός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους μέχρι το τέλος του 1943 είχαν σταλεί στο Άουσβιτς και άλλα φρικώδη ναζιστικά στρατόπεδα 46.061! Περίπου 5.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης σώθηκαν στην Αθήνα. Στις 11 Ιουλίου 1942 οι Εβραίοι ηλικίας 18 – 45 ετών παρουσιάστηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και καταγράφηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε καταναγκαστικά έργα.

Θα δημοσιεύσουμε και σήμερα μια φωτογραφία από τα μαύρα κατοχικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Είναι και αυτή από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που την δημοσίευσε στο φύλλο της 16ης Οκτωβρίου 1960, με την εξής λεζάντα: «Χριστούγεννα του 1942. Οι Γερμανοί είχαν καταδικάσει τον ελληνικόν πληθυσμόν εις θάνατον εκ πείνης. Φρικτόν είναι το θέαμα των ανθρώπων, νέων, γερόντων και παιδιών, που πέφτουν κάθε ημέραν εις τους δρόμους, εξηντλημένοι από τας στερήσεις. Τα παιδάκια αυτά, παραμονή Χριστουγέννων του 1942, εξηντλημένα από την πείναν, έπεσαν εις την οδόν Μητροπόλεως, κατά σύμπτωσιν προ της οικίας ενός συνεργάτου των Γερμανών.»
Ας είναι η δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών ένα ελάχιστο μνημόσυνο του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ, στα χιλιάδες θύματα της γερμανικής βαρβαρότητας στην Ελλάδα, Χριστιανών και Εβραίων. Έτσι για να θυμούνται όσοι έζησαν τα γεγονότα και να μαθαίνουν οι νέοι!