10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1941

Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, υπό την επωνυμία «Υπερασπιστές Βορείου Ελλάδος», από τους αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού ταγματάρχες Ιωάννη Παπαθανασίου, Ευάγγελο Δόρτα και Θωμά Μπάρμπα και τον λοχαγό Αναστάσιο Σακελλαρίδη. Οι τέσσερεις αυτοί αξιωματικοί προσήλθαν, την ημέρα αυτή, στην Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου (Ντεπώ) της Θεσσαλονίκης και αφού γονάτισαν μπροστά στην Ωραία Πύλη και προσευχήθηκαν, υπέγραψαν το Πρακτικό της Πρώτης Αντιστασιακής Οργάνωσης που παρουσιάστηκε στην περίοδο της Κατοχής.

Λεπτομερή περιγραφή της πρώτης αυτής οργανώσεως και της εξέλιξης της έχουμε από το προσωπικό Αρχείο του πρωταγωνιστή της Ιωάννη Παπαθανασίου, που ο γιος του υποστράτηγος Υγειονομικού κ. Παρμενίων Παπαθανασίου επιμελήθηκε σε δίτομο έργο με τον τίτλο «Για τον Ελληνικό Βορρά - Μακεδονία 1941 - Εθνική Αντίσταση και τραγωδία - Αθήνα 1988» (έκδοση της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας - πρόλογος Γερ. Αποστολάτου). Η ονομασία της οργανώσεως ως «Υπερασπιστές Βορείου Ελλάδος» από τους ιδρυτές της είναι χαρακτηριστική της ανησυχίας τους και του κινδύνου που διέτρεχε η πολύπαθη αυτή περιοχή από τη Βουλγαρική επιβολή.
Η πρώτη αντιστασιακή ένοπλη δράση έγινε από άνδρες του ένοπλου σώματος της ΥΒΕ, που δημιουργήθηκε στο χωριό Θεοδώρειο (στα όρια των νομών Κιλκίς και Σερρών) και ενεπλάκη σε μάχη με Βουλγαρικό τμήμα στο Στρυμόνα, στο ύφος της Μαυροθάλασσας Νιγρίτας. Ηγέτης του αποσπάσματος ο Ισαάκ Μπεχλιβανίδης.
Σε έκθεση της ΥΒΕ προς την εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου της 17ης Οκτωβρίου 1941 αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβριο του 1941 «ομάδες σαμποτέρ και ανταρτών της ΥΒΕ ανατίναξαν τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Γευγελής και μια γέφυρα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Μουριών του νομού Κιλκίς ενώ ταυτόχρονα συγκροτούν δύο άλλα τμήματα σαμποτέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης».