4 ΜΑΪΟΥ 1904

Ιδρύεται στην Αθήνα το "Μακεδονικό Κομιτάτο" με πρόεδρο τον Δημήτριο Καλαποθάκη. Ο Καλαποθάκης υπήρξε μια από τις σημαίνουσες φυσιογνωμίες της τότε ελληνικής δημοσιογραφίας, αλλά και ένας από τους κύριους διοργανωτές του Μακεδονικού Κομιτάτου, προκειμένου ν΄ ανακοπεί ο εκβουλγαρισμός της Μακεδονίας και να βοηθήσει με όπλα, χρήματα και εφόδια τους Έλληνες Μακεδονομάχους. Του Κομιτάτου αυτού παρέμεινε πρόεδρος μέχρι της διάλυσής του. Την ίδια μέρα διορίζεται Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη ο Λάμπρος Κορομηλάς.
Ο Κορομηλάς παρακολούθησε εντατικά μαθήματα εκμάθησης της βουλγαρικής και τουρκικής γλώσσας προκειμένου να αφιερωθεί στον Μακεδονικό Αγώνα.
Εργαζόμενος έτσι παρασκηνιακά εμφανίσθηκε στο προσκήνιο του αγώνα εκείνου τον Φεβρουάριο του 1904 που τοποθετήθηκε πρόξενος στη Φιλιππούπολη όπου έδρευαν τα βουλγαρικά κομιτάτα των οποίων παρακολουθούσε τους τρόπους και μεθόδους εργασίας των, υποδυόμενος ακόμη και τον ομοϊδεάτη τους. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου έδρασε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1907, όταν επίμονα ζητήθηκε η ανάκλησή του τόσο από τον ίδιο τον Σουλτάνο, όσο και από τις Μεγάλες Δυνάμεις.