15 ΜΑΪΟΥ 326 π. Χ.

Η ημερομηνία αυτή είναι η μόνη που αναφέρεται, από την εκστρατεία της μακεδονικής στρατιάς, στην Ινδική, με τη διάβαση του Ινδού ποταμού. Είναι η ημερομηνία της μάχης στον ποταμό Υδάσπη, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος κατενίκησε τους βασιλιάδες της Πενταποταμίας που είχαν αρχηγό τον Πώρο. Μετά τη διάβαση του Ινδού ο Αλέξανδρος έστειλε στρατιώτες και μετέφεραν αποσυναρμολογημένα τα πλοία που είχαν χρησιμοποιηθεί στη διάβαση του ποταμού, και με την υπόλοιπη δύναμη και ενισχυμένος από 5.000 Ινδούς συνέχισε για τον ποταμό Υδάσπη, όπου τον περίμενε ο Ινδός βασιλιάς Πώρος.

Η διάβαση του Υδάσπη ήταν δύσκολη αλλά ο Αλέξανδρος πέρασε το ποτάμι μια ασέληνη νύκτα και ξεγέλασε έτσι τον Πώρο, που περίμενε στην απέναντι όχθη με ισχυρό στρατό, που ανερχόταν σε 4.000 ιππείς, 300 άρματα, 200 πολεμικούς ελέφαντες και 30.000 πεζούς. Οι Μακεδόνες αντιμετώπισαν με ευκολία το ιππικό του Πώρου και τελικά κατάφεραν να υπερισχύσουν στην πρωτόγνωρη γι΄ αυτούς μάχη εναντίον των ελεφάντων κερδίζοντας μια μεγάλη νίκη. Στις όχθες του Υδάσπη ο Αλέξανδρος ίδρυσε δύο πόλεις, την Νίκαια και την Βουκεφάλα (προς τιμή του αλόγου του, που σκοτώθηκε εκεί). Επίσης στον Υδάσπη ποταμό ναυπήγησε αργότερα, τα πλοία με τα οποία ο Κρητικός ναύαρχος Νέαρχος πραγματοποίησε τον περίπλου του Ινδικού Ωκεανού.

Στη φωτογραφία χαρακτικό του Girard Audram με τον Αλέξανδρο να υποδέχεται τον βαρειά τραυματισμένο αντίπαλό του Πώρο, μετά την μάχη στον Υδάσπη. ( Από το τεύχος του Ν. Μέρτζου ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ, έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)