9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

Τεθωρακισμένες γερμανικές δυνάμεις του στρατάρχη Φον Λίστ, κινούμενες κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού, μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη και καταλαμβάνουν την πόλη χωρίς αντίσταση. Την πόλη παρέδωσαν στους Γερμανούς, στις 8 η ώρα το πρωί, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μερκουρίου, ο Μητροπολίτης Γεννάδιος και ο Στρατιωτικός Διοικητής Ραγκαβής. Στις 12.30 το μεσημέρι ο στρατηγός-διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας Μπακόπουλος, υπέγραφε το πρωτόκολλο παράδοσης του στρατού, στο οποίο - μεταξύ άλλων - γινόταν μνεία για τη γενναιότητα των ελληνικών όπλων. 

Παράλληλα, ο κύριος όγκος των Γερμανών κινείται προς την Έδεσσα. Στη στενωπό του Ρούπελ οι Γερμανοί βομβαρδίζουν ανηλεώς τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ, με πυροβολικό και αεροπορία, αλλά πάλι δεν καταφέρνουν να τα κυριεύσουν.
Στις 5 το απόγευμα Γερμανοί κήρυκες αναγγέλλουν τη συνθηκολόγηση που είχε υπογραφεί το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και ο αγώνας σταματάει, χωρίς όμως να μπορέσει ο εχθρός να πατήσει πόδι στα οχυρά. Στο αήττητο οχυρό Παλιουριώνες βρέθηκαν δεκάδες πτώματα Γερμανών, σφηνωμένα στα συρματοπλέγματα.

 Οι δημοσιευόμενες δύο εικόνες είναι φωτογραφίες από τη γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη. Τις είχε δημοσιεύσει η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στα μέσα Οκτωβρίου του 1960. Στην πρώτη (επάνω δεξιά) διακρίνεται η παραλιακή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, με τα συρματοπλέγματα στο κρηπίδωμα.Στη δεύτερη η λεζάντα της εφημερίδας έγραφε: «Οι Γερμανοί είχαν επιτάξει κατά την διάρκειαν της κατοχής τα καλύτερα κέντρα της Θεσσαλονίκης, εις τα οποία εστέγασαν τας υπηρεσίας των. Έν εκ των επιταχθέντων κέντρων, εις το οποίον απηγορεύετο η είσοδος Ελλήνων, ήτο και το παραλιακόν «Αστόρια Β΄», το οποίον μετέτρεψαν εις «Σολντάτεμ Χάϊμ» («Σπίτι του Στρατιώτου»), ως δεικνύει και η επιγραφή της ληφθείσης, με κίνδυνον, κατά την κατοχήν, φωτογραφίας».