8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Μετά τις αντιδράσεις, κάνουν πίσω


τα Σκόπια για τους «Μακεδόνες εξωτερικού»


Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Telma της ΠΓΔΜ, οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών που διεξάγονται εντός του πλαισίου δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, δείχνουν ότι θεωρείται πιθανή η αλλαγή του όρου «Μακεδόνες του εξωτερικού» για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν στο εξωτερικό σε «απόδημους».

Πάντως, ο όρος των «αποδήμων» έχει συμφωνηθεί ήδη από την εποχή της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν Ελλάδα και ΠΓΔΜ είχαν συμφωνήσει συνταγματική τροποποίηση των Σκοπίων με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, που μιλά για Απόδημο Ελληνισμό.

Να σημειωθεί ότι ενστάσεις και επιφυλάξεις για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων έχει εκφράσει τόσο ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.


                                                 *****************************


Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Η Συμφωνία


των Πρεσπών δεν θα περάσει


Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Τρίπολη για την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Η κυβέρνηση αυτή όσο μένει στην εξουσία τόσο προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά. Είχαμε προειδοποιήσει φίλες και φίλοι την κυβέρνηση για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούσε η υπογραφή της άκρως προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε κάθε μέρα στην κριτική μας. Είχαμε πει ότι η αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας συνιστά μια εθνική υποχώρηση την οποία καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που όλοι οι προηγούμενοι είχαν πει “όχι”. Εκεί που είχε πει “όχι” ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκεί που είχε πει “όχι” ο Κώστας Καραμανλής, εκεί που είχε πει “όχι” ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας είπε “ναι”. Επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον κ. Ζάεφ να έρχεται τώρα να μας κουνά το δάχτυλο. Να μας λέει: Ποια Βόρεια Μακεδονία. Εμείς “Μακεδόνες” είμαστε, τη “μακεδονική” γλώσσα μιλάμε και θα διεκδικήσουμε αύριο να διδάσκεται και αυτή η “μακεδονική” γλώσσα επίσημα και στην πατρίδα μας. Του λέμε λοιπόν εδώ, από αυτόν τον τόπο που έχει τόσο βαρύ ιστορικό συμβολισμό, απο την κοιτίδα της ελεύθερης Ελλάδος, ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αγωνιστούμε αυτή η συμφωνία να μην περάσει διότι υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας».