30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


ΑΠΟ ΤΟ 35% ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ!


«Ναι» ψήφισε περίπου το 90%


των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκαν περίπου 9 στους 10 κάτοικοι της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη γειτονική χώρα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν μετείχαν μαζικά, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση Ζάεφ, στη διαδικασία με αποτέλεσμα να προσέλθει στις κάλπες περίπου το 35%.

Mε πάνω από το 60% καταμετρημένο το 91,7% ψήφισε «ΝΑΙ» και το 5,9% «ΟΧΙ».


                                      **********************************


Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Η συντριπτική


πλειοψηφία είπε «ναι», δήλωσε ο Ζάεφ


«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε "ναι"» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περίπου μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη γειτονική χώρα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Ζάεφ μετέφρασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν επιδοκιμασία της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Αφού απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.


                                         **********************************


Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τον Ζάεφ


Μπλέκεται το «κουβάρι» του Μακεδονικού


Το χειρότερο σενάριο για τον Ζόραν Ζάεφ, μια πολιτική ήττα για την κυβέρνησή του ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όχι βεβαίως η επικράτηση του «ναι» που ήταν αναμενόμενη και με μεγάλο ποσοστό, αλλά κυρίως η τεράστια αποχή που ανέδειξε την σιωπηρή αποδοκιμασία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πολλοί μιλούν για ένα προσωπικό «Βατερλώ» του πρωθυπουργού καθώς μια συμμετοχή της τάξης του 33% – 35% δηλαδή περί τους 600 χιλιάδες δεν είναι καθόλου καλό αποτέλεσμα.

Ακόμη κι αν ο Ζάεφ βγήκε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες και υπερασπίστηκε τις επιλογές του, λέγοντας ότι θα οδηγήσει τη διαδικασία στη Βουλή, στο βάθος γνώριζε ότι απέτυχε.

Σε μια προεκλογική περίοδο που κράτησε ένα μήνα περίπου χωρίς να υπάρχει καν καμπάνια υπέρ του «όχι» είναι δεδομένο ότι η αποχή ή αντίθετα η χαμηλή προσέλευση του κόσμου στις κάλπες, έδειξε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπόρεσε να πείσει για την χρησιμότητα της υπερψήφισης της συμφωνίας.

Μιας συμφωνίας η οποία υπενθυμίζουμε ότι έχει χαρακτηριστεί ιστορική αλλά παρ’ όλα αυτά ο λαός της ΠΓΔΜ είχε διαφορετική γνώμη.

Η επόμενη ημέρα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι δύσκολη, παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ώρες θα θελήσει να δώσει μια εικόνα διαφορετική από αυτή που βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές. Όμως, το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και στη γειτονική χώρα και στην Ελλάδα.

Η ερμηνεία του 50% στο εκλογικό σώμα του 1,2 εκατ. πολιτών είναι μια «βολική δικαιολογία» αλλά όχι ένα πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να σταθεί.

Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την αποχή τους. Στο μικρό ποσοστό που πήρε το «όχι» θα πρέπει πλέον να προστεθεί και αυτό του μποϊκοτάζ.

Οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι οι βασικές αιτίες της μεγάλης αποχής είναι:

Α. Η πίεση από τον διεθνή παράγοντα. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ φάνηκαν να ενοχλούνται από τη «παρέλαση» των αξιωματούχων, δεν θεώρησαν δηλαδή ως… έπαινο το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θέλησαν να τους πιέσουν να ψηφίσουν υπέρ του «ναι». Θύμισε πολύ τις παρεμβάσεις στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, που αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες.

Β. Οι κάτοικοι της γείτονος, κυρίως οι Σλαβόφωνοι, δεν πείστηκαν από το όραμα του πρωθυπουργού, και κυρίως δεν θέλουν να αλλάξουν το όνομα Μακεδονία που έμαθαν, με το οποίο γαλουχήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Απείχαν σε ένδειξη του προβληματισμού τους για τις «γκρίζες» ζώνες που πιστεύουν ότι έχει η συμφωνία των Σκοπίων. Όμως, ακόμη και οι Αλβανόφωνοι δεν πήγαν μαζικά να ψηφίσουν, εμφανίστηκαν κι αυτοί αναποφάσιστοι.

Γ. Υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση, κυρίως μέσω του internet, και άνοιξαν πολλοί λογαριασμοί στο twitter και το facebook οι οποίοι προέτρεπαν σε αποχή. Κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμη και ρωσική εμπλοκή.

Οι δύο επιλογές… δηλαδή μία
Ο Ζάεφ από εδώ και στο εξής έχει δύο επιλογές την… εξής μία που ήδη ανακοίνωσε με τις δηλώσεις που έκανε καθώς απέκλεισε (προς ώρας) τις πρόωρες κάλπες:

1. Να πάει στη Βουλή και να διεκδικήσει τις ψήφους που χρειάζονται για να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές. Ο μαγικός αριθμός των 80 βουλευτών, αν υπήρχε μια ελπίδα να επιτευχθεί για τον Ζάεφ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθίσταται πιο δύσκολος στόχος. Λέγεται ότι ο Ζάεφ έχει μια συμπαγή ομάδα 72-73 βουλευτών και θα χρειαστεί άλλους 8 με 9 που πρέπει να πείσει. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ το προηγούμενο διάστημα άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό ως προς το αποτέλεσμά του. Ως εκ τούτου συζητείται και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος ακόμη και τώρα που το ποσοστό κινήθηκε στο 35%. Μην ξεχνάμε ότι στην κυβέρνηση έβαζαν ως πήχη τις 600 χιλιάδες ψηφοφόρους κι επαναλάμβαναν ότι το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό κι όχι δεσμευτικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι παρά το αποτέλεσμα ο Ζάεφ θα πάει στη Βουλή και θα αναζητήσει τους 80 βουλευτές για να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχουν κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης που στέκονται θετικά στη συμφωνία των Πρεσπών κι εκτός γραμμής του κόμματός τους, ειδικά του VMRO. Ηδη στη γειτονική χώρα αρχίζουν να μιλάνε και για… υπόγειες και «βρόμικες» συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

2. Να πάει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμη κι αν βάλει ως μέτρο σύγκρισης το εκλογικό σώμα του 1,2 εκατ. πολιτικών κι επομένως να μιλήσει για συμμετοχή στις 600 χιλιάδες, να μην μπορεί να αντέξει την πολιτική πίεση και την σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και κυρίως με τον Πρόεδρο Ιβανόφ που ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ του μποϊκοτάζ. Αν πάει στη Βουλή και δει το επόμενο διάστημα ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 80 συν βουλευτές τότε βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο Ζάεφ θα προχωρήσει σε εκλογές οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν πριν από τον Ιανουάριο κι εκεί θα διεκδικήσει μια ισχυρή πλειοψηφία για να πάει στην επόμενη Βουλή να διεκδικήσει την κύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος, και κυρίως το κυβερνών κόμμα, σε ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα που θα περιορίσει τη δύναμη του VMRO και θα εκτοξεύσει τον Ζάεφ ώστε να πετύχει μια πλειοψηφία άνω των 80 βουλευτών.

Η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μια πολιτική κρίση που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Αν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πάντως, τότε πάει πίσω όλη η διαδικασία κύρωσης και φυσικά το χρονοδιάγραμμα που έχει μπει και για την Ελλάδα θα καθυστερήσει.

Ισως όχι πολύ, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες. Αλλά σίγουρα δίνει «ανάσα» στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και καλείται ο ίδιος ο Ζάεφ να σηκώσει το βάρος μια σκληρής προεκλογικής εκστρατείας με ασαφές αποτέλεσμα.

Κι ενδεχομένως, αν ο Ζάεφ πάει σε εκλογές τον Ιανουάριο κι επαναφέρει την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή του τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο τότε θα αργήσει να έρθει στην Αθήνα και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο τον εκλογών στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: in.gr


                                           **********************************


ΠΓΔΜ: Εκλογές ζητά ο Κρ. Μίτσκοσκι


Την ήττα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σημείωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Όπως τόνισε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE «αυτή ήταν μια ήττα για τη συμφωνία με την Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και θα πρέπει να απευθυνθεί στο λαό».

«Η αποτυχία αυτού του δημοψηφίσματος είναι ένα λάθος αποκλειστικά του Ζάεφ ο οποίος έκανε μία κακή συμφωνία» συμπληρώνει ο Μιτσκόσκι, συμπληρώνοντας πως «οι πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις κάλπες έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα».

«Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική. Ο λαός είναι δυνατός, δεν λύγισε από τις απειλές» συμπλήρωσε το VMRO-DPMNE.


                                            ********************************


ΠΓΔΜ: Νοθεία στο δημοψήφισμα


καταγγέλλει η αντιπολίτευση


Το VMRO με ανακοίνωση του διεθνούς γραφείου του, καταγγέλλει παράνομη ρίψη ψηφοδελτίων στις κάλπες και αναφέρει συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες, όπου τα ποσοστά συμμετοχής ανέβηκαν ξαφνικά από το 27% στο 60% μεταξύ 15.00 και 18.00.

Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς του VMRO τα νούμερα δείχνουν ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις κάλπες προσετίθεντο περίπου 500 ψήφοι κάθε 2 ώρες.

Πάντως με ανακοίνωσή της στις 6.30 το απόγευμα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία,.

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή παρακολούθησαν 11.097 εγχώριοι παρατηρητές και άλλοι 493 διεθνείς.


                                           *********************************


Πανηγυρισμοί για τη μεγάλη αποχή


Διαδήλωση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ πραγματοποιούν οπαδοί του «όχι», πανηγυρίζοντας για το μεγάλο ποσοστό αποχής από το δημοψήφισμα.

Δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.


                                          


                                               *******************************

Ανησυχία Κοτζιά για τις εξελίξεις και


ελπίδες να προχωρήσει η διαδικασία


Για ένα αντιφατικό δημοψήφισμα κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα πρώτα αποτελέσματα στα Σκόπια. Ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Η ανακοίνωση του κ. Κοτζιά δείχνει μια επιφυλακτικότητα ως προς το αποτέλεσμα αλλά και μια απογοήτευση καθώς ανέμενε μεγαλύτερη συμμετοχή που θα έδινε νομιμοποιητική εντολή στον Ζάεφ να προχωρήσει απρόσκοπτα στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.


Τι είπε ο Τσίπρας στον Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα


Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».


                                        *********************************

Καμμένος: Το δημοψήφισμα είναι άκυρο!


Άκυρη θεωρεί πλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς σε μια πρώτη αντίδρασή του μετά το πέρας της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα απέτυχε και ότι το 68% των πολιτών της ΠΓΔΜ ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμμένος σημείωσε:

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».


                                          ***********************************


ΝΔ: Η χώρα κυβερνάται από μια


κυνική σύμπραξη ανθρώπων που


αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον


«Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε η ΝΔ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ,, Η Πειραιώς ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση για την ερμηνεία που έδωσαν οι κυβερνητικοί εταίροι στο αποτέλεσμα και κάνει λόγο για μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει:

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.


Ο Γιώργος Κουμουτσάκος


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανάρτηση του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική σχιζοφρένεια της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα έγραψε:

«Η πολιτική σχιζοφρένεια της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα συνεχίζεται ακόμα και μετά το δημοψηφισμα.
Άλλη ανάγνωση και ανάλυση κάνει το ΥΠΕΞ και άλλη ο ΥΕΘΑ. Οι πολιτικές αναταράξεις είναι προφανείς»


Άδωνις για δημοψήφισμα: Είναι κανονικοί


τρελοί, άλλα λέει ο Κοτζιάς κι άλλα ο Καμμένος


Τις αμφίσημες και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια στηλίτευσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης

Μετά το τουίτ του Πάνου Καμμένου ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι άκυρο και την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «κυβέρνηση τραγέλαφο».

Έγραψε στο τουίτερ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ:

«Κυβέρνηση τραγέλαφος! Ο μεν Υπουργός Άμυνας θεωρεί δεσμευτικό και άκυρο το δημοψήφισμα βάσει του Σκοπιανού Συντάγματος, ο δε Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα και δηλώνει την πίστη του στη συνέχεια της Διαδικασίας....μιλάμε για κανονικούς τρελούς!»


Κύρτσος: Φιάσκο το δημοψήφισμα στα Σκόπια


Τσίπρας-Ζάεφ συμμαχία και στην αναξιοπιστία


Για δημοψήφισμα-φιάσκο στα Σκόπια έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος ο οποίος μιλά και για την μεταστροφή του Ζάεφ μετά το αποτέλεσμα που δεν του άρεσε.

Συγκεκριμένα έγραψε: Φιάσκο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Γι αλλού το πηγαίνανε αλλού τους βγήκε.

Πριν 24 ώρες έλεγαν πως το δημοψήφισμα έχει τεράστια σημασία.Μετά το αρνητικό για τον Ζάεφ αποτέλεσμα δηλώνουν ότι περίπου δεν τρέχει τίποτα. Τσίπρας-Ζάεφ συμμαχία και στην αναξιοπιστία στα δημοψηφίσματα.


ΚΙΝΑΛ: Τσίπρας - Ζάεφ αντιμετωπίζουν 


την αποδοκιμασία των λαών τους


Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.

«Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει» ανέφερε .