27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018


Σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης από Ζάεφ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ


Στον απόηχο της κρίσιμης ψηφοφορίας της 19ης Οκτωβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ επισπεύδει την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας των Πρεσπών, και παράλληλα ενεργοποιεί σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης» με χορήγηση αμνηστίας στους ποινικά διωκόμενους για βαρύτατα αδικήματα πολιτικούς του αντιπάλους με στόχο την πολιτική ειρήνευση στη χώρα.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με διαγραφές και καθαιρέσεις στελεχών που απειλούν τη συνοχή του, ενώ η σοβούσα αμερικανορωσική σύγκρουση γύρω από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ κλιμακώθηκε με ανοικτή επίθεση της Μόσχας κατά της Δύσης για χειραγώγηση της κρίσιμης ψηφοφορίας της περασμένης εβδομάδας.

Οι καταγγελίες περί χρηματισμού, εκβιασμών κ.λπ. των οκτώ βουλευτών του που υπερψήφισαν τη συνταγματική τροποποίηση, τις οποίες έσπευσαν να υιοθετήσουν η Μόσχα και ο κ. Καμμένος στην Αθήνα, δεν στάθηκαν ικανές να αποσοβήσουν την εσωτερική αποσυσπείρωση που προκάλεσαν οι θέσεις του γύρω από τις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας εξελίξεις.

Η ηγεσία του VMRO-DPMNE αντέδρασε μεν με διαγραφή των επτά (ο όγδοος ανήκει σε συνεργαζόμενο κόμμα) «προδοτών», αποδίδοντάς τους ιδιοτελή κίνητρα, φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα στο εσωτερικό του είναι πιο βαθύ, καθώς ολοένα και περισσότερα στελέχη αποδοκιμάζουν ανοικτά πλέον τη «σεχταριστική», όπως την αποκαλούν, πολιτική της ηγεσίας με αφορμή τη συμφωνία, που όπως καταγγέλλουν οδηγεί στην απομόνωση και βυθίζει στην εσωστρέφεια το ιστορικό κόμμα.

Προβεβλημένα στελέχη, όπως ο δήμαρχος του Καβαρντάσκι και αντιπρόεδρος του κόμματος Μίτκο Γιάντσεφ, αλλά και ο πρώην ισχυρός άνδρας του VMRO-DPMNE Σάσο Μιγιάλκοφ, αντέδρασαν στις διαγραφές των βουλευτών, δηλώνοντας πως «αν (σ.σ.: το VMRO) θέλει να είναι ένα σύγχρονο και προοδευτικό κόμμα, θα πρέπει να είναι ανεκτικό στην αντίθετη άποψη».

Η ηγεσία καθαίρεσε τους Γιάντσεφ και Μιγιάλκοφ με την κατηγορία ότι άσκησαν πιέσεις στους οκτώ βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής τροποποίησης, πλην όμως οι πληροφορίες που διαχέονται στα ΜΜΕ των Σκοπίων θέλουν και πλειάδα άλλων στελεχών τα οποία συντάσσονται με τους «προδότες», αμφισβητώντας την τακτική της ηγεσίας, και αξιώνουν τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου.

Θεωρείται, δε, πολύ πιθανό στην τελευταία και τελική ψηφοφορία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις να ψηφίσουν «υπέρ», πλην των οκτώ, και άλλοι βουλευτές του VMRO.


Κρίση ταυτότητας


Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια προβλέπουν ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις στο VMRO-DPMNE, που μετά την απώλεια της εξουσίας και τη νέα πραγματικότητα που τείνει να διαμορφωθεί με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την αλλαγή της ονομασίας, αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού, έχοντας μάλιστα διαρρήξει τις σχέσεις του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Δυτικούς συμμάχους γενικότερα.

Παράλληλα, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων έχει πάρει τον δρόμο της και δεν αναμένεται κάποιο «ατύχημα», το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν πρόκειται να έλθει προς συζήτηση στη Βουλή η πρόταση Ζάεφ περί «εθνικής συμφιλίωσης», στην οποία είχε συμφωνήσει με τους οκτώ βουλευτές, καθώς ήταν ένας από τους όρους που έθεσαν για να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

Το όλο θέμα αφορά την απαλλαγή τριάντα και πλέον βουλευτών και στελεχών του VMRO-DPMNE που κατηγορούνται ότι πρωτοστάτησαν στην εισβολή, μαζί με εκατοντάδες άλλους εξαγριωμένους οπαδούς του κόμματος, στις 27 Απριλίου του 2018, στο κτίριο του Κοινοβουλίου όπου εκλεγόταν ο νέος πρόεδρος της Βουλής, με σκοπό να παρεμποδίσουν τη διαδικασία και να αποτρέψουν τη συγκρότηση κυβέρνησης. Ξυλοκόπησαν άγρια τον Ζάεφ και πολλούς άλλους βουλευτές του, αλλά τη νύχτα εκείνη κάνουν πιο σκοτεινή οι πληροφορίες που περιήλθαν στις δυτικές πρεσβείες στα Σκόπια, σύμφωνα με τις οποίες με υποκίνηση ξένων μυστικών υπηρεσιών επιχειρήθηκε συνταγματική εκτροπή, ώστε να κηρυχθεί, με πρόσχημα την ένταση, η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μη γίνει ο Ζόραν Ζάεφ πρωθυπουργός.


Απέλαση διπλωμάτη


Μάλιστα, την επομένη αποκαλύφθηκε ότι, διαρκούντων των επεισοδίων, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου βρισκόταν και φωτογράφιζε ο γενικός γραμματέας της πρεσβείας της Σερβίας, χώρας που στήριξε και στηρίζει το VMRO, ο οποίος την επομένη απελάθηκε.

Η επιλογή του Ζάεφ για «εθνική συμφιλίωση» βρίσκει θετική απήχηση στο VMRO, που όμως ζητάει αυτή να αφορά και την απαλλαγή των στελεχών του, ανάμεσά τους και ο τέως πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, από τις ποινικές διώξεις και κατηγορίες για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία αποσταθεροποίησε την κυβέρνησή του και έφερε τον Ζάεφ στην εξουσία. Δεν είναι, ωστόσο, καθόλου βέβαιο ότι μια ενδεχόμενη «άφεση αμαρτιών» στους πολιτικούς αντιπάλους, εν ονόματι της συμφιλίωσης, θα είναι αποδεκτή απ’ όλους εκείνους, εντός και εκτός κόμματος του Ζάεφ, που πριν και μετά τις εκλογές κραύγαζαν εν χορώ στις πλατείες «νέμα πράβντα, νέμα μιρ», δηλαδή «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», αξιώνοντας την παραπομπή στη Δικαιοσύνη υπουργών και κομματικών στελεχών του VMRO.

Τις καταγγελίες του VMRO για τη νύχτα τής, όπως τη χαρακτηρίζει, «μαύρης Παρασκευής» έσπευσε να υιοθετήσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, σε ανακοίνωσή του διατυπωμένη σε οξύτατο ύφος, κατήγγειλε ότι η ψηφοφορία που άναψε το πράσινο φως για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος έγινε εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων από μέλη της Βουλής.

Δυτικοί διπλωμάτες στα Σκόπια, ωστόσο, έλεγαν ότι η αντίδραση του Κρεμλίνου είναι κατανοητή αν ληφθεί υπόψη ότι η Μόσχα συνειδητοποιεί πως μετά το Μαυροβούνιο, όπου η φιλοδυτική κυβέρνηση Τζιουγκάνοβιτς αποκάλυψε ότι απέτρεψε παραμονή των εκλογών του 2016 στρατιωτικό πραξικόπημα υποκινηθέν από τη Ρωσία, ότι αδυνατεί να αποτρέψει και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ...


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 27 Οκτωβρίου 2018


                                       **************************************


Βιάζεται να τελειώσει ο Ζάεφ


«Εμφύλιος» στην αντιπολίτευση


Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να υποβάλει στη Βουλή τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, μετά και την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη της διαδικασίας των Συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η κυβέρνηση της γείτονος έχει στη διάθεσή της 15 ημέρες μετά την έγκριση έναρξης της διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από την επεισοδιακή συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου, ώστε να της καταθέσει.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση επιμένει να καταγγέλλει βρώμικες πρακτικές και εξαγορά βουλευτών, ενώ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE βρίσκεται σε αποσύνθεση και απειλείται με απομόνωση.

Όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτκοτσκι, προτίθεται να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, καθότι στελέχη αποχωρούν από το κόμμα, δηλώνοντας πως θα απέχουν από τις κομματικές διαδικασίες όσο ο ίδιος παραμένει αρχηγός του.

Οι περισσότεροι του χρεώνουν αδυναμία να ελέγξει τους επτά βουλευτές που τελικά υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα και το γεγονός ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές ώστε να εμποδίζει την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη διαγράψει δέκα στελέχη από το κόμμα, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση του αντιπροέδρου του κόμματος, Μίτκο Γιάντσεφ. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να τον διαγράψει από τη θέση του γιατί πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή σχετικά με το μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Ο Γιάντσεφ, είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE και εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πως πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν γρήγορα οι συνταγματικές αλλαγές.

«Εργαζόμαστε εντατικά επί των συνταγματικών τροπολογιών, αλλά δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτής διαδικασίας. Όπως γνωρίζετε, θέλουμε να συντομεύσουμε το χρονοδιάγραμμα όσο περισσότερο γίνεται, προωθώντας τις τροπολογίες στην Βουλή το συντομότερο δυνατόν» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές στην σύνταξη των τροπολογιών.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μέχρι τον Ιανουάριο, ο Ζάεφ ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής και ότι ήδη από την πρώτη φάση υπήρξε μία μικρή σύντμηση της διαδικασίας καθώς οι προβλεπόμενες προθεσμίες δεν εξαντλήθηκαν.

Σημείωσε δε, πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους βουλευτές και την πορεία της συζήτησης. «Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την διαδικασία με προσεκτικό τρόπο» είπε ο Ζάεφ.


Παράγοντας – κλειδί οι «οκτώ»


Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διαδικασιών αναμένεται να παίξουν, πάντως, οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές.

Οι «οκτώ» προχώρησαν στη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Tαλάτ Tζαφέρι, ανέφερε ότι έλαβε τις σχετικές ειδοποιήσεις με τις οποίες του δηλώνουν επισήμως ότι στο μέλλον θα λειτουργούν στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητοι νομοθέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημο έγγραφο υποβλήθηκε και στο αρχείο του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, στο οποίο κοινοποιείται ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα σχηματίσουν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο χαρακτήρας της θα είναι αντιπολιτευτικός, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο τα μέλη της θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τα σχέδια τροπολογιών στο Σύνταγμα, κατά τις οποίες θα υποστηρίξουν τα τέσσερα αιτήματα που απέστειλαν στο Κοινοβούλιο πριν οι βουλευτές ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές στις 19 Οκτωβρίου και έχουν να κάνουν με την εγγύηση της «μακεδονικής ταυτότητας».


Η διαδικασία


Τα σχέδια των τροπολογιών θα συζητηθούν αρχικά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και εν συνεχεία στην Ολομέλεια του σώματος. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω προσχέδια, εφόσον εγκριθούν από την Ολομέλεια, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολούθως, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία για κάθε τροπολογία χωριστά, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).


ΠΗΓΗ: in.gr


                                      **************************************


Σκόπια: Κοινοβουλευτική ομάδα σχηματίζουν οι 8


βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών


Τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα θα σχηματίσουν οι οκτώ «αντάρτες» βουλευτές του VMRO-DPMNE που αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων (ΜΙΑ), οι οκτώ βουλευτές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητοι, ενώ θα συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Tαλάτ Tζαφέρι δήλωσε στο ΜΙΑ ότι έλαβε τις επιστολές από τους οκτώ βουλευτές, που ανακοινώνουν ότι στο μέλλον θα λειτουργούν στη Βουλή ως ανεξάρτητοι.

Επίσης, με επίσημο έγγραφο προς το αρχείο του Κοινοβουλίου ανακοινώθηκε ότι οι βουλευτές θα συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Ως πιθανότερη επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας φέρεται η η πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι Ελιζαμπέτα Καντσέσκα Μιλέφσκα.

Πηγές αναφέρουν ότι η νέα ΚΟ θα λειτουργεί αντιπολιτευτικά. Τα μέλη της θα λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις για τις τροπολογίες στη συνταγματική αναθεώρηση και θα στηρίξουν τα τέσσερα αιτήματα που έστειλαν στη Βουλή πριν την ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου και αφορούν στη διασφάλιση της «Μακεδονικής ταυτότητας».

Πέραν της Καντσέφσκα Μιλέσκα, οι υπόλοιποι βουλευτές που θα μετέχουν στη νέα ΚΟ είναι οι: Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα Σταρόβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς.


                                              ***********************************

Ζάεφ: Θέμα χρόνου να καταθέσουμε


τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος!


Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα έχει καταθέσει στη Βουλή τα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε με τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου στη Βουλή τοποθετήθηκαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και για έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι στα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος θα συμπεριληφθούν και κάποιες από τις προτάσεις των οκτώ αυτών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και άλλοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE θα στηρίξουν, στα επόμενα στάδια, τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Οι οκτώ αυτοί βουλευτές της αντιπολίτευσης προχώρησαν στον σχηματισμό ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι επτά από αυτούς ανήκαν στο VMRO-DPMNE, το οποίο τους διέγραψε από τις τάξεις του αμέσως μετά την ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, ενώ μία ακόμη βουλευτής που ψήφισε υπέρ της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος ανήκε σε ένα μικρό κόμμα, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE.


ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr