21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018


Εγγυήσεις για μακεδονική ταυτότητα


ζητούν από Ζάεφ οι 8 της αντιπολίτευσης


Περαιτέρω εγγυήσεις για την διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Ζάεφ οι οκτώ βουλευτές της σκοπιανής αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την συνταγματική αναθεώρηση στην κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία της Παρασκευής.

Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει το αίτημα των οκτώ. Η στήριξη των οκτώ μελών της αντιπολίτευσης θα είναι εκ νέου απαραίτητη στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για το Σύνταγμα, όταν ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Ζάεφ δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση έως τώρα. Ένα σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις αναφορές σε ταυτότητα που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του τροποποιημένου Συντάγματος, που θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή εντός 15 ημερών μετά την πρώτη ψηφοφορία, δηλαδή έως την 3η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η συμφωνία των Πρεσπών δίνει μακεδονική «ιθαγένεια» στους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Πέραν της ταυτότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ βουλευτές έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους σταδιακή υιοθέτηση της νέας ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε εσωτερική χρήση.

Πρόκειται για όρο που ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ορίζει πως αφού τεθεί σε ισχύ οι σκοπιανές Αρχές πρέπει να φροντίσουν για την άμεση χρήση του νέου ονόματος σε όλα τα επίσημα «έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό».

Η συμφωνία πάντως προβλέπει κάποιες μεταβατικές περιόδους για την αντικατάσταση παλαιών έγγραφων – όπως διαβατήρια – που φέρουν το σημερινό όνομα, ειδικά εάν προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση.

Οι οκτώ βουλευτές έχουν επίσης ζητήσει εγγυήσεις πως η συμφωνία των Πρεσπών θα ακυρωθεί εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την έναρξη διαδικασίας συμφιλίωσης στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ έχει ενστερνιστεί ανοιχτά το αίτημα για συμφιλίωση, αν και έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν σημαίνει αμνήστευση πολιτικών για αδικήματα.

ΠΗΓΗ: skai.gr


                                                           **************************


Τι γράφει το in.gr:


Η είδηση αυτή έρχεται μόλις δύο μέρες μετά το οργιώδες παρασκήνιο της περασμένης Παρασκευής, όπου η διαδικασία της ψηφοφορίας κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα και η κατάσταση στο κοινοβούλιο της γείτονος «μύριζε μπαρούτι».

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, που επικαλείται το Βήμα της Κυριακής, ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε συμπληρώσει τον «μαγικό αριθμό» 80 μέχρι το απόγευμα της ημέρας, γιαυτό και καθυστέρησε την έναρξη της διαδικασίας παραπάνω από 10 ώρες.

Οι πιέσεις έδιναν και έπαιρναν, με στελέχη του αντιπολιτευτικό VMRO-DPMNE, όπως ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, να καταγγέλλουν απειλές και εκβιασμούς, τη στιγμή που πολλοί αδυνατούσαν να πιστέψουν τη διάψευση του εκπροσώπου Τύπου του Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση Ζάεφ είχε αποφασίσει εξαρχής να απομονώσει συγκεκριμένους βουλευτές ο οποίοι βρίσκονταν μακριά από τον πυρήνα του αντιπολιτευτικού κόμματος, αφού αυτοί θεωρούνταν ευκολότεροι «στόχοι».

Δεν ενεπλάκη ποτέ με τον επικεφαλής της αντιπολίτευση, Χριστιάν Μιτσκοφσκι, αφενός για να μην τον νομιμοποιήσει ως συνομιλητή και αφετέρου γιατί γνώριζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση συμβιβασμού.


                                          ********************************


Καμμένος: Αποστάτες οι οκτώ


βουλευτές που στήριξαν τον Ζάεφ


Νέα επίθεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος, αποκαλώντας «αποστάτες» τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που την Παρασκευή στήριξαν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στην πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην εισήγησή του στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο υπουργός Άμυνας είπε πως έξι από τους οκτώ «βγήκαν από την φυλακή» για να ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης, αφήνοντας νέα υπονοούμενα για δωροδοκίες και ανταλλάγματα.

Δεν υποχώρησε μάλιστα από την δήλωση που έκανε την Παρασκευή, όταν φάνηκε να ενστερνίζεται καταγγελία της σκοπιανής αξιωματικής αντιπολίτευσης για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών με έως και 2 εκατομμύρια ευρώ. Προσπάθησε πάντως και πάλι να αποστασιοποιηθεί από το VMRO, το οποίο χαρακτήρισε συνεργάτη των κατοχικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κυβερνητικός εταίρος ισχυρίστηκε ότι το 80% των Ελλήνων και το 70% των Σκοπιανών δεν θέλει την συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να παραθέσει αποδείξεις. Στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια η αποχή άγγιξε το 65%, όμως σημαντικό μέρος των εκλογικών καταλόγων είναι ανακριβές λόγω μαζικής μετανάστευσης και θανάτων.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε εκ νέου αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση Ζάεφ θα κατορθώσει να κερδίσει τις δύο εναπομένουσες ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Έχει δρόμο μπροστά», είπε. Αναφέρθηκε ειδικά στους όρους που έθεσαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν τον κ. Ζάεφ, εκτιμώντας πως τα αιτήματά τους δεν συνάδουν με τις Πρέσπες.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λήξει έως τον Μάρτιο, όταν και έχει συμφωνήσει να ξανασυζητήσει το Μακεδονικό με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εμφανίστηκε όμως αμετακίνητος στην θέση του ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών κατατεθεί στην Βουλή.

Επισήμανε πως αυτή την λαϊκή εντολή έχουν οι ΑΝΕΛ και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.


ΠΗΓΗ: skai.gr


                                                 ************************************

Μακεδονικό: Οι όροι των «8»


που στήριξαν τον Ζάεφ


Τους όρους που έθεσαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της έναρξης συνταγματικών αλλαγών, στηρίζοντας την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκάλυψε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, και ιδίως με τους οκτώ βουλευτές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο νωρίτερα για εγγυήσεις διασφάλισης της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Όπως δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, το πρώτο πράγμα που ζητούν οι «8» είναι «η επιβεβαίωση της «μακεδονικής» ταυτότητας και το δεύτερο είναι η εκτέλεση (σ.σ. της Συμφωνίας), κάτι που αναφέρεται σαφώς στην ίδια τη Συμφωνία». Παράλληλα, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ αναφέρθηκε στην ανάγκη τους «να συνδέεται ξεκάθαρα η αλλαγή του ονόματος με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο ζητούμενό τους είναι να εξασφαλιστούν προστατευτικές δικλείδες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία ή βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε τέτοια περίπτωση ζητούν η συνταγματική αναθεώρηση να θεωρηθεί άκυρη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζάεφ εκτίμησε πως εντός 15 ημερών θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, διαβεβαιώνοντας πως το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πάει στη Βουλή και στη συνέχεια θα συζητηθεί με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ πως μπορούμε να το κάνουμε σε 15 ημέρες. Θεωρώ πως μπορούμε να συντονιστούμε και περιμένουμε πως η πλειοψηφία μας θα αυξηθεί στα ερχόμενα στάδια. Καθώς προχωρά η διαδικασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει τίποτα επίπονο ή επιζήμιο σε αυτούς τους νόμους, θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος, σύμφωνα με το MIA.


Ολοκληρώνοντας, ο Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο αριθμός των βουλευτών που θα τον στηρίξει θα αυξηθεί, κάλεσε για συμμετοχή όλων των πλευρών στις διαδικασίες της αναθεώρησης, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, και ζήτησε να ενωθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να γραφτεί μία νέα σελίδα για την ΠΓΔΜ.