1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018


Γκουτέρες σε ΠΓΔΜ: Προχωρήστε


στην εφαρμογή του αποτελέσματος


του δημοψηφίσματος


Κάλεσμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προχωρήσουν στην εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος μέσω των θεσμικών οργάνων της χώρας απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του.

«Ο ΓΓ λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντικό».

Αφού καλεί στην εφαρμογή του αποτελέσματος μέσω των θεσμικών οργάνων της χώρας, ο κ. Γκουτέρες επαναβεβαιώνει για τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να παράσχουν κάθε αναγκαία υποστήριξη, αν απαιτείται, μέσω του προσωπικού αποσταλμένου, και μέσω όλων των σχετικών υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


                                           **********************************


Αμερικανικό Πεντάγωνο:


Χαιρετίζει το δημοψήφισμα,


στηρίζει τους φίλους "Μακεδόνες"


Το «θετικό αποτέλεσμα» του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στην ΠΓΔΜ χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέινα Γουάιτ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τα θετικά αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες της "Μακεδονίας" αποδέχτηκαν τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας. Στηρίζουμε ένθερμα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και στέκουμε στο πλευρό της κυβέρνησης των Σκοπίων καθώς επιτέλους καθορίζεται το μέλλον της χώρας αυτήν την ιστορική στιγμή" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες στη δέσμευσή τους στην ισχυρή, διμερή αμυντική σχέση που έχουμε οικοδομήσει με τη "Μακεδονία" η οποία συμβάλλει ενεργά στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικα Βαλκάνια. Στηρίζουμε τους "Μακεδόνες" φίλους μας καθώς χαράζουν τη δική τους πορεία για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για τον λαό του», καταλήγει η ανακοίνωση.


                                             ***********************************


Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ:


Η τεράστια αποχή το ακυρώνει


Αυτό που επισημαίνουν όλοι οι διπλωματικοί παρατηρητές είναι η απουσία των Σκοπιανών από τις κάλπες. Η τεράστια αποχή καθιστά άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις το 36,11% των ψηφοφόρων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα την προσέλευση του 50% των εγγεγραμμένων. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, παρότι η συμμετοχή στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο.

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι, αλλά ήταν τα σχεδόν δύο τρίτα του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισαν εκείνα που κατάφεραν βαρύ πλήγμα στον Ζάεφ. Η συμμετοχή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πάντως υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

Ο Όλιβερ Ντέρκοσκι, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της ΠΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «είναι καθαρό ότι δεν πάρθηκε απόφαση».

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό, αφού οι πολέμιοι της συμφωνίας προτίμησαν να καλέσουν σε αποχή, ώστε να μη θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, αντί του να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν όχι.

«Είναι σαφές ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πήρε πράσινο φως από τους πολίτες», αποφάνθηκε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Έκρινε πως μετά την έκβαση της ψηφοφορίας η κυβέρνηση έχει «απολέσει τη νομιμοποίησή της».

Ερωτηθείς εάν θα αποχωρήσει, ο Ζάεφ αντέτεινε «δεν σκοπεύω να παραιτηθώ (…) το καθήκον μου είναι να παραμείνω».