27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


«Αντάρτικο» Ιβάνοφ στον ΟΗΕ:


Ο πρόεδρος ΠΓΔΜ καλεί τους πολίτες


να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω» δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση» συμπλήρωσε, συνεχίζοντας το «αντάρτικό» του κατά της κυβέρνησης Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο των Σκοπίων, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου, για να υποστηρίξει ότι το "ναι" στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε "ημι-κυρίαρχο" κράτος με "αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης". Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, "θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης", όπως διαβεβαίωσε.

"Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία" (...) "πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση" συμπλήρωσε.

Η συμφωνία αυτή "μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα" υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια "να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού", πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.


ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                            *********************************


Ο Ζόραν Ζάεφ καλεί τους πολίτες


να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ καλεί τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η εκστρατεία των κομμάτων στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τα μεσάνυχτα και μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



                                          **********************************


Αυξημένη η ύποπτη δραστηριότητα Twitter


bots πριν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ


Αύξηση παρουσιάζει η ύποπτη δραστηριότητα στο Twitter στην ΠΓΔΜ με στόχο τον περιορισμό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως εντόπισε η Διατλαντική Επιτροπή για την Ακεραιότητα των Εκλογών, ενώ η γειτονική χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία εν όψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Σημειώνεται πως δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, την ώρα που οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως σε αυτό το μέτωπο θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Η έρευνα της Επιτροπής επισημαίνει πως αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο Twitter, τα αποκαλούμενα bots, υποστηρίζουν την προσπάθεια συμπίεσης της προσέλευσης στις κάλπες.

Η δραστηριότητα των bots έχει αυξηθεί τις τελευταίες 50 ημέρες ενώ η συμμετοχή καινούργιων λογαριασμών – που δημιουργήθηκαν το πολύ πριν δύο μήνες – αναλογεί στο 10% της συζήτησης για το ονοματολογικό, ούσα παρασάγγας μεγαλύτερη ό,τι είχε παρατηρηθεί στις πρόσφατες εκλογές στο Μεξικό και στην Ιταλία.

«Τα αφηγήματα που διανέμουν αυτά τα bots επιζητούν να στηρίξουν το κίνημα για μποϊκοτάρισμα [του δημοψηφίσματος] και τους πολιτικούς ή αξιωματούχους που το έχουν υποστηρίξει», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η οποία εδρεύει στην Κοπεγχάγη και έχει ιδρυθεί από τον πρώην γενικό γραμματέα του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σημειώνει μάλιστα πως μέλη της έχουν «πρόσβαση σε στοιχεία» που καταδεικνύουν υπόγεια χρηματοδότηση ομάδων που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα από «άτομα» στην Ελλάδα και στη ΠΓΔΜ.


                                              *******************************


Προεκλογικός «πυρετός» στην ΠΓΔΜ


για το δημοψήφισμα της Κυριακής

Αλέξανδρος Φωτιάδης


Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια ενόψει του κυριακάτικου δημοψηφίσματος για την αλλαγή την ονομασίας της γειτονικής χώρας και την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο ανακοινώσεων και διαγγελμάτων μέχρι και την ύστατη στιγμή καθώς το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται η προεκλογική διαδικασία.

Ο Ζόραν Ζάεφ ζητά από τον σκοπιανό λαό να προσέλθει στις κάλπες και να υπερψηφίσει τη Συμφωνία προωθώντας το αφήγημα ότι αποτελεί κλειδί για την εξωστρέφεια της χώρας και την ένταξή της σε όλα τα διεθνή fora. «Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», ανέφερε με διάγγελμά του ο σκοπιανός πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «παραχώρηση» και «αποδοχή γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομα “Μακεδονία”».

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για προσέλκυση των Σκοπιανών στις κάλπες, ο Ζόραν Ζάεφ έχει πολλάκις αναφερθεί στη γειτονική χώρα με τον όρο «Μακεδονία». «Στις 30 Σεπτεμβρίου αποφασίζουμε για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία», είναι το πολιτικό μήνυμα που προωθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, αγνοώντας σκόπιμα τον προσδιορισμό «Βόρεια» ενώ πρόσφατα σημείωσε ότι «η περήφανη χώρα της "Μακεδονίας" εξασφάλισε την πλήρη αναγνώριση της "μακεδονικής" εθνότητας, της γλώσσας, της κληρονομιάς μας. Η "μακεδονική" γλώσσα προστατεύεται. Η "μακεδονική" ταυτότητα προστατεύεται. Ο ύμνος, η σημαία παραμένουν οι ίδιοι και προστατεύονται. Είμαστε "Μακεδόνες" και θα είμαστε για πάντα "Μακεδόνες"».

Η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να μην ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για το προεκλογικό διάστημα καθώς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει να προσελκύσει στις κάλπες τους Σκοπιανούς και άρα ακολουθεί ρητορική που εφάπτεται των πολιτικών τους αξιώσεων.



Από τη δική του πλευρά, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στη σκοπιανή εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», έκανε λόγο για «αποτυχία του δημοψηφίσματος». Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καλέσει το εκλογικό ακροατήριό του σε αποχή ενώ επενδύει ότι ο αριθμός των πολιτών που θα ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα και αυτών που θα απέχουν από τη διαδικασία θα είναι αθροιστικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό όσων ψηφίσουν «Ναι» στην κυριακάτικη κάλπη.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν τη Συμφωνία και γι’ αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την Συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σκοπιανός Πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που σχολίασε από το βήμα του ΟΗΕ ότι θα απέχει από το δημοψήφισμα ενώ έκανε λόγο για «ιστορική αυτοκτονία». «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση».

«Στοίχημα» η συμμετοχή…

Το πολιτικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος έγκειται στη συμμετοχή του σκοπιανού λαού στην κάλπη, με τον Ζόραν Ζάεφ να χρειάζεται ποσοστό συμμετοχής υψηλότερο του 50% προκειμένου να αποκομίσει μία σαφή νίκη από τη διαδικασία. Η επιτυχία του δημοψηφίσματος απαιτεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να προσέλθει στις κάλπες πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ».

Σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης αναφορικά με την εγκυρότητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Το κόμμα του σκοπιανού πρωθυπουργού σκοπεύει, αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Ναι» αλλά με συμμετοχή μικρότερη του 50%, να περάσει τη Συμφωνία από τη Βουλή. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει και στις ψήφους του μεγαλύτερου σε επιρροή αλβανικού κόμματος DUI, που έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας με την Αθήνα.

Ωστόσο, για το VMRO-DPMNE, η μη συμμετοχή ποσοστού μεγαλύτερου του 50% στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η Συμφωνία δεν έχει την έγκριση του σκοπιανού λαού και άρα η ΠΓΔΜ δεν θα προχωρήσει σε επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δημοσιεύματα θέλουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν «αποστασία» εις βάρος του Χριστιάν Μίτσκοσκι καθώς είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες.

… και καταλύτης ο διεθνής παράγοντας

Τη στήριξή τους στο πρόσωπο του σκοπιανού πρωθυπουργού έχουν εκφράσει, μέσα από την παρουσία και τις δηλώσεις τους στα Σκόπια, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι που επιθυμούν την ένταξη της γειτονικής χώρας στα διεθνή fora και την προσάρτησή της στη σφαίρα επιρροής των δυτικών δυνάμεων. Το τελευταίο διάστημα, βρέθηκαν στα Σκόπια ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, τηλεγράφημα στον σκοπιανό λαό είχε στείλει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «ιστορική Συμφωνία» που «επιλύει τη διένεξη με την Ελλάδα».


ΠΗΓΗ: parapolitika.gr