24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


«ΕΙΜΑΣΤΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» ΜΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ»


Ζάεφ: Στις Πρέσπες διασφαλίσαμε αυτά


για τα οποία πολέμησαν οι παππούδες μας



«Είναι αλήθεια ότι κάναμε έναν συμβιβασμό. Αλλά οι συμβιβασμοί κινούν τον κόσμο. Συμβιβαζόμαστε κάθε μέρα, όλοι, στη δουλειά, στο σπίτι. Δεν πρέπει να κρυφτούμε από την αλήθεια. Έχουμε μια δίκαιη λύση. Από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας, είμαστε το βόρειο κομμάτι», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής στη Γευγελή.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσουμε μαζί για τη «Μακεδονία» μας. Αυτό το δημοψήφισμα είναι για μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες μας και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει όλα αυτά για τα οποία πολέμησαν οι παππούδες μας. Κερδίσαμε η χώρα μας να αναγνωρίζεται διεθνώς, η γλώσσα, η ταυτότητα, κάναμε φίλους τους εχθρούς και τώρα παλεύουμε για την ένταξη στην Ευρώπη. Αξίζουμε να είμαστε μέλος της Ευρώπης και το περιμέναμε 27 χρόνια. Σας καλώ στις 30 Σεπτεμβρίου να αρπάξετε το ευρωπαϊκό μας μέλλον, να μην κάτσετε στον καναπέ σας».

Το προκλητικό σποτ

Μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση που μάλιστα παραμένουν μακεδονικά επικαλείται τηλεοπτικό σποτ για το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Φυσικά πουθενά δεν γίνεται λόγος για Bόρεια Μακεδονία, όπως και αποφάσισαν η σκοπιανή κι η ελληνική κυβέρνηση στις Πρέσπες.


                                           ************************************


Ντιμιτρόφ για δημοψήφισμα: Αν επικρατήσει


το «όχι», έστω και με μια ψήφο,


θα πούμε ότι η υπόθεση δεν προχωράει




Τι θα γίνει σε περίπτωση που η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν «πιάσει» το 50%, ή αν επικρατήσει το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, εξήγησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "ναι". Σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που προβλέπει η συμφωνία για το ονοματολογικό, ανέφερε ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν συνταχθεί ακόμη.

Η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, σημείωσε. Η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η δεύτερη τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για τη διασπορά σε όλον τον κόσμο. Τέλος, η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944).

Ο Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι η κοινωνία της ΠΓΔΜ έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι οι ηγέτες - από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μέχρι την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ- τόνισαν ότι δεν υπάρχει "Σχέδιο Β΄" αν θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και ότι θέλουν να μας δουν σε αυτό το τραπέζι», τόνισε.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Οχρίδα την Κυριακή, επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ». Αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



                                              **********************************


Ντιμιτρόφ: To αποτέλεσμα  δημοψηφίσματος


δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία των Πρεσπών



Σε εκτενή του συνέντευξη προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ μιλάει για το επικείμενο δημοψήφισμα στη χώρα του και εξηγεί τι θα γίνει σε περίπτωση απόρριψής του.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η Μακεδονία θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραπέμπει ουσιαστικά στον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας. «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Και προσθέτει ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή. Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ονοματολογικό. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Περί ρωσικής ανάμειξης

Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του προς την FAZ ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για «Μακεδονία» ενώ αναφέρεται και σε «μακεδονικό λαό»:

«Σύντομα θα δούμε τι θέλει ο μακεδονικός λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη Μακεδονία. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη Μακεδονία επί τρεις δεκαετίες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».

ΠΗΓΗ: DW



                                             *********************************


Ζάεφ σε Σκοπιανούς επιχειρηματίες:


Θα κάνετε «χρυσές δουλειές» στην Ελλάδα


εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα


Eξι ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την λαϊκή έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα του στην προσπάθεια που κάνει να πείσει τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν «Ναι».

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρέθηκε την Δευτέρα στην Μπίτολα (Μοναστήρι) και σε συνάντηση που είχε με τους επιχειρηματίες της περιοχής τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει νέους δρόμους στην οικονομία της χώρας.

«Το άρθρο 13 και το άρθρο 14 της συμφωνίας καθορίζουν σαφώς το πλαίσιο που έχει να κάνει με τις οικονομικές σχέσεις.

»Η συνεργασία με την Ελλάδα στο μέλλον θα γίνει πολύ πιο παραγωγική.

»Οταν η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική βουλή αναμένουμε διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών των δύο κρατών» τόνισε ο Ζάεφ.

Ο Πρωθυπουργός της γείτονος επεσήμανε επίσης ότι «καλό θα ήταν οι πολίτες της Μπίτολα να προετοιμαστούν για την είσοδο στην ελληνική αγορά, που είναι πολύ καλή και ποιοτική.

»Εμείς από την πλευρά μας θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οφέλη της συμφωνία μας για να υπάρξει και πολιτικός αντίκτυπος».

Ο Ζάεφ, τέλος, υπογράμμισε ότι μετά την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα υπάρξουν ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Τοποθέτησε μάλιστα χρονικά αυτήν την ένταξη στο πρώτο εξάμηνο του 2019.