5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018



ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


ΤΗΣ 30ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, έπειτα από την έγκριση που έδωσε την περασμένη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της χώρας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου, με διακύβευμα την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με 68 ψήφους υπέρ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τη συνδρομή και των αλβανικών κομμάτων, πέτυχε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για το ερώτημα: «Συμφωνείς με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και την αποδοχή της συμφωνίας για το ονοματολογικό ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;». Επί της ουσίας, ωστόσο, το αποτέλεσμα του εν λόγω δημοψηφίσματος δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση Ζάεφ, αφού, όπως προκύπτει με βάση τη σχετική απόφαση, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο. Κάτι δηλαδή που σημαίνει πως ακόμη και αν οι συμμετέχοντες σε αυτό ψηφίσουν «Οχι», η κυβέρνηση μπορεί να παραβλέψει το αποτέλεσμά συνεχίζοντας κανονικά τους σχεδιασμούς της, μετατρέποντας επί της ουσίας το «Οχι» σε «Ναι».

Ωστόσο, στη σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων δεν συμμετείχε η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, γεγονός που περιπλέκει τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα κερδίζει έδαφος στα Σκόπια το σενάριο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δεδομένου ότι αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση Ζάεφ να το «καταπιεί» και για αντικειμενικούς λόγους, αφού σε ένα επόμενο βήμα θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει, σε συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτό το ενδεχόμενο τα πολιτικά απόνερα αναμένεται ότι θα φτάσουν μέχρι και τη δική μας πόρτα, αφού θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μεταφέροντας προς τα πίσω τις σχετικές διαδικασίες.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα στα Σκόπια έχουν πραγματοποιηθεί δύο δημοψηφίσματα. Το πρώτο διεξήχθη το 1991 και οδήγησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και το δεύτερο το 2004 και αφορούσε τη νέα διοικητική διαίρεση της ΠΓΔΜ που προωθούσε η κυβέρνηση. Το τότε κυβερνών κόμμα SDSM και τα αλβανικά κόμματα είχαν μποϊκοτάρει εκείνο το δημοψήφισμα, το οποίο είχε προκληθεί κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας πολιτών και είχε άδοξη κατάληξη, καθώς η συμμετοχή κυμάνθηκε μόλις στο 27%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό των Σκοπίων, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού πληθυσμού της χώρας, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρων εμφανίζεται να τάσσεται με την πλευρά του «Οχι», εν αντιθέσει με τους Αλβανούς που σχεδόν στο σύνολό τους αναμένεται να ψηφίσουν θετικά.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 5 Αυγούστου 2018