19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018




Ζάεφ : Στόχος η πλήρης


ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ


«Κανένας συμβιβασμός στους στρατηγικούς στόχους της χώρας»


Με τους ηγέτες των κομμάτων να μην συμφωνούν ολοκληρώθηκε ακόμα μια συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς στα Σκόπια αναφορικά στο θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως «στρατηγικός στόχος της Μακεδονίας είναι η πλήρης ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ενώ στέλνοντας μήνυμα στους διαφωνούντες, κατέστησε σαφές πως δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στους στρατηγικούς στόχους της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αρχηγούς των VRMO-DPMNE, DUI και BESA, τόνισε ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα, ωστόσο, όλη η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες είναι καίριας σημασίας ώστε να φτάσει η συμφωνία για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι οι ημέρες για το δημοψήφισμα είναι μετρημένες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα θέματα στα οποία κατέληξε σε συμφωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και τις ουσιώδεις διαφορές τους.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα έκανα λάθος αν μιλούσα για τα συμπεράσματα και τις ουσιώδεις διαφορές. Γνωρίζουμε όλοι ότι μετράμε αντίστροφα για το δημοψήφισμα, μετά το οποίο θα υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές», ανέφερε ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί είτε το βράδυ της Κυριακή, είτε το πρωί της Δευτέρας.


                                      *************************************


Ο Ζάεφ «μαζεύει» τις καταγγελίες


για Ελληνες επιχειρηματίες:


Ανεπίσημες μαρτυρίες, δεν χρειάζεται να σταλούν έγγραφα στην Αθήνα


Ο Ζόραν Ζάεφ επιχείρησε να... μαζέψει τα όσα είπε σχετικά με τη δράση Ελλήνων επιχειρηματιών, φίλα προσκείμενους στη Ρωσία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διευκρίνισε ότι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News προέρχονταν από ανεπίσημες μαρτυρίες και σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να σταλούν έγγραφα στην Αθήνα.

Ο Ζάεφ υποστήριξε αυτή τη φορά ότι οι μαρτυρίες, των ανθρώπων που ανέφεραν πως υπήρξε χρηματοδότηση από Ελληνες επιχειρηματίες για την υποκίνηση διαμαρτυριών στην ΠΓΔΜ, δεν έχουν καταγραφεί και είναι από συνομιλίες με την αστυνομία.

«Αυτές οι δηλώσεις έγιναν από ανθρώπους μετά τις επιθέσεις σε αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο. Αναφέρθηκαν σε αυτές προκειμένου να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει να οικοδομηθεί η φιλία και όχι να δημιουργηθεί πεδίο εχθρότητας», δήλωσε ο Ζάεφ.

«Η “Μακεδονία” έχει δείξει ήδη το παράδειγμα της δημιουργίας καλών σχέσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: meta - iefimerida.gr


                                            ************************************


Δημοσκόπηση:


«Οχι» στη συμφωνία των Πρεσπών


λέει το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ


«Οχι» στη συμφωνία των Πρεσπών λέει το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ έναντι του 45,9% που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου mkd.mk που αποτελεί μάλιστα την πρώτη μεγάλη σφυγμομέτρηση για το δημοψήφισμα.

Το προβάδισμα του 8,2% που δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της γείτονος δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι καλά για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Το σημαντικό προβάδισμα ωστόσο δεν είναι το μόνο που ενδεχομένως προκαλεί «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό της γείτονος καθώς σύμφωνα πάντα με την εν λόγω δημοσκόπηση οι σλαβικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ δηλώνουν αντίθετοι κατά 74,5%, ενώ μόλις το 25,5% εξ' αυτών τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αλβανικής καταγωγής τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με ποσοστό 94,7%.

Η διαφορά προτεραιοτήτων εντός της γείτονος είναι εμφανής, με τους αλβανικής καταγωγής πολίτες να θέτουν ως προτεραιότητα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αδιαφορώντας για την ονομασία, ενώ οι σλαβικής καταγωγής πολίτες θεωρούν το όνομα μέρος της ταυτότητάς τους και ως εκ τούτου φαίνονται επιφυλακτικοί για το αν η συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει τελικά τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.


                                                *************************************


Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών


είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός


«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων δεν είναι στην δικιά μου αντίληψη». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κλείνοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας- που διεξήχθη σήμερα υπό τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών- με μία συνολική αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της στρατηγικής υλοποίησής της.

«Η συμφωνία είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός αποτέλεσμα μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε πρωτίστως τον δημοκρατικό χαρακτήρα της σημερινής συζήτησης όπου κλήθηκαν οι πιο διαφορετικές γνώμες, όπως είπε, να τοποθετηθούν και ευχαρίστησε ιστορικούς και νομικούς που έριξαν φως σε πολλές πτυχές τόσο της ιστορικότητας της περιοχής, όσο και των νομικών πτυχών της συμφωνίας και του ζητήματος γενικότερα.

Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν θεωρεί "επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση" αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε.

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος και το βάθος των κερδών σε αυτή την προσπάθεια", υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και ανέπτυξε τα βασικά οφέλη αυτής για τη χώρα μας επισημαίνοντας ότι "κάναμε μία συμφωνία που να έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές μέσα από ένα συμβιβασμό». «Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σε αυτά που πήρε η χώρα μας τόνισε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, όνομα γενικής ισχύος και για διακρατικές και για διεθνείς σχέσεις, αλλά και ότι με τη συμφωνία εξαφανίστηκε το κύριο ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το σημείο είπε " ότι δεν είναι έντιμη συμπεριφορά απέναντι στη ιστορία" να μην αναγνωρίζεται η σημασία της αποδοχής αλλαγής του άρθρου 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ με το δικό μας για την ελληνική ομογένεια.

Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήτανε" είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Ασκώντας κριτική στους επικριτές της συμφωνίες είπε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: Η μία που της αρέσει να υπάρχουν και αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και ή άλλη που θέλει λύσεις. Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα" είπε.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ