24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018



Ζάεφ: Πιστεύω στην επιτυχία


του δημοψηφίσματος


«Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, εκτός των κρατικών,

θα χρησιμοποιούν παντού το επίθετο «μακεδονικός»



Την πεποίθηση ότι θα υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου. «Η ετυμηγορία του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την αντιπολίτευση, όπως και από την κυβέρνηση».

«Θα προσπαθήσουμε, πλήρως και θεμελιωδώς, να παρουσιάσουμε στους πολίτες τα οφέλη από τη συμφωνία με την Ελλάδα, να διαλύσουμε τις προκαταλήψεις με τις οποίες ανεύθυνοι πολιτικοί κοροϊδεύουν την κοινή γνώμη. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος και πιστεύω ότι το δημοψήφισμα θα πετύχει» επισημαίνει στην συνέντευξη του ο Ζόραν Ζάεφ. Αναφερόμενος δε, στη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Βουλή στην καθαίρεση του, ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Η ετυμηγορία του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την αντιπολίτευση, όπως και από την κυβέρνηση. Βεβαίως, αν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα εκπληρώσουμε το πολιτικό μας καθήκον ως εξουσία και αυτό είναι η υλοποίηση της βούλησης του λαού. Αν αυτό προϋποθέτει ότι, ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου Ιβάνοφ τότε θα το πράξουμε, τηρώντας πάντα τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες» τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην Politika.

Κληθείς να κάνει μία αποτίμηση για το τι έχασε και τι έλαβε η κάθε χώρα με την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι και οι δύο χώρες είχαν οφέλη και το μόνο που έχασαν ήταν η ματαιοδοξία που επιδείκνυαν και οι δύο πλευρές πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προσπαθώντας να γίνει πιο συγκεκριμένος αναφέρει: «Το όνομα του κράτους Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες. Στη συμφωνία γίνεται σαφής διαχωρισμός των όρων "Μακεδονία" και "Μακεδονικός" όπου, για την Ελλάδα θα δηλώνουν την ελληνιστική περίοδο της ιστορίας, ενώ στην δική μας περίπτωση θα αποδίδουν τον γεωγραφικό χώρο, τη γλώσσα, την ιστορία του λαού μας, τον πολιτισμό μας και την κληρονομιά μας σε εντελώς διαφορετική σημασία απ΄ ό,τι στην περίπτωση της Ελλάδας». Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην εθνότητα και τη γλώσσα ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει:

«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο να προσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες. Στον ΟΗΕ η γλώσσα παραμένει όπως ήταν "μακεδονική" χωρίς επιπλέον διευκρινήσεις που σημαίνει ότι διατηρούμε την ταυτότητα και την γλώσσα. Στη συμφωνία υπάρχει άρθρο που διευκρινίζει την επιστημονική πραγματικότητα ότι η γλώσσα μας ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών».

Εξηγώντας τη δυναμική που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας ο Ζόραν Ζάεφ, αφού επισημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επικύρωσης και από τις δύο πλευρές, αναφέρει: «Όλες οι κρατικές υπηρεσίες θα υιοθετήσουν τις αρχές της συμφωνίας και το νέο όνομα. Οι οργανώσεις, οι σύλλογοι, οι εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο "Μακεδονικός" τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Τα αγάλματα του προγράμματος "Σκόπια 2014" που απεικονίζουν την ελληνική πολιτιστική, ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά θα χαρακτηριστούν ως τέτοια. Ο "Εφιππος πολεμιστής" θα ονομαστεί "Αλέξανδρος ο Μακεδών" και θα αναγραφεί, όπως επιβάλλεται, ότι αποτελεί μέρος της αρχαίας ελληνικής περιόδου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν θα γκρεμίσουμε τα αγάλματα, αλλά θα αποτελέσουν σύμβολα της φιλίας των δύο λαών».

Σε ερώτηση της Politika για τον χαρακτήρα των συνομιλιών, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η ειλικρίνεια και ο αλληλοσεβασμός καθόρισαν και το αποτέλεσμα. «Από την αρχή καθορίσαμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης στη βάση του σεβασμού της αξιοπρέπειας της κάθε πλευράς και όταν έτσι ξεκινάει μία διαδικασία τότε όλα είναι ευκολότερα» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά προσέγγισε τις συνομιλίες πολύ καλά προετοιμασμένη ενώ εξήρε τον ρόλο του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές αλλά -όπως είπε- λάμβανε θάρρος από την ελληνική πλευρά που του έλεγε πάντα την παροιμία "Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται ".

«Πιστεύω ότι ο ομόλογος μου Αλέξης Τσίπρας και εγώ αλλά και οι συνεργάτες μας αποδεδειχθήκαμε ως καλοί καπετάνιοι» συμπεραίνει ο Ζόραν Ζάεφ. Αναφέρει επίσης ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δημιουργήθηκαν σχέσεις προσωπικής φιλίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Στο πρόσωπο του Τσίπρα βρήκα έναν καλό φίλο και η χώρα μου απέκτησε μία φίλη χώρα, την Ελλάδα» καταλήγει στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου ο Ζόραν Ζάεφ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


                                            ***********************************


Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Γαλλία να στηρίξει τις ενταξιακές


διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, του ζήτησε να στηρίξει την πρόταση του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της βαλκανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων με την Ελλάδα την περασμένη Κυριακή στις Πρέσπες.


                                           ***********************************


Πόκερ στην Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Οι επόμενες 48 ώρες θα κρίνουν αν θα βρίσκεται στο τραπέζι τους επόμενους μήνες το πιο βασικό από τα πολιτικά επιχειρήματα που έχει ο Ζόραν Ζάεφ για να πείσει τους συμπατριώτες του για την ανάγκη να επικυρώσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα και μέσω δημοψηφίσματος: Εκείνο της ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Αύριο και μεθαύριο στις συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών, αλλά και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, πρακτικά θα γίνει η προσπάθεια διαχωρισμού του πακέτου διεύρυνσης, το οποίο περιλαμβάνει την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Μόλις την Παρασκευή, η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας αποφάσισε να υποστηρίξει μια πιθανή υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Ανάλογη είναι και η στάση των Ολλανδών κοινοβουλευτικών, όπου τις προηγούμενες ημέρες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, εξέφρασαν την ευθεία άρνησή τους για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, διαχωρίζοντάς την από την ΠΓΔΜ. Πρακτικά, εκείνο που απομένει είναι να πειστεί επ’ αυτού και η Γαλλία. Στο Παρίσι, επίσης, υπάρχει απόλυτη διαφωνία με οποιαδήποτε ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, ενώ φαίνεται ότι για τη γαλλική οπτική γωνία η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι μια επαρκής, σε αυτήν τη φάση, ανταμοιβή για τα Σκόπια. Στον αντίποδα όλων αυτών, βρίσκονται χώρες όπως η Αυστρία, η οποία θεωρεί ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. είναι προϋπόθεση για την ειρήνευση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται, βεβαίως, για μια μάλλον ευεξήγητη στάση εκ μέρους της Αυστρίας, η οποία εντάσσει την περιοχή στην ευρύτερη σφαίρα συμφερόντων της.


Βαρίδι η Αλβανία


Για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ, η Αλβανία αποδεικνύεται σε ουσιαστικό βαρίδι. Γι’ αυτό και πιθανή αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων Τιράνων-Σκοπίων είναι κρίσιμη. Εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση είναι κυρίως η Ιταλία, αλλά και παράγοντες των Βρυξελλών, που επιθυμούν την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Πρακτικά, πάντως, όπως φαίνεται και από τη γραπτή εντολή της Μπούντεσταγκ προς τη γερμανική κυβέρνηση για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ, οι καλές εξελίξεις για τα Σκόπια την ερχόμενη Παρασκευή δεν θα είναι η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά ένα βήμα πριν από αυτό. Δηλαδή, η δέσμευση των Βρυξελλών ότι όταν τα Σκόπια ολοκληρώσουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται κατά τη διαδικασία της λεγόμενης αναλυτικής εξέτασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου (το λεγόμενο screening), τότε θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εν ολίγοις, προτού ανοίξει οποιοδήποτε κεφάλαιο, η κυβέρνηση στα Σκόπια θα πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα στην επαναφορά της πλήρους ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα, εν ολίγοις περιλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων αλλά και πολιτικών προσώπων. Ισως αυτή η τελευταία πρόβλεψη να είναι και η πλέον εύκολη, αν όχι ευχάριστη, για τον κ. Ζάεφ, καθώς σε αυτήν εμπίπτουν δεκάδες στελέχη των κυβερνήσεων του Νίκολα Γκρούεφσκι κατά την προηγούμενη δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατορθώσει την επόμενη Παρασκευή να δώσει το πράσινο φως στην ΠΓΔΜ, θα εγκαινιάσει παράλληλα και την πιο αυστηρή, έως τώρα, διαδικασία στις μέχρι σήμερα ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αύριο, από την Αθήνα θα αποδεσμευθούν και οι δύο επιστολές προς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ με υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπου η Ελλάδα θα δεσμεύεται να μη θέσει εμπόδια στην πορεία της ΠΓΔΜ (οι επιστολές θα αναφέρονται σε αυτό, το προσωρινό όνομα και όχι στο «Βόρεια Μακεδονία») προς τους δύο οργανισμούς, υπό την αίρεση, βεβαίως, ότι οι γείτονες θα ολοκληρώσουν τα επόμενα δύο βήματα. Οπως είναι γνωστό, αφού ξεπεράσουν τις εσωτερικές, διαδικαστικές μάλλον, παρά ουσιαστικές, δυσκολίες που συνδέονται με την άρνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει το νομοσχέδιο της συμφωνίας, ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και έπειτα σε συνταγματική αναθεώρηση, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή της γειτονικής χώρας.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 24 Ιουνίου 2018