27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018



Στη «μακεδονική» γλώσσα


μίλησε ο Τουσκ στον Ζάεφ



Στην «μακεδονική» γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ίδιας της ΕΕ. (ΦΩΤΟ)

Η κίνηση Τουσκ έρχεται τη στιγμή η γλώσσα και η ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ είναι ένα από τα «αγκάθια» που ταλανίζουν την διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια για το Σκοπιανό. Επισήμως η ΕΕ αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, χαιρέτισε την επιλογή του κ. Τουσκ, αναφέροντας πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε σε «τέλεια μακεδονική γλώσσα».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τουσκ εξέφρασε την απερίφραστη στήριξή του στην προσπάθεια του κ. Ζάεφ για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε πως διαισθάνεται «πραγματική πολιτική βούληση» για την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην «γενναία» και «διορατική» ηγεσία του κ. Ζάεφ.

Τόνισε πως η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ συνιστά την «καλύτερη απόδειξη» πως οι προσπάθειες του κ. Ζάεφ και του σκοπιανού λαού «εντυπωσιάζουν πολλούς στην Ευρώπη».

Φάνηκε μάλιστα να προεξοφλεί το άνοιγμα των ενταξιακών συζητήσεων – παρά τις δυνητικές ενστάσεις της Ελλάδας – λέγοντας στον κ. Ζάεφ ότι «ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας σας θα αρχίσει σύντομα».

Ο κ. Τουσκ έκανε μια αναφορά στην Ελλάδα, προς το τέλος της τοποθέτησής του, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ΠΓΔΜ θα λύσει τις διαφορές της με τη χώρα μας, όπως κατάφερε να κάνει με την Βουλγαρία.

«Ελπίζω πως θα κάνετε αυτό το ταξίδι και με την Ελλάδα. Έχετε την άνευ όρων στήριξή μου και πιστεύω σε εσάς», κατέληξε.


ΠΗΓΗ: skai.gr


                                          *****************************************


Στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών


της ΠΓΔΜ με την ΕΕ ελπίζει ο Ζάεφ



Η ΠΓΔΜ αναμένει ότι θα εξασφαλίσει σύντομα μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και θα αυξήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την τελική της ένταξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του ζητήματος αυτού θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές».

Ο Τουσκ βρίσκεται στα Σκόπια για την περιφερειακή συνάντηση αρχηγών κρατών στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας, των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr


                                        **************************************


Μήνυμα Κοτζιά σε Σκόπια:


Πρέπει να συμφωνήσετε


σε όνομα για όλες τις χρήσεις



Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της διάσκεψης του Βουκουρεστίου το 2008, ειδικότερα όμως, να συμφωνήσει σε ένα όνομα που θα είναι για όλες τις χρήσεις.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών:

«Σήμερα είχαμε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, όπου συζητήσαμε για τη Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το ζήτημα του Αφγανιστάν και βέβαια για τα δυτικά Βαλκάνια. Είχα, επίσης, μία σειρά συναντήσεων, με την Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Καταστήσαμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία.»


Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Βουκουρεστίου και εξέφρασε την ελπίδα οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις να είναι επιτυχείς.

Εξάλλου, σήμερα ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο του συμβουλίου μεταξύ των οποίων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί το Όσλο, τον Αλβανό και τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                           *************************************

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ


Η προσέγγιση ΠΓΔΜ - Σόφιας


Οσο καιρό εμείς οι Ελληνες ερίζουμε με τα Σκόπια για το όνομα του γειτονικού κράτους, Βούλγαροι και Σλαβομακεδόνες έρχονται όλο και πιο κοντά. Με την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης Ζάεφ, το κλίμα καχυποψίας στις μεταξύ τους σχέσεις δείχνει να διαλύεται και στα βόρεια σύνορά μας συγκροτείται de facto άξονας Σόφιας - Σκοπίων.

Μία σειρά από πρωτοβουλίες του νέου πρωθυπουργού δίνουν την εντύπωση ότι ΠΓΔΜ και Βουλγαρία «ομονοούν» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ευαίσθητες βαλκανικές ισορροπίες. Η Βουλγαρία ήταν η χώρα η οποία πρώτη αναγνώρισε το 1992 το νεόκοπο κράτος με τη συνταγματική του ονομασία, αλλά ουδέποτε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους», υποστηρίζοντας ότι το σλαβικό στοιχείο της FYROM είναι βουλγαρικό φύλο. Ούτε φυσικά αποδέχθηκε ποτέ η Σόφια «μακεδονική γλώσσα». Και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο ανέκαθεν οι σχέσεις τους βρίσκονταν σε καχυποψία, με χαρακτηριστικό ότι δεν συμφωνούσαν, μέχρι πέρυσι, να υπογράψουν μεταξύ τους σύμφωνο καλής γειτονίας.

Το έκανε τώρα ο Ζάεφ, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στους κόλπους των εθνικιστών και δεν ήταν η μόνη κίνηση που δείχνει πως τα Σκόπια οδεύουν στην «αγκαλιά» της Σόφιας, η οποία καλωσορίζει τους «αδελφούς».

Την υπογραφή του συμφώνου ακολούθησε η θετική ανταπόκριση του πατριαρχείου Βουλγαρίας, στο αίτημα της θεωρούμενης σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» να τη θέσει υπό την πνευματική του σκέπη. Πέρυσι, επί Ζάεφ, για πρώτη φορά εορτάστηκε από κοινού με την παρουσία του Μπόικο Μπορίσοφ στα Σκόπια, η επέτειος της εξέγερσης του Ιλιντεν, που η σλαβομακεδονική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί κορυφαία στιγμή της αφύπνισης του «μακεδονικού έθνους», ενώ η βουλγαρική τη διεκδικεί, ως έναρξη της ένοπλης επανάστασης του βουλγαρικού πατριωτισμού εναντίον των Οθωμανών.

Τώρα, για τις 24 Μαΐου προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις για τους Κύριλλο και Μεθόδιο και, το εντυπωσιακότερο όλων, στην εορτή των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας, στις 6 Μαΐου, θα παρελάσουν στη Σόφια τμήματα του στρατού της ΠΓΔΜ! Τονίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, ο Μπορίσοφ κατηγορούσε τα Σκόπια για πολιτική αλυτρωτισμού, που ακουμπούσε και τη «Μακεδονία του Πιρίν» και μάλιστα απειλούσε ότι θα μπλοκάρει την πορεία της FYROM προς την Ε.Ε. Τώρα δείχνει να μην τον ενδιαφέρει το όλο θέμα. Για τους ψύχραιμους αναλυτές αυτός ο «γάμος» είναι μια καλή εξέλιξη για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι έχοντες, όμως, εμμονή με την Ιστορία, λένε άλλα.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27 Απριλίου 2018