30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018



Βιέννη-Διαπραγματεύσεις για Μακεδονικό:


Νίμιτς: Συνεχίζονται οι συνομιλίες


Κοτζιάς: Ετοιμοι για ένα μεγάλο βήμα



Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα της Παρασκευής το γεύμα εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Βιέννη.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος», είπε σε δηλώσεις του ο Μάθιου Νίμιτς αναφερόμενος στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ ανέφερε ότι παραμένουν θέματα ανοιχτά, σημειώνοντας πως είναι δύσκολα ζητήματα: «Υπήρχε παράλληλη συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας. Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, τεχνικές λεπτομέρειες, υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε άλλα ζητήματα. Ελπίζω θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο εποικοδομητικό πλαίσιο» κατέληξε.

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε ότι έχουν εντοπιστεί τα δύσκολα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Τόνισε ακόμη ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, δίχως ωστόσο να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης επί του ονοματολογικού.

Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη συνάντησή μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει, στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι, για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Διπλωματική πηγή, την οποία επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι έγιναν βήματα μπροστά και «βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση». Η συζήτηση έγινε στη βάση των προτάσεων που έχουν τεθεί επί τάπητος και από τις δύο πλευρές, ενώ υπήρξε και προεργασία για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Αθήνας και Σκοπίων, σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία για το όνομα της γείτονος (σ.σ. διασυνοριακή συνεργασία, οικονομικές-εμπορικές σχέσεις κ.ά.).

Στο ίδιο πλαίσιο και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Δευτέρα-Τρίτη η ενημέρωση των κομμάτων από Ν. Κοτζιά

Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους αρχηγούς των κομμάτων, μετά την απόφασή του να τους ενημερώσει, έναν έναν χωριστά, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολο, μετά την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Μολονότι δεν είναι ακόμη γνωστή η σειρά με την οποία ο Ν. Κοτζιάς θα επισκεφθεί τις έδρες των κομμάτων, ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι τη Δευτέρα θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.

Το σχόλιο Β. Λεβέντη

Την ελπίδα ότι «η συνάντηση του Βασίλη Λεβέντη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τη Μεγάλη Τρίτη θα γίνει για να αλλάξει η στάση του κ. Τσίπρα, και όχι του κ. Λεβέντη» αναφορικά με το ζήτημα επίλυσης του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, «ώστε το κρατίδιο των Σκοπίων να δεχθεί άλλου είδους ανταλλάγματα, εγκαταλείποντας τις τρέλες και ανήθικες αξιώσεις του, για χρήση του όρου Μακεδονία».

ΠΗΓΗ: tovima.gr


Ντιμιτρόφ: Οσο πλησιάζουμε σε λύση,


τόσο πιο δύσκολα θέματα συναντάμε


Περισσότερο επιφυλακτικός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε:

«Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα».

«Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.


ΠΗΓΗ: kathimerini.gr



Συζητά και το «Upper Macedonia» η Ελλάδα


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.


ΝΔ για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση αναζητά


συνενόχους για τη διαφαινόμενη αποτυχία της


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις επαφές του κ. Κοτζιά για το Σκοπιανό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να ενημερώσει τα κόμματα και ψάχνει συνενόχους για τη διαφαινόμενη διπλωματική της αποτυχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η Κυβέρνηση.

Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια Κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχίας της».



ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι τα Σκόπια


δέχτηκαν αλλαγές στο Σύνταγμα


- Διαψεύδει σενάρια και ο Ντιμιτρόφ


Με ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτρε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών στη Βιέννη.

«Η διαδικασία για το ονοματολογικό βρίσκεται σε ευαίσθητη φάση και τα όποια σενάρια από συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ το κοινό ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ.Ντιμιτρόφ.

Νωρίτερα και το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας».

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως η «συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».