23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018



Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό


-Παρέμβαση Μέρκελ και Ευρώπης


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, αφού σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ αλλά και Ευρώπη το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και αποτελέσματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.


Τσίπρας σε Μέρκελ: Βιώσιμη λύση με ονομασία erga omnes


Τετ α τετ με την Γερμανίδα καγκελάριο είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στην Άνγκελα Μέρκελ την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αλλά και ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι δύο μέρες νωρίτερα, μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» δέκα φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για να αναφερθεί στην γείτονα χώρα.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.


Συνάντηση με Μογκερίνι και Γιούνκερ


Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ εκκρεμεί συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Και στις δύο συναντήσεις θα συζητήσει για την περιοδεία Γιούνκερ-Μογκερίνι τις επόμενες μέρες σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει για το ονοματολογικό τη ΠΓΔΜ και άλλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Στα Σκόπια θα βρεθεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της προσπάθειας της ΕΕ για ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της. Μετά την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ η ευρωπαϊκή αποστολή θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί και τους υπόλοιπους τέσσερις επίδοξους εταίρους: τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Η περιοδεία του κ. Γιούνκερ στα Βαλκάνια θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου στη Βουλγαρία, η οποία ασκεί την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων. Προϋπόθεση για την ένταξη των έξι κρατών είναι, μεταξύ άλλων, βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου και θα τερματίζουν την «αιχμαλωσία» των κρατικών θεσμών από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Προαπαιτούμενο είναι επίσης η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, κάτι που καλύπτει το Σκοπιανό, αλλά και τη διαφορά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο προτού ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη.


Τι ισχύει τελικά με το GornaMakedonija


Υπενθυμίζεται πως το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που φαίνεται να έχει προκριθεί τελικά ως λύση, όπως είχε γράψει πρώτο το iefimerida.gr.

Από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, τελικά το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) φαίνεται πως είχε προκριθεί και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική, αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

ΠΗΓΕΣ: iefimerida.gr – ΑΠΕ/ΜΠΕ


                                                 **************************************


Ζάεφ: Ακόμη και μέσα στον


Μάρτιο λύση για το όνομα


Ευχή και επιθυμία όχι μόνο δική μου, αλλά και όσων από εμάς έχουμε εμπλακεί στην διαπραγμάτευση, είναι να φθάσουμε σε λύση της διαμάχης για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου, δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkan Insight.

Ο κ. Ζάεφ δηλώνει ακόμη πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» ενώ για τον Νίκο Κοτζιά,σημειώνει ότι «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».

«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει.

Στην ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημειώνει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια "παράκαμψη", χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


                                               *************************************


«Απάντηση» Τσίπρα σε Ζάεφ: Αναγκαία 


η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια


"Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια, δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το Σκοπιανό, κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη, σταθερή, που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά, «απαντώντας» στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο οποίος σε σημερινή συνέντευξή του απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης.


«Καρφιά» για την συνάντηση στην Άγκυρα


Κατά την συνέντευξη Τύπου, δεν έλειψαν τα «καρφιά» Τσίπρα για την συνάντηση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως «ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί. Στόχος είναι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Αγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την συνάντηση Ιβάνοφ – Ερντογάν, ο Σκοπιανός πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης…».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν είχε δηλώσει: «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα…».


Η στάση του Καμμένου


Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (τους ΑΝ.ΕΛΛ.) αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: newsit.gr