22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018



Η χαρούμενη Μέρκελ, ο «Μακεδόνας»


Ζάεφ και η πολυπόθητη λύση



ΠΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ


Η σημαία κυμάτιζε στην καγκελαρία του Βερολίνου μέχρι την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ νωρίς το απόγευμα για το επόμενο ραντεβού, τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Τα σημαντικότερα είχαν ήδη ειπωθεί με την υπηρεσιακή ακόμη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία μάλιστα τον καλωσόρισε αποκαλώντας τον «Πρωθυπουργό της Μακεδονίας».

Επισήμως η Γερμανία χρησιμοποιεί το όνομα FYROM. Περιμένοντας χθες την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Ζάεφ στην καγκελαρία, η ένδειξη στην καμπίνα διερμηνείας, κανάλι «1 - Deutsch», στο κανάλι «2 - Mazedonisch», προδιέθετε για αυτό που θα ακολουθούσε, Η Μέρκελ χρησιμοποίησε πάνω από 20 φορές τη λέξη Μακεδονία και κάθε παράγωγο του ονόματος. Θυμήθηκε τη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι, όπου η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ σκόνταψε στο όνομα. Αλλο τόσο «χαρούμενη και ανακουφισμένη» έδειξε χθες για την κινητικότητα στο ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση Ζάεφ. «Μίλησα χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα, οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη», διαπίστωσε η Μέρκελ, «Επιθυμούμε πολύ να λυθεί, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε, θα ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα» διαβεβαίωσε. «Τα τελευταία δέκα χρόνια μία λύση ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα». Η λύση «θα σήμαινε πολλά για τη Μακεδονία, αλλά και για την Ελλάδα, διότι διενέξεις υπάρχουν στην περιοχή αρκετές και κάθε διένεξη που λύνεται είναι ένα πρόβλημα λιγότερο». Οχι, η καγκελάριος απορρίπτει την πίεση. Τουλάχιστον δημόσια. Τη θεωρεί αναπαραγωγική σε μια διαπραγμάτευση. Περιμένει όμως μία λύση «υλοποιΰσιμη» που θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Και «οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι» είπε.

Ακούγοντας την εισαγωγή της γερμανίδας καγκελαρίου, ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε λόγο να προσθέσει πολλά. Περιορίστηκε σε σύντομη αναφορά στο «πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα», το οποίο είναι «ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα», όπως είπε. «Θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα, όπως επίσης να έχουμε την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας μαζί μας και θα ζητήσουμε τη συναίνεση του λαού μας».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΜΔ στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο μετά την άνοδό του στην εξουσία το καλοκαίρι απέσπασε την αμέριστη στήριξη της καγκελαρίου στην πορεία για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο «σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος» της χώρας του. Επεισε τη Μέρκελ ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

Η «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ».

Εμπνευση της Μέρκελ είναι η Διαδικασία του Βερολίνου, η συνάντηση κορυφής των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μία φορά τον χρόνο -το επόμενο ραντεβού είναι τον Μάιο στη Σόφια. Η Μέρκελ θέλει την πρόσδεση των χωρών στο άρμα της ΕΕ για να αποκρούσει την όλο και μεγαλύτερη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτές ήταν και οι δύο ερωτήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων. Η απάντηση του Ζάεφ; «Δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή από την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 22 Φεβρουαρίου 2018


                                        ***************************************


Κερδίζει στο παιχνίδι


των εντυπώσεων ο Ζάεφ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ


Ο Ζόραν Ζαεφ έχει πάρει φόρα, επικοινωνιακά τουλάχιστον. Μετά την αλλαγή των ονομάτων του αεροδρομίου και του διεθνούς αυτοκινητόδρομου, απ' όπου μάλιστα αφαίρεσε τις ταμπέλες με την ονομασία «Μέγας Αλεξανδρος», γκρέμισε τη νύχτα και ένα από τα δεκάδες αγάλματα με τα οποία ο Γκρουέφσκι είχε «πνίξει» το κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

Μπορεί να μην αποκαθήλωσε τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακούμπησε όμως το «Αγιο Δισκοπότηρο» του Γκρουέφσκι, δηλαδή το πρόγραμμα «Σκοπια 2014», που ως στόχο του είχε μέσα από τα αγάλματα και τις κακόγουστες ρωμαϊκές αψίδες, να σφυρηλατήσει στο σλαβομακεδονικό στοιχείο την «μακεδονική συνείδηση». Και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και εάν η επιχείρηση αποκαθήλωσης του σχεδίου, θα έχει συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση με τις έως τώρα κινήσεις του ο Ζάεφ κερδίζει στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Ασφαλώς γιατί εμφανίζεται ως η πλευρά της διαπραγμάτευσης που προβαίνει σε υποχωρήσεις αφαιρώντας σύμβολα που - κατά την Αθήνα - εκπέμπουν αλυτρωτισμό.

Σημασία δεν έχει εάν τα ονόματα και τα αγάλματα μπήκαν για να αποσυρθούν στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση, αλλά το ότι τα Σκόπια είναι εκείνα που εμφανίζονται να προβαίνουν σε υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Και αν στο τέλος αυτό δεν επιτευχθεί, τότε στο επικοινωνιακό πεδίο η εικόνα που θα έχει απομείνει είναι οτι ο Ζάεφ έκανε υποχωρήσεις, αλλά η Αθήνα ήταν η αδιάλλακτη, που ήθελε το «τομάρι» της αδύναμης χώρας και επομένως θα χρεωθεί, επικοινωνιακά τουλάχιστον, την ευθύνη του ναυαγίου.

Μέχρι στιγμής η «περσόνα» αυτής της διαπραγμάτευσης είναι δίχως αμφιβολία ο νεαρός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Αποκατέστησε τις σχέσεις με την Βουλγαρία υπογράφοντας σύμφωνο φιλίας, βελτίωσε το κλίμα με την Αλβανία και βεβαίως άνοιξε το παιχνίδι με την Ελλάδα για να βρεθεί λύση που θα φέρει την χώρα του σε ευρωατλαντική τροχιά. Επ' αυτού στην σύντομη θητεία του έχουν γίνει από πλευράς Σκοπίων τεράστια βήματα.

Μεταξύ άλλων ο Ζάεφ έχει δηλώσει ότι δέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι που δεν θυμάμαι να έχει διακηρύξει κανένας άλλος ηγέτης αυτής της χώρας. Δεν διατάζει να ξεκαθαρίσει, έστω δια του ΥΠΕΞ του, ότι δεν ζει με το όραμα του Βουκεφάλα, αποκαθηλώνει αλυτρωτικά σύμβολα, ταξιδεύει για «πικ νικ» στη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με τον Γκρουέφσκι που αρνείτο επίμονα να «μαγαριστεί» ερχόμενος στην Ελλάδα έστω και για διακοπές, δείχνει αποφασισμένος να πάει σε λύση, αλλά θα ήταν λάθος να εκλάβουμε όλες αυτές τις κινήσεις, ως άτακτη υποχώρηση των Σκοπίων.

Ο Ζάεφ ξέρει ότι θα «ματώσει» - όπως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ότι θα ματώσουμε αν θέλουμε να οδηγηθούμε σε λύση - αλλά δεν θα αφήσει να τον «γδάρει» η Αθήνα. Έχει και αυτός «λαό» και κοινή γνώμη, που διαθέτει, όπως και η δική μας, όρια ανοχής. Ο Βαρδάρης είναι και Ρουβίκωνας.

Έως ώρα πάντως με κινήσεις σαν τις τελευταίες, δείχνει να κερδίζει την συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας η οποία σε αντίθεση με τον Γκρουέφσκι, του ανοίγει διάπλατα τις πόρτες, και τον ενθαρρύνει, όπως φάνηκε και από την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο και τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μερκελ. Το χειρότερο που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να θεωρούμε ότι θα διαπραγματευόμαστε εσαεί από θέση ισχύος.

Προς το παρόν από την Αθήνα δίνεται η εντύπωση μιας επανάπαυσης και σιγουριάς στις γνωστές γραμμές, που όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει λύση γιατί αν εξελιχθεί η διαπραγμάτευση σε ναυάγιο, τότε το πιθανότερο, είναι ότι θα το χρεωθούμε εμείς.

Και σε μια τέτοια περίπτωση κινήσεις του Ζάεφ, όπως αυτές με τα αγάλματα και τις ταμπέλες, θα έχουν παίξει τον ρόλο τους, χωρίς να σημαίνει ότι γίνονται επί τούτου.


                                        *******************************************


Απομακρύνονται αγάλματα που


παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό


από το κέντρο των Σκοπίων



ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ


Μετά την μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητόδρομου Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση Ζάεφ ξεκίνησε τη νύχτα την αποκαθήλωση αγαλμάτων από τον κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

Στις 3 τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου, κατέβασαν από τον χώρο μπροστά στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο κέντρο της πόλης, τον ανδριάντα, μιας εμβληματικής για το σλαβομακεδονικό εθνικισμό, μορφής, του Αντον Γιανεφ, με το προσωνύμιο “Κιόσετο”, όπως ήταν περισσότερο γνωστός.

Ο Γιανεφ ήταν στέλεχος του VMRO του 19ου αιώνα επιφορτισμένο με την εσωτερική εκκαθάριση (εξόντωση) των πολιτικών αντιπάλων της οργάνωσης και ο ανδριάντας του είχε τοποθετηθεί στον χώρο στις 7 Σεπτεμβρίου του 2014 στο πλαίσιο του σχεδίου εξαρχαϊσμού που υλοποιούσε ο Γκρουεφσκι με την επωνυμία “Σκόπια 2014”.

Την φιλοτέχνησή του φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει μια οργάνωση με την επωνυμία «Αιγαιατες κάτοικοι Σκοπιάς-Αχλάδας-Παπαδιάς», χωριά του νομού Φλώρινας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Αχλάδα έλκει την καταγωγή του ο τέως πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, εμπνευστής του σχεδίου δια του οποίοι “πλημμύρισε” με ανδριάντες αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών προσωπικοτήτων, ρωμαϊκές αψίδες, ακόμα και τριήρεις στην κοίτη του Βαρδάρη τον κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

Ο Ζάεφ είχε εναντιωθεί σφόδρα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου και μάλιστα είχε δηλώσει με την ανάληψη της εξουσίας ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί.

Έτσι, σε μια κίνηση που δεν υπολείπεται συμβολισμού, μετά το κατέβασμα των πινακίδων στο αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο έστειλε τη νύχτα μηχανήματα και αποκαθήλωσαν τον ανδριάντα τον οποίο μετέφεραν σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο τις παρυφές της πόλης.

Μένει να φανεί εαν η επιχείρηση “αποσυμφόρησης” του κέντρο των Σκοπίων από τα θηριώδη αγάλματα και τις μάλλον κακόγουστες αρχαίες κτιριακές κατασκευές, θα έχει και συνέχεια ή ήταν μια κίνηση “γοητείας” προς την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


                                      *************************************


Η Κομισιόν ανοίγει τις πύλες


της ΕΕ για Σκόπια και Αλβανία


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη, σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα» σχολίασε ο αρμόδιος για την Διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος, για να προσθέσει: «Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

Η εκτίμηση αυτή του κ. Χαν, αξίζει να σημειωθεί, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου. Όπως έγραφε τότε ο αλβανικός Τύπος, ο πρέσβης των ΗΠΑ, ευθέως και ονομαστικά, κατηγόρησε δικαστήρια και γενικότερα το σύστημα Δικαιοσύνης, που αφήνει ελευθέρους εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών και δεν προστατεύει τους πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δικαστού Fildez Hafizi, τονίζοντας ότι το σύστημα Δικαιοσύνης την άφησε απροστάτευτη.

Αναφερόμενος, δε, στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, ενώ επισήμανε τη δράση τεσσάρων επικίνδυνων μαφιόζικων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λου, οι τελευταίες εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Χαν θα βρεθεί την Κυριακή στα Σκόπια, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί τους θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επίσκεψη γίνεται λόγω των προσπαθειών για αναζωπύρωση των προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Μετά τα Σκόπια, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Ο κ. Γιούνκερ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια την 1η Μαρτίου, με τελευταίο προορισμό τη Βουλγαρία, που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Πάντως, η ένταξη των κρατών στην ΕΕ έχει ως προαπαιτούμενο βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου. Η ΕΕ θεωρεί ότι, μέχρι το 2025, η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούν να γίνουν κράτη-μέλη, ωστόσο δεν έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση των διμερών διαφορών. Μία από αυτές είναι η ονομασία των Σκοπίων, αλλά και η διαφορά ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο.

Ενδεικτικά της στάσης της ΕΕ απέναντι στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι και όσα είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα (σ.σ. της ονομασίας των Σκοπίων) σύντομα, κάτι που θα ήταν θετικό και για την Ελλάδα, αλλά και για τα Σκόπια...

ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                               **********************************


Στηρίζει η Αθήνα την υποψηφιότητα


της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της EUSAIR


Την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), γνωστοποίησε με επιστολή του προς τους Επιτρόπους Γιοχάνες Χαν και Κορίνα Κρέτσου, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη».

«H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό», προστίθεται