30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018



Κοτζιάς: Δεν έχω χρονοδιάγραμμα.


Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση



Για «δημιουργική και παραγωγική» συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Υπογράμμισε ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Μετά την περιοδεία του κ. Νίμιτς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η επόμενη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη Νίμιτς, οι ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, επαναλαμβάνουν τη στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως «αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», σημειώνοντας ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα» και ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».


Aποστάσεις ΝΔ από τις προτάσεις Νίμιτς


«Ενιαία και αδιαίρετη λύση» πρότεινε εκ νέου η ΝΔ, μετά την συνάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις ανησυχίες που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης.

Βασικό σημείο για τη ΝΔ είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.

Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. Οσον αφορά τα ονόματα, ο κ. Νίμιτς φάνηκε να εκτιμά ότι η λύση εφόσον βρεθεί, θα είναι πιο πιθανό να είναι γύρω από τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:

Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.

Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.

Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον κ. Κουμουτσάκο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο κ. Νίμιτς ανέφερε:

«Ηρθε η ώρα να αδράξουμε τη στιγμή για λύση. Υπάρχει θετική δυναμική και θετικό κλίμα στις δύο χώρες Ελλάδα και ΠΓΔΜ για ανεύρεση λύσης».

Την στάση της ΝΔ υπέρ μιας λύσης-πακέτο στο Σκοπιανό υπερασπίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της:

«Εάν δε τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.»


Δήλωση-παρέμβαση Σημίτη για τα Σκόπια


«Προϋπόθεση ευημερίας της Ελλάδας είναι η καλή της επικοινωνία με τον βαλκανικό της περίγυρο. Αυτό λέει η Ιστορία. Το εθνικό συμφέρον επομένως, επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ», τονίζει με δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτει: «Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Στον εθνικολαϊκισμό πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική βούληση, την ευθύνη και τον ενσυνείδητο πατριωτισμό», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός.

ΠΗΓΕΣ: kathimerini.gr – iefimerida.gr


                                              ****************************************


Δυσαρέσκεια των Σκοπίων για


τη συνέντευξη Κοτζιά στην ΕΡΤ


«Η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις», σημείωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην ΕΡΤ.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.


«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.



                                            ****************************************


Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος


Περί της συνέντευξης Κοτζιά για το «Μακεδονικό»



Η ελληνική πρόταση προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αλλά και προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με το ονοματολογικό φαίνεται ότι θα είναι η σύναψη ενός συμφώνου στο οποίο η Αθήνα επιθυμεί να ενταχθούν όλα τα ζητήματα της χρονίζουσας εκκρεμότητας.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε το όνομα που θα επιλεγεί να είναι στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο.

Από την άποψη αυτή, οι τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων Νίμιτς ήδη καλύπτουν την Αθήνα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, κάτι που έχει εξαρχής επισημανθεί, ότι ένα όνομα στα σλαβικά «γέρνει την πλάστιγγα» σε σημαντικό βαθμό στα θέματα της ταυτότητας, ενδεχομένως και της εθνικότητας που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών του γειτονικού κράτους.

Αξιοσημείωτη αλλά και ορθή στο σημείο αυτό ήταν η επισήμανση του κ. Κοτζιά ότι στο θέμα της γλώσσας η σθεναρή θέση της ΠΓΔΜ έχει και ισχυρή νομική βάση, καθώς η γλώσσα αυτή έχει λάβει νομική αναγνώριση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά, η πρόταση ενός Συμφώνου από την Ελλάδα δεν θα λύσει αυτομάτως το πρόβλημα. Προτάσεις θα υποβάλλει και η σκοπιανή πλευρά που μέχρι στιγμής δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Κρίσιμο όμως παραμένει το ερώτημα αν και με ποιο τρόπο θα επιδιωχθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για κάτι τέτοιο, ενώ υπήρξε πολύ προσεκτικός σχετικά με το ποια και πόσα είναι τα άρθρα με αλυτρωτικό περιεχόμενο – σε αντίθεση με τη σωρεία ανακριβειών που έχουν εσχάτως καταγραφεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Φειδωλός υπήρξε επίσης σχετικά με τη χρονική στιγμή μίας συνταγματικής αλλαγής στα Σκόπια.

Παράλληλα, δεν είναι σαφές (άλλωστε είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο) ποια μορφή και ποιο νομικό μανδύα θα λάβει ένα τέτοιο σύμφωνο.

Οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές.

Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρχει προτίμηση σε ένα Σύμφωνο όπως αυτό που πρόσφατα υπέγραψαν τα Σκόπια με τη Σόφια – θέση την οποία επίσης υποστηρίζουν ορισμένα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, όπως το συγκυβερνών DUI.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτό που είχε γράψει «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία που θα δίνει προοπτική στις διμερείς σχέσεις, στο πρότυπο εκείνης που επεδίωκε η κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 2000-2001.


ΠΗΓΗ: tovima.gr