25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Τα ’δωσε όλα και δεν πήρε τίποτα!


Καμία δέσμευση Ζάεφ για αλλαγή των αλυτρωτικών άρθρων του Συντάγματος,

την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας άνοιγε τον δρόμο για τη συνθέτη ονομασία


Των ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ - ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ


Με μια «βήμα προς βήμα προσέγγιση», με αρχικό στόχο την καλλιέργεια του απαραίτητου κλίματος εμπιστοσύνης που στη συνέχεια θα επιτρέψει την επίτευξη μιας συνολικής και συνεκτικής (comprehensive) συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, επιθυμεί να προχωρήσει η Αθήνα, έπειτα από την τρίωρη συνάντηση που είχαν στο Νταβός Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Επί της ουσίας, οι δυο πρωθυπουργοί προχώρησαν στην ανακοίνωση δυο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο καθένας, τα οποία απαντούν στις ανησυχίες του άλλου: στον αλυτρωτισμό και στην προσέγγιση με τους ευρωατλαντικους θεσμούς αντιστοίχως.

Από τη συνάντηση διεφάνη ότι η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει δυναμική, γεγονός που
σχολίαζαν προς αυτή την κατεύθυνση κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας την ικανοποίησή τους για την έκβαση της τρίωρης συζήτησης κορυφής. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι πρόκειται απλώς για ένα «πολύ θετικό πρώτο βήμα» και πως ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος για την οριστική κατάληξη της υπόθεσης. Δεν μπορούσαν, όμως, να κρύψουν την έκδηλη ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι εξαγγελίες του σκοπιανού πρωθυπουργού σχετικά με τις ονομασίες του αεροδρομίου και των κεντρικών λεωφόρων συνάδουν με τη δέσμευση που ανέλαβε πως η ΠΓΔΜ δεν έχει και δεν θα επιδείξει αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας. Το τελευταίο αποτελούσε, πριν ακόμη από τη συνάντηση, βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς και τέθηκε ευθέως κατά τη συνάντηση από τον Τσίπρα στον Ζάεφ, μαζί με την αποσαφήνιση ότι η Αθήνα επιθυμεί μονάχα λύση-πακέτο για το Ονοματολογικό και την ένταξη της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ).

«ΣΤΕΡΕΑ ΘΕΜΕΛΙΑ».

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» ήταν η χαρακτηριστική φράση στις δηλώσεις Τσίπρα. «Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς» δήλωσε μετά τη συνάντηση και ο Νίκος Κοτζιάς. Σημειώνεται εξάλλου ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και καθορίζουν τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, την προσεχή εβδομάδα, ο Μάθιου Νίμιτς θα μεταβεί στην Αθήνα και στα Σκόπια (29-30/1 και 31/1-1/2 αντιστοίχως), όπου και θα συζητήσει με τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, το προσεχές Σάββατο ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών ηγετών υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ – αν' και δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις.

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και κεντρικών οδικών αξόνων. Εφόσον οι ονομασίες αλλάξουν, θα είναι ένα βήμα κατά του αλυτρωτισμού. «Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας» σημείωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει βήματα, με τα οποία, όταν ολοκληρωθούν, θα ευνοηθεί η συνεργασία της ΠΓΔΜ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΕΓΙΝΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ...

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε ψηλά τον πήχη στο ζήτημα του αλυτρωτισμού και στην αντιμετώπισή του «σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις». Μολονότι. στις επίσημες δηλώσεις ουδείς εκ των δύο ηγετών έκανε την παραμικρή αναφορά στο
θέμα μιας πιθανής αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το ζήτημα τέθηκε στον Ζάεφ από τον Τσίπρα, για να λάβει την απάντηση από τον σκοπιανό πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που προσπαθεί να διαχειριστεί. Έτσι, η συζήτηση θα συνεχιστεί στο μέλλον, ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να συμβούλευσε τον ομόλογό του «να πει την αλήθεια στον λαό του και δεν θα χάσει».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ζάεφ έθεσε και το ζήτημα της διπλής ονομασίας (Μακεδονία - Σκόπια), ωστόσο πήρε την απάντηση από τον Τσίπρα ότι το «έναντι όλων» περιλαμβάνει και τη γείτονα χώρα κι έτσι τέτοια λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Παράλληλα, η Αθήνα φαίνεται ότι επιθυμεί να επανέλθει δυναμικά στη γειτονική χώρα και να ανακτήσει και μέρος της οικονομικής της διείσδυσης. Το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος των Πρεσπών και η προώθηση ενός κάθετου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 25 Ιανουαρίου 2018


                                                  ***********************************

Το επόμενο βήμα στο Σκοπιανό:


Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση


Αγγελος Κωβαίος


Σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης μετατρέπει πλέον ξεκάθαρα (ενδεχομένως και αποκλειστικά) η κυβέρνηση το Σκοπιανό, έπειτα από την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός και τα πενιχρά της αποτελέσματα.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στρέφονται από τις πρώτες ώρες μετά την συνάντηση στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, όπου όπως φαίνεται, βρίσκεται και η προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου - και όχι στην επίλυση του ζητήματος.

Η τακτική αυτή αποκαλύπτεται σε πολλές ενέργειες και παρασκηνιακές πρωτοβουλίες.

Μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ομολόγησε ότι «γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος», η βιομηχανία των non paper του Μαξίμου συνέχισε την επίθεση στην ΝΔ.

Με αφορμή την δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ ο οποίος είπε ότι «καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», με αφορμή την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, Κουμουνδούρου και Μαξίμου εν χορώ, έσπευσαν να διαπιστώσουν άδειασμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης δέσμευσε το κόμμα του σε μια ανεύθυνη και καιροσκοπική “μη στάση” σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προκειμένου να “χαϊδέψει” την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», αναφέρει η κυβερνητική πλευρά και εκτιμά ότι «η στρατηγική αυτή μπάζει ήδη νερά: Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε σήμερα ως “παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος” τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Αποκλείοντας δε ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης του κλίματος και επίτευξης κάποιας συνεννόησης, η ανακοίνωση καταλήγει: «Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση».

Η κυβερνητική προπαγάνδα φανερώνει ότι βασικό της μέλημα είναι πλέον οι ελιγμοί (παρασκηνιακών ή μη) με στόχο την πρόκληση προβλημάτων στις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ, «διέρρευσε» η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία – Σκόπια».

Με αυτήν την δήθεν αποκάλυψη, η κυβερνητική πλευρά είναι σαφές ότι επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς υποτίθεται ότι σε αυτήν την ονομασία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου.

Το υπονοούμενο: σήμερα το Κίνημα Αλλαγής ή η ΔΗΣΥ δεν θα είναι συνεπείς αν δεν στηρίξουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της…

Υπό αυτές τις συνθήκες και εν αναμονή των επόμενων φάσεων της «διαπραγμάτευσης», το ζήτημα που απομένει να φανεί είναι αν ο κ. Τσίπρας θα έχει την πρόθεση ή την δυνατότητα να φέρει το ζήτημα εις πέρας ή αν απλώς θα το χρησιμοποιήσει για τις μικροκομματικές του επιδιώξεις.


                                            ***************************************


Δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ


Στηρίζει το ΕΛΚ τη θέση της ΝΔ


στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ



Την πλήρη εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ με ανάρτησή του στο στο Twitter.

Συγκεκριμένα το tweet του Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρει τα εξής: «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ, το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις».

"Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εξάγει ( ΣΗΜ: το σωστό είναι να εξαγάγει) την εσωτερική κρίση της ΝΔ για το ονοματολογικό, μέχρι και στο ΕΛΚ. Συγχαρητήρια", ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ: tanea.gr


                                           *********************************


Ιερώνυμος: ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»


Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων;


Να ετοιμαστούμε για δύσκολες καταστάσεις


Λίγες ώρες πριν συνεδριάσει για το θέμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις εξελίξεις ως προς την ονομασία των Σκοπίων.

Μία μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός, ο κ. Ιερώνυμος διερωτήθηκε: «Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, μιλάει για πόλεις, μιλάει για πολλά πράγματα;». Για να προσθέσει με νόημα: «Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις».

Με αυτούς του προβληματισμούς που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και εμμένοντας στην θέση της η Εκκλησία για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ θα συνέλθει την Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος.

Στη συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής των ιεραρχών μετά και τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και ενόψει της νέας συγκέντρωσης στην Αθήνα.


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr