15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ2017



Εντονες διεργασίες για επίλυση


της ονομασίας της ΠΓΔΜ


Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ


Την εξαιρετικά ταχεία εξέλιξη των επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια υποδηλώνει η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα (20 και 21 Νοεμβρίου) του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό με τους δύο διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τα επιτελεία του Αδαμαντίου Βασιλάκη και του Βάσκο Ναουμόφσκι, που –εκ των πραγμάτων– όταν οι συνομιλίες εντατικοποιηθούν, θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη προχθές στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου συναντήθηκε και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είχε και άλλες επαφές εκεί. Oπως αποκάλυψε μέσω φωτογραφίας που ανάρτησε στο Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι (με τον ίδιο να κρατάει ένα σημειωματάριο και τον κ. Κοτζιά το τηλέφωνό του), χθες συμφωνήθηκε και η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Οσμάνι θα επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να έχει συνομιλίες στο ΥΠΕΞ.

Γενικά οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να πυκνώσουν και να ενταθούν ιδιαίτερα μέσα στους πρώτους μήνες του 2018. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη επισημάνει στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες, ότι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους αποτελεί ιδανικό χρονικό σημείο για την ταχεία εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ακόμη και την πιθανή συμφωνία ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόθεση για συμβιβασμούς στη διάρκεια των συνομιλιών είναι ειλικρινής και από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου στην παρούσα φάση ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής μιας ταχείας διαπραγματευτικής διαδικασίας.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15 Νοεμβρίου 2017


                                       ******************************************

ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Σκόπια:


Αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο η συνάντηση



Η συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 20 ή 21 Νοεμβρίου αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, "MIA", επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που συμμετέχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Το πρακτορείο ειδήσεων προσθέτει ότι για την ώρα δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της αναβολής. Ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η αναβολή προήλθε μετά από σχετικό αίτημα της Σκοπιανής πλευράς προκειμένου να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις.


Την πληροφορία περί συνάντησης του Μάθιου Νίμτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στις 20 ή 21 Νοεμβρίου είχε "διακινήσει" προχθές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λιουμπλιάνα με τον ομόλογό του της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ.